Augstas kvalitātes šokolāde ir pielīdzināma izsmalcinātam vīnam – tai piemīt dažādas garšas nianses, kas nodrošina unikālu garšas pieredzi. Pareizi izgaršojot augstākās kvalitātes šokolādi, iespējams atklāt apreibinošas garšas, aromātus un tekstūras. Pietiek ar vienu kumosu, lai jūs nokļūtu brīnumainā pasaulē, kur valda jaunas garšas un sajūtas. Bet kā apgūt šokolādes degustēšanas mākslu? Vai ikviens var kļūt par īstu šokolādes ekspertu? Ievērojot dažus vienkāršus padomus, jūs varat iemācīties degustēt šokolādi gluži tāpat, kā to dara profesionāļi. Tāpēc turpiniet lasīt, tuvāk iepazīstiet šokolādes garšu pasauli un iemācieties degustēt šokolādi kā profesionāls degustators.
Kādas ir galvenās šokolādes garšas?
Kāda šokolāde ir laba? Šokolādes pasaule ir patiesi daudzveidīga un piedāvā bezgalīgu garšu klāstu – no maigām un saldām notīm līdz smalki rūgtām un pat pikantām niansēm. Šo plašo garšu buķeti ietekmē daudzi faktori: izmantoto kakao pupiņu veids, ražošanas process un šokolādei pievienotās papildu sastāvdaļas. Tomēr, lai labāk izprastu šokolādes garšas, vispirms ir jāiepazīst dažādie šokolādes veidi, jo katrs no tiem piedāvā unikālu garšas pieredzi.
Baltā šokolāde
Baltā šokolāde, kuru iecienījuši daudzi, ir īpašs šokolādes veids, jo to parasti gatavo no kakao sviesta, nevis kakao cietvielām. Gan tumšā, gan piena šokolāde tiek gatavotas no beztauku kakao cietvielām, savukārt baltā šokolāde – no kakao sviesta, kas tai piešķir krēmveida vai ziloņkaula krāsu, kā arī smalku un delikātu garšu. Augstas kvalitātes baltā šokolāde bieži tiek bagātināta ar dāsnu daudzumu vaniļas piedevas. Pateicoties maigajai garšai, baltā šokolāde lieliski sader ar citām sastāvdaļām, īpaši ar ziedu, citrusu un ogu notīm.
Tumšā šokolāde
Daži cilvēki to dievina, bet citiem tā ne īpaši patīk – jā, mēs runājam par tumšo šokolādi. Neatkarīgi no tās polarizējošā rakstura, tumšā šokolāde, kas tiek gatavota no augstas kvalitātes kakao pupiņām, ir viena no veselīgākajām delikatesēm. Tomēr pievērsīsimies tās garšai, kas noteikti iepriecinās tos, kuriem patīk intensīvākas nianses. Tumšajā šokolādē dominē rūgta garša ar vieglu zemes piegaršu. Tomēr tumšās šokolādes garšas profils var būt ļoti atšķirīgs atkarībā no kakao satura. Jo augstāks kakao saturs, jo tumšāka un rūgtāka kļūst šokolāde. Savukārt mazāks kakao saturs rada maigāku, mīkstāku garšu. Tādējādi tumšās šokolādes garšas nianses svārstās no vieglām un delikātām līdz izteiktām un intensīvām.
Piena šokolāde
Tiem, kuri meklē garšas līdzsvaru un harmoniju, piena šokolāde būs lieliska izvēle. Pateicoties gaiši brūnai krāsai, krēmīgai konsistencei un saldenai garšai, piena šokolāde tiek uzskatīta par populārāko šokolādes veidu. Tā lieliski sader ar daudzām sastāvdaļām – zemesriekstiem, mandelēm, rozīnēm un citām. Lai gan piena šokolādes garša var atšķirties, tā bieži vien ir salda, ar vārīta piena, karamelizēta cukura un vieglas vaniļas notīm.
Degustējiet šokolādi kā eksperts
Tagad, kad esat iepazinušies ar galvenajiem šokolādes veidiem, ir pienācis laiks baudīt šo delikatesi un izjust tās garšas burvību. Ir svarīgi saprast, ka šokolādes degustācija ir daudz vairāk nekā vienkārši tās ēšana. Šokolādes degustācijas galvenais mērķis ir palēnināt tempu, koncentrēties un pievērst uzmanību katra gabaliņa izskatam, aromātam, tekstūrai un garšai. Sāksim.
Izvēlieties vienu šokolādes veidu
Vienlaicīgi baudiet vienu šokolādes veidu – tumšo, balto vai piena šokolādi. Izvēloties degustācijai šokolādi, pievērsiet uzmanību augstas kvalitātes šokolādei, kas ideālā gadījumā būtu izgatavota no vienas šķirnes kakao pupiņām vai iegūta no viena konkrēta reģiona.
Izpētiet
Lai izpētītu šokolādes izskatu, novietojiet to uz labi izgaismotas baltas virsmas, piemēram, papīra lapas vai galdauta. Pievērsiet uzmanību tās krāsai un tekstūrai. Labas kvalitātes šokolādei raksturīga vienmērīga, bagātīga krāsa. Ja uz virsmas pamanāt kaut ko, kas atgādina baltu, pulverveida slāni, tas var norādīt uz šokolādes «ziedēšanu». Tas notiek tad, kad kakao sviests vai cukurs atdalās un siltuma vai mitruma ietekmē paceļas uz virsmas. Šāda tipa šokolāde joprojām ir ēdama, bet tā var būt zaudējusi savu patieso garšu un maigo tekstūru.
Foto: pexels.com
Pieskarieties
Pirms šokolādes sadalīšanas gabaliņos, pieskarieties tai. Pievērsiet uzmanību tam, kāda tā ir – mīksta vai cieta? Viegli saspiediet to starp pirkstiem, lai sajustu, cik ātri tā sāk kust.
Ieklausieties
Laužot šokolādi gabaliņos, ieklausieties, kāda skaņa ir dzirdama. Augstas kvalitātes šokolādei, to salaužot, raksturīga skaidra, kraukšķīga skaņa.
Pasmaržojiet
Pirms degustācijas uz brīdi ieelpojiet šokolādes aromātu. Turiet salauzto gabaliņu tuvu degunam, ieelpojiet lēnām un dziļi. Aizveriet acis un mēģiniet identificēt konkrētus aromātus – varbūt sajūtat augļu, riekstu vai garšvielu notis.
Izjūtiet
Pēc aromāta iepazīšanas, ielieciet mutē nelielu gabaliņu šokolādes un ļaujiet tam lēnām izkust. Nesteidzieties to košļāt. Pievērsiet uzmanību tam, kā tas kūst, kādas sajūtas tas rada un kā atklājas garšas.
Izgaršojiet
Brīdī, kad šokolāde kūst, pievērsiet uzmanību tam, kā mainās tās garša. Augstas kvalitātes šokolādei bieži piemīt komplicēts garšas profils, kas mainās, kad tas sasilst mutē. Mēģiniet noteikt konkrētas garšas, kuras jūtat – augļu, riekstu, ziedu, garšvielu vai citas.
Novērtējiet
Šokolādes degustācijas beigas ir tikpat svarīgas kā sākums. Kad šokolāde ir pilnībā izkususi, pievērsiet uzmanību tās pēcgaršai. Dažas garšas var saglabāties, savukārt citas – ātri izzust. Tomēr augstas kvalitātes šokolāde parasti nodrošina ilgstošu un vilinošu pēcgaršu.
Gatavojieties baudīt nākamo gabaliņu
Ja vēlaties turpināt degustāciju un nobaudīt vēl vienu šokolādes gabaliņu, ir svarīgi attīrīt garšas kārpiņas starp degustācijām. Izdzeriet malku silta vai istabas temperatūras ūdens – tas atsvaidzinās jūsu garšas kārpiņas un sagatavos jūs nākamajam baudpilnajam kumosam.
Kāpēc kļūt par šokolādes ekspertu?
Iespējams, jūs prātojat: kāpēc gan neēst šokolādi ierastajā veidā – nokožot gabaliņu pa tiešo no tāfelītes, ātri košļājot, neizbaudot tās aromātu un garšu? Patiesībā, ēdot šokolādi šādā veidā, jūs zaudējat daļu no tās debešķīgā baudījuma un garšas bagātības. Lēnām baudot augstas kvalitātes šokolādi, ieelpojot tās aromātu un atklājot katru unikālo noti, jūs nodrošinat īpaši juteklisku piedzīvojumu – tādu, ko patiešām vērts piedzīvot vismaz reizi dzīvē.
Kopsavilkums:
- Augstas kvalitātes šokolādei ir daudzslāņains garšas profils, un to iespējams degustēt līdzīgi kā vīnu – uzmanīgi novērtējot izskatu, aromātu, tekstūru un garšu.
- Galvenie šokolādes veidi – baltā, tumšā un piena – katrs piedāvā atšķirīgas garšas un nianses, sākot no maigām un saldām līdz intensīvām un rūgtām.
- Profesionālas degustācijas soļi ietver šokolādes apskati, pieskārienu, lūšanu, aromāta iepazīšanu, lēnu izkausēšanu mutē un pēcgaršas novērtēšanu.
- Šāda lēna un apzināta šokolādes baudīšana ļauj atklāt tās patieso garšu bagātību un sniedz daudz dziļāku baudījumu nekā vienkārša ātra ēšana.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨



















































































