• Saeima apstiprina jauno valdību Siliņas vadībā

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    15. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zane Bitere/LETA
    Saeimas vairākums šodien apstiprināja jauno, Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadīto valdību. Par jauno valdību nobalsoja 53 deputāti, savukārt pret bija 39 deputāti.

    Balsojuma laikā sēdei nebija reģistrējušies un līdz ar to balsojumā nepiedalījās astoņi deputāti – «Apvienotā saraksta» deputāts Igors Rajevs, Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars, NA deputāts Aleksandrs Kiršteins, pie frakcijām nepiederošā deputāte Glorija Grevcova un četri «Stabilitātei» deputāti Jekaterina Dorošķeviča, Nataļja Marčenko-Jodko, Viktorija Pleškāne un Viktors Pučka.

    Jaunajā valdībā savu amatu saglabājuši jau iepriekšējā Ministru kabinetā strādājošie – finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) un izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

    Ārlietu ministra postenī oficiāli apstiprināts līdzšinējais ministra pienākumu izpildītājs un iepriekšējās valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV). Iekšlietu ministra amatā pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezies Saeimas deputāts Rihards Kozlovskis (JV).

    Par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri līdz ar Saeimas lēmumu kļuvusi kādreizējā Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja, Saeimas deputāte Inga Bērziņa (JV). Savukārt veselības ministra amats uzticēts ārstam, Saeimas deputātam Hosamam Abu Meri (JV).

    No ZZS ekonomikas ministra amatā apstiprināts šī politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis, zemkopības ministra amatā – Saeimas deputāts Armands Krauze (ZZS), labklājības ministra amatā – kādreizējais labklājības ministrs, Saeimas deputāts Uldis Augulis (ZZS), bet klimata un enerģētikas ministra amatā – parlamentārietis Kaspars Melnis (ZZS).

    No «Progresīvajiem» par kultūras ministri apstiprināta Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja direktore, Rīgas domes deputāte Agnese Logina (P), aizsardzības ministrs būs Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds (P), bet satiksmes ministrs – «Progresīvo» Saeimas frakcijas vadītājs Kaspars Briškens.

    Jaunā valdība tajā pārstāvēto dzimumu proporcijas ziņā faktiski atgriežas Laimdotas Straujumas pirmajā vadītajā Ministru kabinetā, kur līdztekus sievietei premjerei bijušas vēl četras sievietes ministres.

    Šāds sieviešu ministru skaits ir mazāks nekā iepriekšējā Ministru kabinetā.

    Topošajai koalīcijai ir 52 deputātu balsis, turklāt valdības apstiprināšanu papildus iepriekš apņēmās atbalstīt arī neatkarīgais deputāts, «Gods kalpot Rīgai» valdes priekšsēdētājs Oļegs Burovs, kura pārstāvētā partija ir vienojusies par sadarbību ar ZZS.

    No parlamenta jaunveidojamās valdošās koalīcijas sadalītajiem 16 amatiem valdībā un Saeimā puse jeb astoņi ir topošās premjeres pārstāvētajai JV, pieci – ZZS, bet trīs – «Progresīvajiem».

    Tas arī nozīmē, ka Saeimas priekšsēdētāja amats būs ZZS atbildībā un tam tuvākajā nākotnē tikšot virzīts Saeimas deputāts, kādreizējais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (ZZS).

    Vajadzība 14.Saeimas laikā apstiprināt otro valdību radās pēc tam, kad pēc ilgstošiem mēģinājumiem pārskatīt līdzšinējo partneru attiecības krita otrā Kariņa valdība. Kariņa otrās valdības mūžs bijis trešais īsākais neatkarīgās Latvijas vēsturē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē