• Svētdien varēs bez maksas veikt diabēta mērījumus

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Diabēta mēneša ietvaros 26. novembrī vairākos tirdzniecības centros Rīgā un apkaimē notiks Latvijas Medicīnas studentu asociācijas (LaMSA) organizēti veselībpratību veicinoši un izglītojoši pasākumi.

    Jaunie un topošie ārsti veiks diagnostiskus mērījumus, informēs un konsultēs iedzīvotājus īpaši izveidotās veselības saliņās laikā no plkst. 12.00 līdz 17.00 tirdzniecības centros Rīgā Akropole Alfa Brīvības gatvē 372, Dole Maskavas ielā 357 un Sāga Biķeru ielā 4, Dreiliņos, Stopiņu pagastā.

    "Iedzīvotājiem būs iespēja izmērīt asinsspiedienu, noteikt glikozes un holesterīna līmeni asinīs, noteikt ķermeņa masas indeksu (ĶMI), izmērīt vidukļa apkārtmēru, noteikt tauku procentu organismā, kā arī saņemt konsultāciju un izglītojošus informatīvos materiālus

    Visu minēto mērījumu rādītāji ir būtiski nozīmīgi profilaksei un izpratnei par metabolā sindroma  un diabēta risku un mēs esam ieinteresēti, lai iedzīvotāju izpratne par šo slimību un tās riskiem aizvien pieaugtu," stāsta  LaMSA viceprezidents Ivans Mirzojans.  

    Profilaktisko un izglītojošo pasākumu aktualitāte

    Diabēts ir hroniska slimība, kas rodas, kad aizkuņģa dziedzeris neražo pietiekami daudz insulīna vai kad ķermenis nespēj efektīvi izmantot saražoto insulīnu. Diabētam ir divi galvenie tipi – 1. tips ir autoimūna slimība, kas var attīstīties pēkšņi, un tai var būt saistība ar ģenētiku un citiem nezināmiem faktoriem. 2. tipa diabēts bieži attīstās ar laiku, liela nozīme ir dzīvesveidam – liekajam svaram un fizisko aktivitāšu trūkumam.

    Diabēta simptomi var parādīties negaidīti. 2. tipa diabēta izraisītie simptomi var būt viegli, un var paiet gadi, līdz simptomi tiek pamanīti.

    Ar laiku diabēts bojā sirds, acu un nieru asinsvadus, kā arī nervus. Dzīvesveida izmaiņas ir labākais veids, kā novērst vai aizkavēt 2. tipa diabēta attīstību.

    Agrīni diagnosticēt diabētu var ar glikozes līmeņa noteikšanu asinīs. Ja rezultāts ir 7 mmol/L vai augstāk divos dažādos testos, pacientam var būt cukura diabēts.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē