• Kalniņa-Lukaševica: Krievija jāsauc pie visaptverošas atbildības par noziegumiem pret Ukrainu

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    3. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Krievija jāsauc pie visaptverošas atbildības par pastrādātajiem agresijas noziegumiem pret Ukrainu, to, piedaloties Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) pastāvīgās komitejas sēdē Hāgā, Nīderlandē, sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

    «Mums jāmācās no vēstures un jāstājas pretī agresijai ar izlēmību un spēku, un kā demokrātiskai organizācijai jāizmanto visas iespējas, lai Krieviju sauktu pie visaptverošas atbildības par tās pastrādātajiem agresijas noziegumiem pret Ukrainu,» par Latvijas delegācijas vadītājas pausto aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

    Kalniņa-Lukaševica uzsvēra Latvijas atbalstu «ad hoc» starptautiska tribunāla izveidei, kas kopā ar jau esošajiem starptautiskajiem mehānismiem sauktu Krieviju pie atbildības. «Mēs vēlamies redzēt atbildīgos par Krievijas agresijas karu pret Ukrainu šeit, Hāgā. Krievijas līderiem ir jātop tiesātiem īpaši izveidotā starptautiskā tribunālā. Tāpat arī noteikti jāvienojas par reģistra izveidi, lai fiksētu Krievijas radītos postījumus un nodarījumus un uz tā pamata nodrošinātu reparācijas Ukrainai,» pauda Latvijas delegācijas vadītāja.

    Krievijas karš Ukrainā ir lielākais drauds likumos balstītai starptautiskai kārtībai un EP pamatprincipiem. Mums jānodrošina un jāstiprina kopīgas demokrātiskās vērtības un principi. Mums jāstrādā, lai nodrošinātu vārda un mediju brīvību, žurnālistu drošību, tostarp digitālā vidē. Informācija ir kļuvusi par daļu no karadarbības, tāpēc mūsu sabiedrībām jāattīsta mediju un informācijas pratības, kā arī jāveicina noturība pret dezinformāciju, sacīja Latvijas delegācijas vadītāja.

    Gatavojoties ceturtajam EP valstu un valdību vadītāju samitam, kas notiks Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā maijā vidū, Kalniņa-Lukaševica pauda, ka EP jākļūst efektīvākai, reaģētspējīgākai un noturīgākai pret ārējiem izaicinājumiem. Organizācijai jākļūst modernākai un pieejamākai, diskusijās par politikas procesiem iesaistot pilsonisko sabiedrību un jaunatni, aicināja Saeimas priekšsēdētāja biedre.

    Ceturtdien un piektdiena Hāgā notika gan EPPA pastāvīgās komitejas sēdē, gan arī Baltijas valstu un Ukrainas delegāciju vadītāju neformālās konsultācijas tā dēvētajā «Baltic+» grupas formātā par turpmāko rīcību EPPA aprīļa sesijā Strasbūrā, kā arī turpinājās viedokļu apmaiņa par «ad hoc» starptautiska tribunāla izveidi.

    Pēc sanāksmes beigām Kalniņa-Lukaševica tikās ar Latvijas vēstnieci Nīderlandē Aigu Liepiņu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē