• Speciālisti iesaka: kā palīdzēt aprūpējamam tuviniekam un sev?

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas speciālisti apkopojuši informāciju, kas palīdzēs tiem, kam mājā aprūpējams tuvinieks

    Kad no slimnīcas mājās jāved tuvinieks pēc smagas traumas, pārciestas sirds un asinsvadu slimības, onkoloģiskas vai neiroloģiskas saslimšanas un viņš pats vairs nevar veikt elementāras ikdienas darbības un sevi aprūpēt, piederīgie bieži ir neziņā – ko tagad darīt? Līdzās satraukumam rodas neskaitāmi praktiskas dabas jautājumi. Tad, lūk, visas svarīgākās atbildes Rehabilitācijas klīnikas speciālisti ir apkopojuši informatīvajā materiālā Aprūpes principi, kas pieejamas Austrumu slimnīcas mājaslapā aslimnica.lv sadaļā Pacientiem.

    Tas stāsta par komplikācijām, kas var rasties mazkustīgiem cilvēkiem, un kā rīkoties, lai no tām izvairītos. Ļoti detalizēti izstāstīts par izgulējumiem un kādi palīglīdzekļi var noderēt, kā mazināt risku saslimt ar pneimoniju, ko sevī ietver malnutrīcijas profilakse un kādus valsts pakalpojumus šajā situācijā var saņemt. Tāpat ir aplūkotas situācijas, kad cilvēkam ir ierobežotas locītavu kustības, un videopamācībā pievienoti vingrinājumi, kas ļauj saglabāt kustību apjomu. Izstāstīts par pasākumiem, kas jāveic, ja pastāv dziļo vēnu trombozes risks, kas jāievēro, ja tuviniekam ir rīšanas traucējumi, – kādi produkti uzturā ir vēlami un kas vēl var atvieglot ēšanas un rīšanas procesu.

    Klīnikas speciālisti detalizēti izklāsta, kā parūpēties par sava tuvinieka higiēnu, kas palīdz normalizēt vēdera izeju un kā darīt, ja mājā nepieciešams veikt kādas pārmaiņas, lai cilvēks brīvi varētu pārvietoties. Noderēs arī informācija par to, kā saņemt tehniskos palīglīdzekļus un kur meklēt aprūpes pakalpojumus, kad šķiet – ar visiem pienākumiem galā tikt nav iespējams. Un visbeidzot – kā tuviniekiem parūpēties arī par sevi, jo otra aprūpēšana ir gan fiziski, gan emocionāli smags darbs.  

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē