• Kariņš par Covid-19 ierobežojumiem: Jādod sabiedrībai iespēja atelpot tad, kad objektīvi to var darīt

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    16. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Facebook
    Pašlaik ir grūti prognozēt, kā nākotnē izvērsīsies Covid-19 pandēmija, tāpēc Latvijas valdība saglabās modrību, šorīt intervijā TV3 izteicās premjers Krišjānis Kariņš (JV), vienlaikus norādot, ka ir «jādod sabiedrībai iespēja atelpot tad, kad objektīvi to var darīt», un izskatoties, ka tagad tāda iespēja esot.

    Politiķis uzskata, ka valdošās koalīcijas atbalstītajā izejas no pandēmijas stratēģijā ir līdzsvarotas dažādas intereses.

    Kariņš atzina, ka pandēmija nebeidzas, līdz ar to daudzviet tiks saglabāta prasība valkāt sejas maskas un saglabājas aicinājums vakcinēties pret Covid-19, kas joprojām pasargā pret smagu šīs slimības gaitu.

    Runājot par stāvokli ekonomikā, Kariņš atzīmēja, ka tā pēc Covid-19 krīzes atkopjas veiksmīgi – ja skatītos tikai statistikā, tad ekonomikai iet ļoti labi, kas gan, diemžēl, nav attiecināms uz visām nozarēm un visiem indivīdiem.

    Kā ziņots, valdošā koalīcija ir atbalstījusi Veselības ministrijas sagatavoto Covid-19 izplatības ierobežošanai noteikto drošības pasākumu mazināšanas plānu. Ņemot vērā ārkārtīgi sarežģīto un trauslo situāciju veselības aprūpē, Latvijā drošības pasākumus plānots mazināt pakāpeniski. Pirmais solis paredz, ka no šodienas tiek atviegloti drošības pasākumi bērniem, kā arī tiek atcelti darba laika ierobežojumi mazumtirdzniecībā.

    Ministrijā skaidro – ņemot vērā, ka Covid-19 pandēmija bērnu un jauniešu vidū sasniegusi augstāko līmeni un sāk samazināties, no 16.februāra bērni un jaunieši bez ierobežojumiem var doties «zaļajā» vidē, kā arī bez sertifikātu vai testu rezultātu uzrādīšanas piedalīties interešu izglītības, amatieru un sporta aktivitātēs.

    Kā otrais solis no 1.marta tikšot īstenota līdz šim apjomīgākā drošības pasākumu mazināšana. Ministrijā skaidro, ka plānots atvērt līdz šim slēgtās nozares, piemēram, iekštelpu izklaidi, atrakcijas, naktsklubus. Tāpat paredzēts atcelt darba laika ierobežojumu, kā arī prasību pēc Covid-19 sertifikāta mazumtirdzniecībā.

    No marta ministrija plāno arī būtiski palielināt maksimālā apmeklētāju skaita prasību organizētos pasākumos (līdz 3000 cilvēkiem), nosakot, ka tajos nevajadzēs reģistrēt apmeklētājus, nebūs distances starp sēdvietām un būs atļauti pasākumi bez sēdvietām. Savukārt privātos pasākumos gan iekštelpās, gan ārā varēs pulcēties 50 cilvēki. Tāpat nebūs noteikti grupu lielumi amatieru aktivitātēs, sportā, izglītībā.

    Ministrija plāno arī atļaut nebūtisku ieceļošanu (tūrismu) no visām valstīm ar Covid-19 sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testu, turklāt nebūs pašizolācijas prasību. Savukārt medicīnisko masku vai FFP2 respiratoru lietošana iekštelpās tiks saglabāta, kamēr ventilācijas, distanču un attālinātā darba prasības būs rekomendējošas. Vienlaikus Covid-19 sertifikāti netiks prasīti pasākumos un pakalpojumos, kas notiek ārā.

    Līdz 1.aprīlim Covid-19 sertifikāti tiks lietoti iekštelpās vidēs, kur ir palielināts risks – publiskos pasākumos (izrādes, koncerti, kino, sporta sacensību skatīšanās), naktsklubos, atrakcijās, piedaloties sporta vai amatieru aktivitātēs, ēdināšanā, individuālajos pakalpojumos, kur netiek lietotas medicīniskās maskas vai FFP2 respiratori. Sertifikātu derīguma termiņš pakalpojumu saņemšanai no 15.februāra tiek pārcelts uz 1.aprīli.

    Tāpat līdz 1.aprīlim primārās vakcinācijas, pārslimošanas vai balstvakcinācijas sertifikāts saglabāsies kā prasība darbam izglītības iestādēs, sociālās aprūpes centros, ārstniecības iestādēs. Ministrijā atzīmē, ka tas būs vajadzīgs arī darbiniekiem, kuri saskaras ar klientiem publiskajā sektorā un vietās, kur noteikta Covid-19 sertifikātu lietošana. Pārējos gadījumos sertifikāta nepieciešamību noteiks darba devējs.

    Savukārt trešais solis tikšot sperts, no 1.aprīļa atceļot visus obligātos drošības pasākumus, saglabājot tikai rekomendācijas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē