• Ķekavas novadā varētu būvēt vēja parku

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra STATION
    27. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Foto: ventasbalss.lv
    Ķekavas novada domes vadība tikusies ar SIA «Latvijas vēja parki» pārstāvjiem, lai pārrunātu vēja enerģijas attīstības iespējas Ķekavas novadā, mājaslapā informē pašvaldība.

    Valsts enerģētiskās neatkarības un klimatneitralitātes veicināšanas nolūkos AS «Latvijas valsts meži» un AS «Latvenergo» kopuzņēmums līdz 2030.gadam plāno uzbūvēt vēja parkus ar kopējo jaudu vismaz 800 megavatu (MW). 

    Vēja parki un tiem nepieciešamā infrastruktūra tiks projektēta, izbūvēta un ekspluatēta valsts īpašumā esošās meža teritorijās, iespējami samazinot ietekmi uz ainavu, vietējiem iedzīvotājiem un vidi.

    Vēja parku attīstības teritorijas un piemērotākās vēja turbīnas tiek noteiktas, atbilstoši konkrētajā reģionā veiktajiem vēja mērījumiem.

    Ķekavas novadā vēja elektrostacijas iecerēts izbūvēt novada dienvidu daļā, pie robežas ar Bauskas novadu, kopumā uzstādot no astoņām līdz 15 vēja turbīnām.

    Kā informē SIA «Latvijas vēja parki» pārstāvji, projekta realizācija pašvaldībai sniedz vairākus ieguvumus, tostarp mājsaimniecību apgādi ar atjaunīgo enerģiju, jaunas darba vietas novada iedzīvotājiem, kā arī Elektroenerģijas tirgus likumā noteiktos kompensācijas maksājumus vietējai sabiedrībai par vēja elektrostaciju radīto diskomfortu. 

    Atbilstoši likumam iekārtas uzstādītājs vai īpašnieks par vēja elektrostacijas darbību, ja tās uzstādītā jauda ir vismaz viena megavatstunda, ik gadu veic diskomforta kompensācijas maksājumu par katras iekārtas uzstādīto kopējo jaudu. Kompensācija 100% apmērā tiek ieskaitīta konkrētās pašvaldības budžetā.

    Tikšanās laikā Ķekavas novada domes vadība aktualizēja jautājumu par projekta ietekmi uz pašvaldības ceļu tīklu, nepieciešamību veikt ģeoloģisko novērtējumu un informēt par zaļās enerģijas attīstības plāniem kaimiņu novados. 

    Pašlaik tiek veikts ietekmes uz vidi novērtējums un plānotas sabiedriskās apspriešanas iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanai. 

    Ja pašvaldība atbalstītu vēja parku izbūvi, pirmās vēja turbīnas varētu tikt uzstādītas 2028.gadā.

    Kā ziņots, AS «Latvenergo» un AS «Latvijas valsts meži» (LVM) kopuzņēmums vēja parku attīstībai – «Latvijas vēja parki» – tika reģistrēts pērn 22.jūlijā. Kompānijas pamatkapitāls ir divi miljoni eiro, un 80% uzņēmuma kapitāldaļu pieder «Latvenergo», bet 20% – LVM.

    «Latvijas vēja parku» statūtos norādīts, ka kompānija attīstīs jaunus stratēģiskās nozīmes vēja parkus ar kopējo jaudu vismaz 800 MW, tostarp projektēs, izbūvēs un ekspluatēs ar to saistīto infrastruktūru uz Latvijas īpašumā esošām zemēm, kuru apsaimniekošanu veic LVM, un uz LVM īpašumā esošām zemēm, kuru apbūves tiesības ir ieguvis uzņēmums.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē