• Sārts: Putina paziņojums par kodolieročiem Baltkrievijā Latvijas drošības situācijā īpaši neko nemaina

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    28. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā Latvijas drošības situācijā īpaši neko nemaina, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» atzina NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

    Viņš skaidroja, ka tas, vai Baltkrievijā ir kodolieroči, Latvijai neko būtiski nemaina, jo Latvija jau tā ir Krievijas kaimiņvalsts. Lai arī paziņojums par kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā jau ir bijis, to reāla novietošana kaimiņvalstī nav sākusies, uzsvēra Sārts.

    Sārta ieskatā šajā situācijā kopumā var saskatīt pozitīvas iezīmes. «Putins ķeras pie kodolšantāžas tad, kad ir ļoti slikta situācija,» sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors.

    Viņaprāt, Putins kopumā situāciju vērtē pietiekami slikti un baidās no potenciālā Ukrainas pretuzbrukuma, jo saprot, ka Krievijas bruņotajos spēkos ir ievainojamības. 

    Sārts vērsa uzmanību uz to, ka Putina paziņojums sekoja drīz pēc tam, kad viņš bija ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu un «abi kā lieli draugi vienojās šādas lietas nedarīt». Radusies situācija varētu nozīmēt, ka patiesībā starp abiem prezidentiem nav bijis nekādas nopietnas vienošanās par atbalstu Krievijai no Ķīnas.

    «Ķīnas prezidents nesagaida, ka viņa draugs tādā veidā rīkosies. Līdz ar to var redzēt, ka situācija no Putina, Krievijas pozīcijām ir pietiekami slikta, kā dēļ situācija tiek eskalēta. Iemesli eskalācijai dod cerību, ka daudz kas būs atkarīgs no ukraiņu uzbrukuma, ar ko var panākt lielas lietas,» vērtēja Sārts.

    Viņš arī akcentēja, ka svarīgi vērot, kas notiek un notiks Baltkrievijā – vai šādi Putina paziņojuma palielinās Krievijas karaspēka klātbūtni kaimiņvalstī un kāda būs Krievijas ietekmē pār militārajiem lēmumiem.

    Jau vēstīts, ka Putins sestdien pārraidītā televīzijas intervijā paziņoja, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus.

    NATO šo Putina paziņojumu nosauca par bīstamu un bezatbildīgu, bet Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels norādīja, ka kodolieroču izvietošana Baltkrievijā būs drauds Eiropas drošībai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē