• Maskavas teroristi. Kas viņi ir, un kas ar viņiem notiks?

    Terorakts
    Estere Jansone
    25. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Twitter/Nexta/War Monitor
    Šausminošais terorakts, kas norisinājās piektdienas, 22. marta vakarā, Piemaskavā, laupījis jau vairāk kā 137 cilvēku dzīvības. Krievijas policijai izdevies aizturēt četrus vainīgos, kas īstenojuši uzbrukumu.

    Krievijas likumsargiem izdevies notvert visus uzbrucējus, kas sarīkoja slaktiņu koncertzālē «Crocus City Hall» Krasnogorskā, kas atrodas netāu no Maskavas. Apšaude sākās neilgi pirms rokgrupas «Pikniks» uzstāšanās. Tikmēr citā zālē jau notika Ļeņingradas apgabala simfoniskā orķestra koncerts.

    Uzbrucēju vidū arī pavisam jauns puisis

    Aizdomās turamie asiņainā slaktiņa realizēšanā ir četri vīrieši no Tadžikistānas. Jaunākajam Muhamadsobiram Faizovam ir tikai 19 gadi. Viņš ir frizieris, neilgu laiku strādājis vīriešu salonā Maskavā. Savukārt 25 gadus vecais Šamsidins Fariduni iepriekš strādājis Podoļskā, netālu no galvaspilsētas. Tieši viņš esot bijis šī nežēlīgā uzbrukuma vadītājs. Noskaidrots, ka pirms mēneša vīrietis lidojis uz Turciju, kur, iespējams, ticies ar terorakta organizatoriem. Turklāt tieši 7. martā, kad ASV specdienesti izplatīja brīdinājumu par terorakta draudiem Maskavā, Fariduni apmeklējis «Crocus City Hall» koncertzāli.

    Trešais uzbrucējs ir 30 gadus vecais Saidakrami Račabalizoda, kas nekad nav strādājis Krievijā un nerunā krievu valodā. Viņš tiesā komunicē ar tulka palīdzību. Savukārt vecākais šajā teroristu grupā ir 32 gadus vecais Dalerdžons Mirzojevs, kurš īslaicīgi uzturējies Novosibirskā.

    Atbildību par vīriešu pastrādāto uzbrukumu uzņēmusies teroristu grupējums «Islāma valsts».

    Tiesas priekšā piekauti uz saplosīti

    Jau šodien, 25. martā, visi apsūdzētie stājās tiesas priekšā. Visiem vīriešiem draud mūža ieslodzījums. Jāteic, ka pasauli šokēja noziedznieku izskats, kādā viņi nogādāti tiesas zālē. Visi bija zvērīgi piekauti, sakropļoti un viens pat bijis bezsamaņā.   

    Krievijas spēka struktūrām pietuvinātie kanāli platformā «Telegram» publicējuši fotogrāfiju, kurā, pēc šajos kanālos teiktā, redzama aizdomās par teroraktu Piemaskavas koncertzālē aizturētā Šamsidina Fariduni nopratināšana. Tajā viņš tiek spīdzināts ar elektrisko strāvu.

    Attēlā redzams vīrietis, kas guļ uz grīdas nolaistām biksēm. Pēc «Telegram» kanālos teiktā, viņš ir pieslēgts pie militārās sakaru ierīces TA-57, kas tiek izmantota spīdzināšanai ar elektrošoku. «Telegram» kanālā «Grey Zone» publicētajā aprakstā teikts, ka aizturētais tiek apliets ar ūdeni, lai pastiprinātu sāpes.

    Sestdien «Telegram» kanālos parādījās videoieraksts ar cita aizdomās turētā Saidakrami Račabalizoda nopratināšanu. Tajā redzams, kā vīrietis maskēšanās apģērbā tur Račabalizodu pie zemes. Pie viņa labās auss pietuvina nazi un nogriež gabalu no tās, tad cenšas piespiest teroristu to apēst. Pēcāk tiesas zālē vīrietis redzams ar milzu apsēju pie labās auss. Savukārt Dalerdžonovam Mirzojevam attēlos ap kaklu ir redzams zils maiss, kas izmantots spīdzināšanā.

    Jaunākais uzbrucējs tiesas zālē ievests bezsamaņā, guļam ratiņkrēslā. Sociālajos tīklos publicēts arī attēls, kur jaunais frizieris iemūžināts ar izsistu aci. 

    Putins cenšas vainot Ukrainu

    Tikmēr Kremlis ir devis norādījumus valsts un valdībai lojālajiem jeb propagandas plašsaziņas līdzekļiem uzsvērt iespējamās «Ukrainas pēdas», vēstot par teroraktu koncertzālē.

    Informāciju par iespējamām «ukraiņu pēdām» saistībā ar teroraktu sestdienas rītā izplatīja Krievijas Federālais drošības dienests (FSB). Tas paziņoja, ka pēc nozieguma izdarīšanas četri aizdomās turētie gatavojušies šķērsot Krievijas un Ukrainas robežu un «Ukrainas pusē uzturējuši attiecīgus kontaktus». Saskaņā ar FSB sniegto informāciju viņi tika aizturēti naktī uz sestdienu Brjanskas apgabalā ceļā uz robežu.

    Jau piektdien Ukrainas Ārlietu ministrija kategoriski noraidīja Krievijas amatpersonu pēc uzbrukuma izteiktās apsūdzības par to, ka Kijiva esot saistīta ar šo teroraktu. «Šādas apsūdzības ir Kremļa plānota provokācija,» uzsvēra ministrija. Arī Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks paziņoja, ka Ukraina šajā incidentā nav iesaistīta.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē