• Izdota Gata Rozenfelda mākslas fotogrāmata “Airēšanas spēks”

    Kultūra
    16. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Atzīmējot airēšanas sporta 150. gadadienu Latvijā, izdota Gata Rozenfelda mākslas fotogrāmata “Airēšanas spēks”. Nedēļas nogalē Latvijas Nacionālās bibliotēkas kores zālē, pulcējoties grāmatas radošajiem veidotājiem, tās varoņiem, izciliem airētājiem, airēšanas un burāšanas sporta federāciju pārstāvjiem un atbalstītājiem, tika svinēti grāmatas atklāšanas svētki.

    Šajā grāmatā slēpjas kas tāds, kas līdz šim nav bijis atainots. Katrs attēls tajā ir mākslas darbs. Airētāja no leģendārā trenera Uģa Strazdiņa zelta astoņnieka un grāmatas radošās komandas dalībniece Guna Kalniņa sajūsminās: “Es airēšanā fotografēju visu iespējamo no 1974. gada – vietas, distanci, sportistus, uzvarētājus, sevi ar medaļām uz plosta, tomēr nekad, nekad līdz šim nav bijis ienācis prātā airēšanā fotografēt ūdeni, gaisu un gaismu, laivas un airu ritmus.”

    Laikmetīgās grāmatas idejas autori ir airētāja, iepriekšējā Latvijas Airēšanas federācijas prezidenta Henrija Bukava ģimene, kas vēl nebijušā veidā vēlējās sveikt airētājus viņu dzīves sporta veida grandiozajā jubilejā.

    “Izaicinājumu izstāstīt stāstu par elitāro, skaisto, eleganto, bet lielu piepūli prasošo sporta veidu, izmantojot sev vistuvāko valodu – fotogrāfiju –, pieņēma atzinību guvušais latviešu fotogrāfs Gatis Rozenfelds. Gatis pats ir burātājs, un tas viņam uz airētāju sirdīm pavēra durvis daudz plašāk, nekā būtu iespējams jebkuram citam,” stāsta H.Bukava kundze Anta Bukava.

    Gatis Rozenfelds ir viens no pieredzējušākajiem fotožurnālistiem, neskaitāmu digitālu un drukātu kampaņu autoriem, izstāžu dalībniekiem un fotoaģentūras F64 dibinātājs, viņš pazīst ūdens stihiju, sacensību kaislību un nepārprotamo sajūtu, kas dzen uz ūdens katru dienu. “Gatis spēja notvert īpašus mirkļus šķietami vienkāršās ikdienas norisēs. Dažkārt pat ar sireāliem paņēmieniem viņš izceļ priekšplānā to, kas pārējiem apslēpts. Ar devu ironijas un provokācijas, neievērojot noteiktās robežas un sajaucot pieredzēto ar iztēloto, viņš mums paver durvis uz Latvijas airēšanas pasauli,” grāmatas priekšvārdā atklāj Bukava.

    Papildus vizuālajam stāstam grāmatā ir nosauktas 150 nozīmīgas personības Latvijas airēšanā no 1872. līdz 2022. gadam. Īpaši izcelti 1980. gada olimpisko spēļu vicečempioni: Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Žoržs Tikmers, Artūrs Garonskis un Dimants Krišjānis, kā arī airētājs Valdis Meikališs ar dzīves laikā sakrātajiem 25 kilogramiem medaļu, un paraairētājs Krists Mickēvičs, kurš airēšanu kā savu dzīvesspēku ir atkājis tieši pēc pārdzīvotās nelaimes.

    Dažkārt ir ļoti grūti otram aprakstīt savu kaislību, kas kļuvusi par dzīvesveidu un šķiet pašsaprotama. Atbildot uz jautājumiem par to, kā airēšana izskatās un ko tā spēj sniegt, grāmatas autoriem vārds “spēks” šķitis vispiemērotākais – tas ir spēks, kuru iegūst, atdodot sevi, pārvarot grūtības, zaudējumus, mācoties no kļūdām, spēja uzvarēt ne tikai sacensības, bet arī sevi un reizēm pat visu dzīvi. Šī grāmata nav par vēsturi, tā ir par šodienu – liecība šodienai, 150. airētāju sezonai. Tajā iekļautās fotogrāfijas tapušas 2022. gada laikā. Grāmatas teksts ir gan latviešu, gan angļu valodā, lai tā varētu kalpot kā airētāju un Latvijas vizītkarte arī ārpus robežām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē