• 6 ieteikumi, kā pareizi ievērot atslodzes dienas

    Uzturs
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja tev šķiet, ka gribi sajusties drusku vieglāk, ir labs brīdis savā ikdienā ieviest nelielas veselīgas izmaiņas.

    Atslodzes dienas! Tā ir iespēja atvieglot organismu, un, pareizi tās ievērojot, netiks arī nodarīts kaitējums veselībai.

    Atslodzes dienas ir domātas tikai veseliem pieaugušajiem. Ne bērniem, pat ne pusaudžiem, ne grūtniecēm un ne cilvēkiem ļoti cienījamos gados.

    Seši ieteikumi, kā plānot atslodzes dienas:

    1. Ieteicamas ir pāris mērenas atslodzes dienas nedēļā, jo tā ir daudzu slimību profilakse – lai atvairītu 2. tipa cukura diabētu un citas vielmaiņas slimības, arī aptaukošanos. Tātad ikdienā ēdam normālu, sabalansētu uzturu, bet pāris reižu nedēļā – mazāk un atsakāmies no ikdienas gastronomiskajiem grēciņiem.
    2. Nav vērts ievērot atslodzi, ja visa diena paiet, viegli līgojoties no bada, staigājot apkārt sliktā omā, bet ap pusdienlaiku jau jādzer ripas, jo sākusi sāpēt galva. Labāk sākt ar mazumiņu, bet ilgā laika posmā sasniegt vairāk, pat ja sākumā atslodzes diena nozīmē vien pāris reižu nedēļā atteikties no tradicionālās rīta bulciņas un cukura pie tējas.
    3. Atslodzes dienai jābūt veģetārai. Ja ēd visu, tas vispār ir labs princips, ko ieviest ikdienā: nedēļā divas dienas ēd gaļu, divas – zivis, bet divas lai ir veģetāras. Un tajā vienā pāri palikušajā dari, kā vēlies.
    4. Nemokies! Tev nav par katru cenu kaut kas jāiztur. Atslodzes diena ir tavai labsajūtai, nevis spīdzināšanai. Protams, tas gan nenozīmē atslodzi beigt ar virtuli. Ja gribas ēst, iztvaicē brokoli, izdzer glāzi kefīra.
    5. Daļējā atslodze ir labs variants, ja šķiet par grūtu sevi ierobežot visas dienas garumā. Piemēram, ja pēdējā maltīte ir plkst. 16 un pēc tam līdz nākamajām brokastīm, piemēram, līdz septiņiem rītā, tu vairs neko neēd – sanāk 15 stundu ēšanas pārtraukums. Turklāt – lielāko daļu pavadīsi miegā, kad ēst nemaz nekārojas.
    6. Pirms izvēlies pilnīgi plikās dienas, proti, tikai ūdeni ar minerālvielām, vēlams aprunāties ar ģimenes ārstu un veikt ikgadējo veselības pārbaudi – nosvērties, izmērīt asinsspiedienu, veikt pamata asinsanalīzes, iespējams, kardiogrammu –, lai noskaidrotu, vai tavam organismam tas nebūs par traku.

    Neplāno divas atslodzes dienas vienu pēc otras. Pirmdiena un ceturtdiena vai otrdiena un piektdiena ir labs variants.

    Iespējamie varianti:

    • Var ievērot kefīra vai paniņu dienu, papildinot ar 300 gramiem liesa biezpiena un svaigiem zaļumiņiem.
    • Var ievērot dārzeņu zupas dienu, īpaši, ja ir iespēja tās dienas laikā ēst vai dzert siltu. Drīkst pievienot garšvielas. Sāli vislabāk nelikt nemaz.

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē