• Paaugstinās NMPD maksas izsaukuma cena

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    13. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Stājoties spēkā jaunajam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) maksas pakalpojumu cenrādim, par trīs eiro paaugstināsies NMPD maksas izsaukuma cena. Turpmāk būs jāmaksā 74,35 eiro līdzšinējo 71,62 eiro vietā.

    Maksas pakalpojumu cenrādis pamatā attiecas uz iestādēm un uzņēmumiem, kuriem nepieciešami NMPD pakalpojumi, piemēram, mediķu dežūras kultūras, sporta un citos pasākumos, plānveida medicīniskā transportēšana u. c. Taču viens no maksas pakalpojumiem ir arī NMPD brigādes izsaukums situācijās, kad nepieciešamā palīdzība nav vērtējama kā neatliekama, nepastāv draudi cilvēka dzīvībai un medicīniskā palīdzība būtu jāsaņem, vēršoties pie ģimenes ārsta, dežūrārsta vai speciālista poliklīnikā. Ja situācija nav neatliekama, bet cilvēks tomēr uzstāj uz brigādes nosūtīšanu, dienests izsaukumu var veikt tikai kā maksas pakalpojumu un tikai tad, ja to pieļauj operatīvā situācija. Tad dispečers izsaucēju brīdina, ka brigāde, aizbraucot pie pacienta, izvērtēs konkrēto situāciju un tas var būt maksas izsaukums, par ko tiks izsniegts rēķins. Rēķins tiek nosūtīts pa pastu, un tā apmaksa jāveic 30 dienu laikā. Arī tad, ja zvanītājs ir apzināti maldinājis vai izjokojis ārkārtas tālruņa 113 dispečercentru, NMPD var izrakstīt maksas pakalpojuma rēķinu par apzinātu ārkārtas dienesta maldināšanu. Ik dienu NMPD brigādes izbrauc vidēji uz 1000 izsaukumiem, pašlaik no tiem kā maksas pakalpojums ir aptuveni desmit izsaukumi diennaktī.

    Maksa neattiecas uz ātrās palīdzības pamata funkciju sniegt iedzīvotājiem neatliekamo medicīnisko palīdzību veselībai un dzīvībai kritiskās situācijās. Arī turpmāk izsaukumi pie pacientiem, kuriem ir nopietnas veselības problēmas un ir apdraudēta cilvēka dzīvība, ir bez maksas.

    Uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana nekavējoties:

    • ja cilvēks ir bezsamaņā, ja neelpo vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi;
    • ja gūta smaga trauma vai ir stipra, dzīvību apdraudoša asiņošana;
    • ja ir pēkšņa, dzīvību apdraudoša saslimšana, piemēram, pēkšņas sāpes krūtīs, vienas puses pēkšņs vājums un citi.

    Ja gadījies saslimt, vispirms jāzvana ģimenes ārstam, kurš vislabāk pārzina sava pacienta slimības. Ārpus ģimenes ārsta darbalaika medicīniskus padomus var saņemt, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Tālruņa darba laiks darbdienās ir no pulksten 17 līdz 8, brīvdienās un svētku dienās tālrunis strādā visu diennakti.

    Ārpus ģimenes ārsta darba laika medicīnisku palīdzību pēkšņas saslimšanas vai vieglāku traumu gadījumos ir iespēja saņemt arī ārstniecības iestādē – pie dežūrārsta vai medicīniskās palīdzības punktā.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē