• Sārts: Jaunās tehnoloģijas pavērs iespējas efektīvāk manipulēt ar cilvēkiem

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    13. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Attīstoties papildinātās un virtuālās realitātes tehnoloģijām, pavērsies iespējas efektīvāk manipulēt ar cilvēkiem, un tā kļūs par fundamentālu problēmu, intervijā Latvijas Radio sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

    Viņš stāstīja, ka tuvākajā nākotnē sociālie tīkli mainīsies – tīmeklī aktīvo cilvēku dzīvēs arvien vairāk ienāks «metaverse» tehnoloģijas, apvienojot reālo dzīvi ar virtuālo.

    «Tas, ko mēs šobrīd izmantojam vairāk viedtālruņos, pārcelsies jau uz citām tehnoloģiskajām ierīcēm, un, ja mēs redzam, kādu ietekmi var atstāt sociālie tīkli, kuros mēs tikai paskatāmies, tad, protams, ir bažas, ka vidēs, kurās fiziskā realitāte saplūst ar digitālo realitāti, (..) iespējas to izmantot ļaunprātīgi un ietekmēšanas nolūkos būs daudz lielākas,» sacīja eksperts.

    Sārts brīdināja, ka «metaverse» vidē daudziem būs grūtāk atšķirt īsto no neīstā, un tas radīs problēmas, īpaši, kad kāds būs ieinteresēts manipulēt ar cilvēku prātiem un uztveri. Viņš gan piebilda, ka minētās tehnoloģijas mūsu dzīvēs ienākt pakāpeniski.

    Vaicāts, kā varēs cīnīties ar šo jauno tehnoloģiju nelabvēlīgajām blaknēm, Sārts atbildēja, ka visnotaļ nevajadzētu pieļaut tās pašas kļūdas, kas tika pieļautas, izplatoties pašreizējiem sociālajiem medijiem, proti, par jaunās vides regulējumu, kontroles mehānismiem un atbildības sadalījumu būtu jādomā jau laicīgi – pirms šīs tehnoloģijas ir kļuvušas plaši pieejamas.

    Detalizētāk par minētajiem jautājumiem plānots runāt šodien plkst.10 gaidāmajā konferencē «Sociālo mediju jaunās tendences», ko rīko NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē