Santa.lv
  • 07.10.2025
  • FOTO: Vieta, kur top brīnumgardais Molberts saldējums. Telpas kā senajos piena kombinātos

    Sabīne Krese
    Foto: Madara Kuplā
    Ja gribas kļūt par aculiecinieku, kā saldais krējums pārtop veldzējošā saldējumā, jādodas uz Grīziņkalnu – tur augusta vidū atvērsies daudzu tik iecienītā saldējuma Molberts veikals-ražotne.

    Saldējuma veikals-ražotne Molberts

    Radošajā kvartālā Grīziņdārzs, Zemitānu ielā 9

     

    Pirmais Molberts veikals drosmīgi tika atvērts pandēmijas laikā, kad īpašnieks Edijs Masaļskis Liepājā par 500 eiro spontāni iegādājās lietotu saldējuma gatavošanas aparātu un kopā ar ģimeni mājsēdes laikā sāka eksperimentēt. Rezultātā izdevās radīt saldējuma recepti, kas garšoja ne tikai pašiem.

    Kopš tā laika pagājuši daži gadi, atvērti četri veikali, un nu kārta piektajam, kas saldummīļus gaidīs ražotnes telpās. Tās atrodas radošajā kvartālā Grīziņdārzs, bijušās rūpnīcas Rīgas adītājs teritorijā. Jaunās mājvietas interjeru un vizuālo identitāti veidojusi studija Gateris Works – grafiskā dizainere Eva Abduliņa un arhitekts Reinis Leo Miķelsons.

    Ražotnes izveide ir nozīmīgs un finansiāli ietilpīgs solis uzņēmuma attīstībā, tāpēc dizainā katra detaļa ir no svara. «Vēlējāmies telpas veidot kā senajos piena kombinātos – maksimāli tīras, ar standarta baltām 150 × 150 mm flīzēm un nerūsējošā tērauda iekārtām un apdari,» konceptu skaidro Reinis. «Mērķis bija radīt drīzāk utilitāru vidi, nevis demonstrēt dizaina zīmolu ambīcijas,» papildina Eva. Tāpēc mēbelēm izraudzīti vienkārši, funkcionāli un ērti risinājumi.

    Līdz ar katru jaunatvērto vietu attīstās arī Molberta dizains. Strādājot pie pirmā veikala Āgenskalnā, Gateris Works

    vēlme bija radīt interjeru, kas ir kontrastā saldējuma aukstumam, tāpēc dominēja koks.

    Savukārt ražotnē priekšroka dota metālam. Daļēji uz to rosināja gados jaunākie apmeklētāji, kuriem ir liela interese apskatīt, kāds izskatās saldējums, tāpēc mēdz rāpties augšā gar leti, lai ielūkotos vitrīnā.

    Viena no Molberta atpazīšanas zīmēm ir līdzi ņemamais iepakojums – stikla burciņa. Tas ir uzņēmuma mērķtiecīgs solis – vēlme samazināt ietekmi uz vidi: atnesot burciņu atpakaļ, saņem 50 centu atlaidi nākamajam pirkumam. Zero waste pieeja realizēta arī interjerā. «Burciņu depozīts ap sevi veido saldējuma mīļotāju komūnas sajūtu. Paturpinot šo ideju, nolēmām otrreiz pārstrādātus materiālus ieviest arī interjerā un objektos,» stāsta arhitekts.

    Piemēram, virs saldējuma letes izveidota koka konstrukcijas lampa ar pārstrādāta biotekstila abažūru.

    Dizains radīts sadarbībā ar Sarmīti Poļakovu (Studio Sarmīte), kuras pieeja ir dot otro dzīvi rūpniecības atkritumiem un to blakus produktiem. Savukārt, izvēloties koku, dizaineri priekšroku devuši tādam, kas nav perfekts, – otršķirīgam kokmateriālam ar izteikti redzamām zaru vietām. «Tā mēs vēršam uzmanību uz skaistuma etalonu maiņu. Kosmētikas un modes industrijā tas jau notiek kādu laiku, mēs vēlamies šo aktualizēt arī objektu, mēbeļu un interjera kontekstā,» idejā dalās Reinis.

    Tie, kas apmeklējuši kādu no lokācijām, nevar aizmirst piesātināti zilo toni, kas spēlējas dizainā. Grīziņkalnā tas ieguvis nedaudz citu tonalitāti. «Vēsturiskajās telpās bija saglabājušās gaiši pelēkzilas tērauda konstrukcijas ar patīkami teksturētu patinu, tāpēc nolēmām toni pielāgot šim gaišāk zilajam,» stāsta arhitekts.

    Darba procesā tapa skaidrs, ka arī iepakojuma dizainam un logo nepieciešamas pārmaiņas un vairāk rotaļības. Vizuālo identitāti nesen papildinājis maskots – stilizēts, personificēts tēls smaidīgas saldējuma bumbas veidolā. Tā izveidē Gateris Works pieaicināja Japānā dzīvojošu franču ilustratoru Quentin Chambry. Iepazīstieties, jaunajam saldējuma gariņam dots vārds Vēsumiņš!

     

     

    Industriālajā telpā ar teju sešus metrus augstajiem griestiem saglabāti vairāki vēsturiskie elementi, arī betona grīda. «Pateicoties vēsturiskajam uzslāņojumam, tā ir silta un daudzpusīga. Perfekti neperfekta, tonāli krāsaina, nevis vienkārši plakana,» atzinīgi novērtē arhitekts.

     

     

    Saldējuma letes apdarei ir izmantotas cinkotās tērauda loksnes, ko parasti lieto jumta segumam.

     

     

    Par Molberta ikonu kļuvis Gateris Works radītais metāla galdiņš ar caurumiem saldējuma turēšanai. Asprātīgais risinājums dzima kā joks.

     

     

    Ražošanas iekārtas pārsvarā ir izgatavotas no nerūsējošā tērauda, tādēļ šis materiāls turpināts arī klientu zonā – letes virsmā, izlietnēs un atsevišķās detaļās.

     

     

    Evai īpašs prieks par stikla durvīm: «Gribējām ar vieglu metāla rāmi, tādas kā mākslas skolās Nīderlandē. Aptaujājām daudzus ražotājus, bet neviens to nespēja piedāvāt. Metālmākslinieks Edgars Spridzāns mūs saprata no pusvārda. Nostrādes pakāpe ir vienkārši izcila.» Esot veikalā, rodas klātesoša sajūta saldējuma radīšanas procesā, jo cauri stiklotajām starpsienām var ielūkoties saldējuma tapšanas aizkulisēs.

     

     

    Molberts saka pats par sevi, tad šeit top saldējums kā mākslas darbs, kur krāsu vietā tiek izmantotas tikai dabiskas izejvielas un lietā likta fantāzija. Visas sastāvdaļas ir pašu rokām gatavotas, arī brauniji, cepumi, augļu biezeņi un pat burkānkūka, medus kūka un griljāža.

     

     

     

     

    Raksts tapis ar VKKF atbalstu. 

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk