• Visa vienos pleķos! Kā atbrīvoties no pigmenta plankumiem?

    Skaistumkopšana
    Indra Ozoliņa
    1. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Āda ir mūsu lielākais orgāns, un visbiežāk tieši tā dod signālu, ka organismā kaut kas nav, kā nākas. Tā noticis arī lasītājai Vitai. Uz viņas jautājumu atbildi sniedz dermatoveneroloģe Linda Kapteine-Veita.

    Lasītājas vēstule: Slimojot man sākās alerģija no zālēm un vēlāk uz muguras parādījās tumši pigmenta pleķi. Ar tiem kaut kā spēju tikt galā, jo uz muguras plankumi rodas tikai pie lielākas svīšanas. Bet daudz plankumu ir arī uz vēdera, zem nabas, uz kājām, kā arī bikini zonā. Izskatās briesmīgi.

    Ko ar tiem var darīt? Vai ir kādas procedūras, kas palīdz atbrīvoties no pigmenta plankumiem? Un no kādiem medikamentiem tie var rasties? Vita

     

    Vita, diemžēl man pietrūkst informācijas, lai varētu uz jūsu jautājumiem pilnvērtīgi atbildēt. Tumši plankumi vai izsitumi uz muguras, ko pastiprina svīšana un kas maina savu atrašanās vietu, ir raksturīgi daudzkrāsainajai ēdei, kas pieder pie sēnīšu infekcijām.

    Iespējams, arī citās ķermeņa vietās plankumi liecina par daudzkrāsaino ēdi, tikai tā ir dažādās attīstības stadijās.

    Taču tikpat labi tie var vēstīt par cita veida infekciju, piemēram, eritrazmu, kas ir baktēriju izraisīta ādas slimība, kad padusēs vērojami sārti plankumi bez ādas iekaisuma pazīmēm.

    Šoreiz pastāstīšu nevis par pigmenta plankumu likvidēšanas metodēm, ko vaicājat, bet daudzkrāsaino ēdi, jo pēc rakstītā rodas aizdomas, ka visdrīzāk jums ir šī slimība un tāpēc jākonsultējas ar dermatologu klātienē. Ja šajā gadījumā veiksiet plankumus balinošas procedūras, āda cietīs vēl vairāk un situācija pasliktināsies. 

    Daudzkrāsainā ēde ir raugveida sēnīšu infekcija, ja āda novājināta pēc slimošanas vai medikamentu lietošanas. To var viegli diagnosticēt dermatologs ar luminiscentās gaismas palīdzību.

    Šī slimība diezgan viegli padodas ārstēšanai, bet mēdz atkārtoties, jo ādas vide ir atkarīga no vispārējās veselības, tauku un sviedru dziedzeru sekrēta sastāva un spējām aizsargāt ādu.

    Ja izsitumi arvien atkārtojas, vēlams veikt asins analīzes, kurās nosaka aknu, nieru un vielmaiņas rādītājus, lai saprastu, kas ir vājais punkts, kāpēc āda nevar sevi aizsargāt.

    Galvenais, ārstējot daudzkrāsaino ēdi, ir atbilstoša ādas kopšana. Piemēram, noderīgi ir līdzekļi, ko lieto atopiskā dermatīta gadījumā un kas palīdz veidot ādas aizsargbarjeru. Piemēram, tāda ir Atoderm dušas eļļa un ķermeņa balzams gan slimības paasinājuma situācijās, gan ādas veselības uzturēšanai. Labi ādas aizsargbarjeru atjauno arī IsisPharma Secalia – viegls ķermeņa pieniņš, kas lieliski iesūcas ādā.

    Kā visa ķermeņa mazgāšanas līdzekļus var izmantot aptiekā nopērkamos šampūnus pret blaugznām, piemēram, Bioderma Node Ds+, Ducray Kelual Ds.

    Tie nomierinās iekaisušo ādu, samazinās raugveida sēnīšu vairošanos un izplatību.

    Nevajag mulst, ka tie paredzēti matu mazgāšanai, – derēs arī ķermenim. 

    Vieglās situācijās parasti pietiek ar šādu ādas kopšanu un ārsta izrakstītu pretsēņu krēmu, taču, ja izsitumi būs plašāki, dakteris ieteiks iekšķīgi lietojamas pretsēņu zāles.

    Jūs arī vaicājat, kādas zāles var izraisīt pigmenta plankumus… Visbiežāk savā praksē esmu novērojusi, ka tos izraisa nesteroīdie pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, īpaši, ja lieto kopā ziedes un tabletes. Pigmenta plankumus var radīt arī antibiotikas, imunitāti samazinoši medikamenti, pretvīrusu zāles, medikamenti otrā tipa cukura diabēta ārstēšanai, holesterīnu samazinoši līdzekļi, kā arī daudzas citas zāles.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē