• Pieaug Covid-19 pacientu skaits slimnīcās

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    9. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unspalsh
    Latvijas slimnīcās novērojams Covid-19 pacientu skaita pieaugums, informēja Slimības profilakses un kontroles centrs (SPKC), atsaucoties uz gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa pagājušās nedēļas rezultātiem.

    Ja oktobrī vidēji nedēļā Latvijas slimnīcās bija 76 pacienti ar Covid-19 infekciju, tad iepriekšējā nedēļā tika stacionēti 213 pacienti, bet nedēļu pirms tam – 154 pacienti. Starp tiem ir pacienti, kuri inficējušies slimnīcās, ārstējoties no citām saslimšanām. Iepriekš līdzīgs Covid-19 pacientu skaits slimnīcās bijis šī gada sākumā, līdz martam, norādīja SPKC.

    Smagā stāvoklī esošo pacientu skaits stacionāros nepalielinās – tādi joprojām ir divi pacienti. Tomēr reģistrēti septiņi nāves gadījumi Covid-19 pacientiem vecuma grupā no 50 gadiem, no kuriem Covid-19 kā pamata diagnoze bija noteikta trim pacientiem.

    Pagājušajā nedēļā Latvijā laboratoriski apstiprināti 183 jauni Covid-19 gadījumi, kas ir par 45 gadījumiem vairāk nekā nedēļu iepriekš. Nedēļas laikā veikti 615 laboratoriskie testi jeb par 129 testiem vairāk nekā nedēļu pirms. Pozitīvo testu īpatsvars saglabājies vidēji augsts – 29,8%. Tas liecinot, ka Covid-19 infekcija joprojām ir dominējošā citu augšējo elpceļu infekciju vidū, skaidroja SPKC.

    Monitoringa rezultāti uzrādījuši arī A tipa gripas vīrusa cirkulācijas sākumu un nedaudz pieaugošu gripas izplatības intensitāti. Iepriekšējā nedēļā ģimeņes ārstu praksēs reģistrēti 11 klīniskie gripas gadījumi jeb vidēji 15,3 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

    Visbiežāk gripas gadījumi reģistrēti Ventspilī, Daugavpilī un Rīgā. Augstākā saslimstība reģistrēta vecuma grupā līdz četriem gadiem.

    Pagājušajā nedēļā stacionāros 97 pacienti tika testēti uz gripu. No tiem sešos gadījumos tika konstatēts pozitīvs rezultāts, četriem pacientiem tika noteikta A tipa gripa. Savukārt RAKUS Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija apstiprināja A tipa gripas vīrusu divos paraugos.

    Saņemtie dati no notekūdeņu monitoringa par Covid-19 izplatību uzrāda, ka Latvijā līdzīgi ka citur Eiropā dominē gan «SARS-CoV-2» vīrusa Omikrona varianta XBB.1.5 apakšlīnija, gan EG.5 paveida klātbūtne. Omikron XBB.1.5 apakšlīnijas pieaugums konstatēts Salaspilī un Limbažos, bet EG.5 paveida pieaugums konstatēts Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Tukumā, Bauskā, Saldū un Talsos.

    Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un kuriem ir augsts komplikāciju risks.

    Šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējušies vairāk nekā 59 000 iedzīvotāju, bet pret Covid-19 vakcinējušies tikai ap 11 000 iedzīvotāju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē