• Kā zināt, ka mati izkrīt par daudz? Triju dienu tests un vērtīgi padomi

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: L Julia/Shutterstock.com
    Norma ir, ja dienā izkrīt 30–100 matu. Ja vairāk, tas var būt signāls, ka organismā radusies problēma. Kā zināt, vai tiešām par matu izkrišanu jāsatraucas vai arī tās ir tikai iedomas?

    Triju dienu tests

    • Dienu pirms testa sākšanas rūpīgi izķemmē un izmazgā matus, pēc tam vēlreiz izķemmē tos un visus izkritušos izmet.
    • Pirmajā dienā visu, ko dienas laikā izķemmē, saliec aploksnītē (ja vien iespējams, jau no rīta saņem matus astē). Aploksnē liec arī tos, kas izkrīt mazgājot. To pašu atkārto arī otrajā un trešajā dienā.
    • Tagad visu saskaiti. Pirmajā dienā pēc mazgāšanas būs salīdzinoši maz izkritušo matu, otrajā nedaudz vairāk, bet trešajā – vēl lielāks skaits.
    • Izrēķini aritmētiski vidējo ciparu, un tas arī būs īstais, pēc kura spriest, cik tad matu dienā tev izkrīt.

    4 padomi

    1. Ja pamani, ka ne vien pastiprināti izkrīt mati, bet arī zvīņojas galvas āda, ieteicams uzreiz vērsties pie dermatologa vai trihologa jeb matu speciālista, jo tautas līdzekļi nepalīdzēs.
    2. Ja mati krīt ārā kušķiem, tam ar iemeslu var būt gan sēnīšu infekcija, gan lieli pārdzīvojumi, gan kāda nopietna slimība – tad vislabāk uzreiz doties pie ārsta. Speciālists noteiks, vai matos nav ieperinājusies sēnīte, un ar dermaskopu pārbaudīs nolūzušos vai izkritušos matus, iegūstot informāciju, kas palīdzēs izvēlēties vispiemērotāko ārstēšanu.
    3. Ja mati izkrīt vienmērīgi pa visu galvu un daudz, to sauc par akūto matu izkrišanu. Visbiežāk ar to saskaras jaunās māmiņas aptuveni trīs mēnešus pēc dzemdībām, dāmas, sasniedzot menopauzes vecumu, vai cilvēki vairākus mēnešus pēc tam, kad ievērojuši stingru, bet nesabalansētu diētu. Tad matus vajag palutināt ar speciāli matiem paredzētiem vitamīniem vai galvas ādas veselībai domātiem līdzekļiem, kas stiprina un pabaro matus.
    4. Ja pastiprināta matu izkrišana nemitējas 4­–6 mēnešus, tā uzskatāma par hronisku. Tad var būt vainīgi gan hormoni (noteikti jāpārbauda vairogdziedzeris!), gan dzelzs trūkums organismā, gan problēmas ar kādu noteiktu vielu uzsūkšanos organismā. Novēršot cēloņus, mitēsies arī matu izkrišana, un vietā ataugs jauni un veseli matiņi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē