• Septembra pirmajā nedēļā neatliekamo palīdzību RAKUS vidēji katru dienu saņēma 250 cilvēku

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    12. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Līga Gredzena/LETA
    Septembra sākumā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā (NMPUK) vērojama liela noslodze palielinātās pacientu plūsmas dēļ, kā rezultātā prioritāri palīdzība tiek sniegta pacientiem, kuru dzīvība ir apdraudēta.

    Septembra sākumā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā (NMPUK) vērojama liela noslodze palielinātās pacientu plūsmas dēļ, kā rezultātā prioritāri palīdzība tiek sniegta pacientiem, kuru dzīvība ir apdraudēta.

    Septembra pirmajā nedēļā neatliekamo palīdzību slimnīcā vidēji katru dienu saņēma 250 cilvēku, no tiem vidēji 115 dienā tika nogādāti ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta transportu, bet pārējie ieradās paši. Tikai aptuveni 40% visu pacientu bija nepieciešams palikt stacionārā. Līdz pat 20% visu neatliekamo pacientu nonāk RAKUS traumu un nelaimes gadījumu dēļ, bet 7% – kritiskā stāvoklī, kad jāveic dzīvību glābjošas procedūras un reanimācijas pasākumi.

    Saspringtākajās stundās, kas visbiežāk ir pirmdienu un otrdienu pēcpusdienās, pacienti tiek uzņemti ar divu trīs minūšu intervālu, tāpēc, lai vispirms palīdzību saņemtu tie, kuru dzīvība ir apdraudēta, NMPUK tiek veikta pacientu prioritizēšana, kuras laikā tiek noteikts veselības stāvokļa smagums un potenciālais dzīvības apdraudējums.

    Ja dzīvība nav apdraudēta, ārsta apskate un izmeklējumi var notikt ilgākā laika periodā un kopējais uzturēšanās laiks NMPUK, iekļaujot ārstnieciskās un diagnostiskās procedūras, var pārsniegt četras līdz sešas stundas.

    RAKUS neatliekamo palīdzību diennakts režīmā šobrīd nodrošina 16 specialitāšu ārsti, bet vajadzības gadījumā nepieciešamie speciālisti tiek izsaukti arī ārpus darba laika. Komandā ar ārstiem strādā ārstu palīgi, aprūpes personāls, klientu un pacientu reģistratori, apsardze un telpu uzkopšanas dienests. Vienam ārstu postenim dežūras laikā vidēji var nākties sniegt palīdzību un virzīt dažādu izmeklējumu un analīžu veikšanai pat līdz 40 pacientu, bet māsai vienlaikus aprūpēt līdz 15 pacientu.

    «Mūsu klīnikas ārstu un aprūpes personāla kapacitāte, tieši tāpat kā jebkurā ārvalstu neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā, ir precīzi aprēķināta neatliekami stacionējamo un ārstējamo pacientu uzņemšanai. Taču jāsecina, ka vismaz trešdaļa pacientu, kas nonāk NMPUK, nepieciešamo palīdzību varētu saņemt pie ģimenes ārsta vai ambulatorajā iestādē. Bijām atvēruši arī papildu ārstu posteņus, taču redzam, ka pacientu plūsma šajā periodā ir nevienmērīga un mierīgākam periodam var sekot daudz pacientu vienlaikus,» sacīja RAKUS NMPUK vadītājs ārsts Aleksejs Višņakovs.

    Slimnīca aicina rēķināties, ka daļai pacientu ar mazāk nozīmīgām saslimšanām vai traumām var nākties uzgaidīt, kamēr tiek izmeklēti, ārstēti vai operēti pacienti ar dzīvībai bīstamām slimībām vai traumām.

    Tāpat slimnīcas ārsti aicina izmantot alternatīvas iespējas un minēto mazāk būtisko traumu gadījumā vērsties tuvākajā traumpunktā, pie tuvākās apkaimes dežūrārsta vai sava ģimenes ārsta.

    RAKUS NMPUK ir lielākais neatliekamās palīdzības sniedzējs valstī. Katru gadu šeit neatliekamo palīdzību saņem ap 75 000 pacientu.

    RAKUS nodrošina terciāru, augsti specializētu palīdzību pacientiem no visiem Latvijas reģioniem un vismaz 10 pacienti katru dienu tiek pārvesti no zemākā līmeņa slimnīcām vai arī no izsaukuma vietām, ja tuvākās ārstniecības iestādes resurss ir nepietiekams. Slimnīcā ir izveidots helikoptera laukums, kas ļauj uzņemt neatliekamos pacientus, kas pārvesti no citām Latvijas pilsētām. Neatliekamās palīdzības sniegšanas nepārtrauktība pacientiem tiek nodrošināta visā to ārstēšanās periodā arī pamata profila klīnikās un nodaļās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē