• Aicina pieteikt bērnus ar uzvedības traucējumiem sociālās rehabilitācijas pakalpojumam

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    19. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijas Bērnu Atbalsta fonds (LBAF) aicina rīdzinieku ģimenes, kurās aug bērns ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes grūtībām, pieteikties un apmeklēt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu «Ceļš pie sevis».

    Rīgā deklarētajiem bērniem pakalpojums ir pieejams bez maksas. Desmit mēnešus ar bērnu un viņa ģimeni strādā LBAF speciālistu komanda, kurā ietilpst sociālais darbinieks, ģimenes atbalsta persona, ģimenes sistēmiskais psihoterapeits, klīniskais psihologs, mākslas terapeits, ergoterapeits, skaņu terapeits un citi speciālisti.

    Lejiņa-Kairiša skaidro, ka visbiežāk pakalpojumu izmanto bērni, kuriem ir dažādas uzvedības problēmas, piemēram, nespēja kontrolēt dusmas, agresivitāte vai noteikumu ignorēšana ne tikai mājās, bet arī skolā un citās sabiedriskās vietās.

    Pakalpojuma speciālisti strādā ne tikai ar pašu bērnu, lai izprastu šādas uzvedības cēloņus, bet arī vecākiem, jo tieši no viņiem lielā mērā ir atkarīgs, vai un kāda veidosies kopējā attiecību dinamika ģimenē un kādi paradumi nostiprināsies bērna uzvedībā.

    Pakalpojums «Ceļš pie sevis» ir paredzēts bērniem un viņu piesaistes personām divās vecuma grupās, proti, bērniem no četriem līdz sešiem gadiem un no septiņiem līdz deviņiem gadiem. Tas veidots tā, lai uzlabotos viņu aprūpes kvalitāte un savstarpējās attiecības ģimenē, attīstītos vai uzlabotos prasmes risināt konflikta situācijas, kā arī bērni veiksmīgāk spētu sociāli iekļauties bērnudārzā un skolā.

    Lejiņa-Kairiša atzīst, ka diemžēl kopš Covid-19 pandēmijas arvien vairāk uzvedības traucējumus un saskarsmes problēmas jau šādā agrīnā vecumā bērniem rada pastiprināta un nekontrolēta viedierīču lietošana.

    Tāpat vērojams, ka pretēji labajai praksei vecāki viedierīces mēdz izmantot kā manipulācijas un ietekmes instrumentu pār bērnu, lai panāktu vēlamo uzvedību, taču patiesībā tas tikai veicina uzvedības un saskarsmes problēmas.

    Tāpēc šogad, līdz ar pieteikšanos pakalpojumam kopā ar AS «Olainfarm» tiek īstenota sociālā kampaņa «Rādi bērnam stiķus, ne telefonu!». Tajā atgādina visiem vecākiem, ka viedierīce nav nedz aukle vai digitālais knupītis, nedz manipulācijas instruments un ar bērnu ir jāpavada kvalitatīvs laiks un jāveido attiecības klātienē – spēlējoties, rotaļājoties, sarunājoties un esot kopā, jo tā ir valoda, kuru viņi saprot, akcentē Lejiņa-Kairiša.

    Viņa norāda, ka arvien biežāk programmas speciālisti saskaras ar to, ka bērna uzvedības problēmas ir saistītas arī ar pārmērīgu viedierīču lietošanu, kā arī to izmantošanu kā manipulācijas instrumentu no vecāku puses. Pakalpojumā «Ceļš pie sevis» LBAF speciālistu komanda veiksmīgi strādājusi jau ar vairākām ģimenēm, risinot arī ekrānatkarību problēmas. Smelties idejas kopīgai laika pavadīšanai ar bērniem var mājaslapā «www.stiki.lv».

    Vecākiem jāaizpilda pieteikuma anketa «ej.uz/pieteiksanas_CPS», lai piedalītos pakalpojumā «Ceļā pie sevis».

    Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu «Ceļš pie sevis» LBAF nodrošina Rīgas domes Labklājības departamenta piešķirtā finansējuma ietvaros un īsteno sadarbībā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu. Grupu komplektēšanu plānots noslēgt oktobrī un novembrī sāksies jau individuālās konsultācijas un saskarsmes grupas. Grupas dalībai programmā tiek veidotas gan LBAF filiālē Juglā, gan multifunkcionālajā centrā «Domino» Iļģuciemā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē