Dārzeņu zupa
1 kg baltā galviņkāposta
pa 400 g burkānu, tomātu, papriku, sīpolu
mazs čili pipariņš
Citi lasa
60 ml augu eļļas
70 g cukura
40 g sāls
100 ml baltvīna etiķa
Kāpostus saēvelē vai smalki sagriež, burkānus, paprikas, sīpolus sagriež salmiņos, tomātus sagriež gabaliņos, čili sasmalcina. Visus katlā sautē 15 minūtes. Pievieno sāli, cukuru un eļļu, sautē vēl 10 minūtes. Tad lej klāt etiķi un turpina sautēt vēl 5 minūtes. Pagaršo, ja vajag iemaisa vēl garšvielas, tad karstu pilda sterilās burkās un aizvāko.
Borščs
6 kg dārzeņu – bietes, burkāni, sīpoli, paprika, kāposti, tomāti
100 g sāls
150–200 g cukura
250 ml augu eļļas
200–250 ml baltvīna etiķa
Visus dārzeņus ņem aptuveni vienādās proporcijās, bietes var būt drusku vairāk, notīra, nomizo un sagriež kubiņos vai salmiņos. Sagrieztās bietes katliņā eļļā apcep, liek klāt pārējos dārzeņus, brīdi pasautē, pieber sāli un cukuru, apmaisot sautē aptuveni 30 minūtes. Pielej etiķi un sautē vēl 10 minūtes. Cukuru, sāli un etiķi vispirms pievieno mazāk, ja vajag, pēc garšas papildina. Karstu pilda sterilās burkās un aizvāko.
Soļanka
1 kg gurķu
300 g burkānu
1 liela sarkanā paprika
50 g ķiploku
150–200 g tomātu pastas
30 g sāls
60–80 g cukura
50 ml augu eļļas
80 ml baltvīna etiķa
Burkānus rupji sarīvē, papriku sagriež salmiņos, katliņā sakarsētā eļļā abus apmaisot apcep. Liek klāt sīki sakapātus ķiplokus un salmiņos sagrieztus gurķus, cukuru, sāli, iemaisa tomātu pastu un etiķi, lēni sautē 15–20 minūtes. Karstu sapilda sterilās burkās un aizvāko.