• FOTO: Jaunie latviešu dizaineri spridzina uz mēles. Viņi zina, kas būs modē

    Aktuāli
    Marta Kalniņa
    1. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Finālistes Vivianas Staroveckas kolekcija.
    Foto: Publicitātes foto (Uldis Vilks)
    Finālistes Vivianas Staroveckas kolekcija.
    Noskaidroti Latvijas jauno modes dizaineru konkursa «Modes manifestācija 2023» finālisti un uzvarētāji, kas savu veikumu nodemonstrēja krāšņā modes skatē.

    Jauno modes dizaineru konkursa organizēšanas tradīciju pirms septiņiem gadiem iedibināja biedrība Latvijas Modes palāta. Dalībnieku kolekcijas konkursa finālā vērtēja starptautiska žūrija. Tās priekšsēdētāja bija modes žurnāliste un profesore Ļubova Popova no Milānas Jaunās mākslas akadēmijas, kurai ir vairāku desmitu gadu pieredze darbā ar itāļu modes namiem un kura ir modes vēstures grāmatu autore.

    Apskati labākos topošo modes mākslinieku tērpus!

    Iedvesmu smeļas pasakās un teikās

    Alises Šutovas kolekcija
    Alises Šutovas kolekcija

    «Grand Prix» ieguva Alise Šutova no Latvijas Mākslas akadēmijas ar kolekciju «Turpinājums». Viņa balvā saņēma modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu apmācību kursu Milānas Jaunajā mākslas akadēmijā. Alise ar savu kolekciju vēlas atmodināt  sabiedrībā interesi par leģendām, pasakām un teikām,  mūsdienās strauji zaudē savu popularitāti, dodot priekšroku materiālajai pasaulei. Kolekcijas galvenais elements ir digitālas apdrukas un tetovējumu tehnika, kas vieno moderno ar zūdošo. Kolekcijā lietotie kaulu elementi uzsver cilvēku un pasaku tēlu tuvo saikni. Tērpos izmantotajiem materiāliem piemīt īpašības, kas nepieciešamas ikdienā valkājamam apģērbam.

    Pilnīga prāta migla

    Martas Cimdiņas kolekcija
    Martas Cimdiņas kolekcija

    Kategorijā «Maģistra studijas» uzvarēja Martas Cimdiņas kolekcija «BRAIN FOG», un viņa saņēma 500 eiro prēmiju. Martas kolekcijā apspēlēta informācijas pārpilnības radītā prāta migla, kurā viegli apjukt un pazaudēties. Autore uzdod jautājumu: «Kas mēs esam, kad migla izklīst?» Kolekcijā dominē minimālisms un klasika, ko papildina tumša batika, kas atspoguļo drūmu domu ieplūšanu mūsu prātos. Marta iestājas par apģērbu, kas nekaitē ne valkātājam, ne dabai, tāpēc par tērpu pamatmateriālu izvēlēts lins, bet furnitūrai — kokosa pogas.

    Ar roku piešuj 11 000 pogu

    Madaras Indriksones kolekcija
    Madaras Indriksones kolekcija

    Kategorijā «Bakalaura studijas» izcelta Madaras Indriksones kolekcija «Iekšējais bērns». Autores nodoms bija radīt apģērbu, kas raisa valkātājā prieku un atsauc atmiņā bezrūpīgo bērnību, atmodinot mūu «iekšējo bērnu». Kolekcijai raksturīgas krāsu spēles un rotaļīgums, īpašais akcents ir daudz pogu dažādos izmēros un krāsās. Divus apģērbu komplektus kopā rotā 11 000 pogu! To piešūšana ar rokām prasījusi ļoti daudz laika un pacietības, jo katra poga tikusi atsevišķi šūta ar rokām.

    Pašas krāsoti audumi

    Bernadetas Betas Treijas kolekcija
    Bernadetas Betas Treijas kolekcija

    Kategorijā «vidējā izglītība» triumfējusi Bernadetas Betas Treijas kolekcija «Atspogulī», kas ir viņas Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas kvalifikācijas darbs. Viņu iedvesmojusi pretstatu mijiedarbību — brīvs un nevaldāms radošums pret tehnisku, zināšanās balstītu, kvalitatīvu izpildījumu. Tērpiem izmantoti dažādi materiāli — kokvilna, lins, zīda organza. Daļu audumu Bernadeta Beta speciāli krāsoja, lai iegūtu īpašu toni. Kolekcija papildināta ar pašdarinātām rotām no neparastiem materiāliem — avīzēm, kartona, PVA līmes, akrila krāsām, kā arī jaunās dizaineres izstrādātām zeķubiksēm, kuru izšūšanai izmantoti dažādi diegi un tamborējumi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē