• Saules ultravioletais starojums sasniedzis augstu līmeni

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    7. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Iestājoties siltākam laikam, sarucis ozona daudzums stratosfērā un līdz ar to paaugstinājies ultravioletās radiācijas indekss.

    Gan dati no Somijas, gan Igaunijas liecina, ka ultravioletās radiācijas indekss saulainā laikā dienas vidū Latvijā sasniedz sesto līdz septīto līmeni.

    Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ultravioleto starojumu mēra tikai Rucavā, kur ultravioletās radiācijas indekss svētdien sasniedza sešus punktus, pirmdien – piecus.

    Laikā no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties saulē. Cilvēki ar īpaši jutīgu ādu, neievērojot piesardzību, saulē var apdegt 15 minūtēs.

    Lai izvairītos no apdegumiem, kas ir galvenais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, uzsākot sauļošanās sezonu, sākumā saulē drīkst atrasties tikai pavisam neilgu laiku, vēlāk sauļošanās ilgumu var palielināt. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai pievakarē.

    Saulainā laikā dodoties ārā, vēlams valkāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu. Ieteicams uzturēties ēnā vai izmantot saulessargu, taču jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un smiltis, atstaro ultravioletos starus, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

    Ik gadu intensīvākais saules ultravioletais starojums Latvijā ir jūnijā un jūlija pirmajā pusē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē