Santa.lv
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨
AKCIJA SPĒKĀ VĒL
AKCIJA SPĒKĀ VĒL
Lasi ekskluzīvu saturu Abonē
Abonē
Lasi visu SANTA+ saturu Lasi SANTA+ saturu
Abonē

Kafijas eksperta Anča Romanovska veiksmes stāsts: Seksa nebija, un nebija arī labas kafijas

Kafijas eksperts un Rocket Bean zīmola vadītājs Ancis Romanovskis kafiju ne tikai grauzdē, bet izgaršo kā dzīves filozofiju. Viņš tic, ka sievieti, tāpat kā kafiju, nevar izprast no pirmā malka – jāļauj sev sajust nianses un jāpaciešas, lai atklātos īstais raksturs. Viņa paša stāsts ved no Saktas ziedu kioska līdz grima mākslinieka otai un tālāk līdz kafijas plantācijām Brazīlijā. Un tieši šajā ceļā, pilnā ar šķietami nejaušiem pagriezieniem, slēpjas kaut kas būtisks – dzīves garša, kas brīžiem ir salda, brīžiem rūgta.
Vita Rotberga
Foto: Matīss Markovskis

Ancis man ielej kafiju – īstu, melnu un filtrētu, jo intervija ar kafijas ekspertu nav iespējama bez labas kafijas…

– Esmu pagatavojis teju miljonu kafijas porciju, un beigās ceļš mani aizvedis atpakaļ tieši pie melnās kafijas. Un nevis kafijas automāta, bet gan filtrētas melnās kafijas, jo tā, manuprāt, ir labākā garša, ko kafija spēj dot.

Kafijas ķirsis satur kafijas maksimālo potenciālu – tas ir izejas materiāls. Viss tālākais, ko mēs ar šo ķirsi darām, sākot ar to, kurā brīdī izvēlamies to noplūkt no koka, veidos to, kur mēs nonāksim ar kafijas garšu. Piemēram, fermeris, kurš ir rūpīgs, mēra cukura daudzumu kafijas ķirsī, pirms to novāc, lai panāktu vislabāko garšu. Pēc novākšanas uzdevums it kā vienkāršs: kafijas ogu atbrīvot no mīkstuma jeb augļa apvalka, lai dabūtu tā sēklu – kafijas pupiņu.

Es stāvēju pie degošās grauzdētavas durvīm un domāju, ka viss…

Atbrīvojot pupiņu no augļa, ap to paliek tādas kā augļa gļotas, un kaltēt var gan ar šo gļotu, gan bez, to nomazgājot, – viss atkarīgs no iespējām un vēlamā gala rezultāta. Ja to atstāj, kaltēšanas procesā šī gļota sažūst kopā ar pupiņu, dodot tai tādu kā karameles slānīti. Tai pupiņai, kas pēc tam kaltējas saulītē ar gļotām, auglis atdos savu cukuru un saldumu – tā būs īstāka un naturālāka. Savukārt mazgātā būs garšā tīrāka, dzidrāka un balansētāka. Es biežāk izvēlos naturālo kafiju – tai, manuprāt, ir vairāk rakstura. 

– Anci, es zinu, ka tu par kafiju varētu runāt ļoti daudz, bet man gribas iepazīt arī tevi pašu. Atradu, ka sen, sen tu izdevniecības Santa žurnālos esi strādājis gan par stilistu, gan grima meistaru un fotogrāfu. Tas esi tu vai cits Ancis Romanovskis?
– Tas tiešām esmu es. Dzīvē esmu izgājis cauri ļoti daudziem dažādiem posmiem,

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk