• Jānis Grasbergs: Lielākais spēks ir komandā

    EP vēlēšanas 2024
    25. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto

    Daudzi jūs pazīst kā lauksaimnieku. Kā sākāt savas politiskās gaitas un nonācāt līdz parlamentam?

    Vislielākā pateicība šeit noteikti pienākas Valmieras novada iedzīvotājiem, kas ir pauduši lielu uzticību manam darbam ne tikai mutiski, bet arī ejot uz vēlēšanām un ievelkot man plusiņu balsojumā. Bet sākotnēji, paralēli uzņēmējdarbībai – lauksaimniecībai un saldējuma ražošanai –, es aktīvi darbojos arī vietējā pašvaldībā, kā rezultātā tiku ievēlēts Kocēnu novada domē. Pēcāk tiku pārvēlēts arī Valmieras novadā, kur man uzticēja vadīt Tautsaimniecības un attīstības komiteju. Tās bija manas pirmās gaitas politikā, kas notika paralēli saimniekošanai savā saimniecībā. Darbs pašvaldībā tolaik bija apvienojams ar iesākto uzņēmējdarbību. Tie bija mani pirmie soļi politikā, tomēr lielāka iesaiste sākās pirms aptuveni četriem gadiem, kad Nacionālā apvienība mani aicināja ieņemt parlamentārā sekretāra amatu Zemkopības ministrijā. Pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām saņēmu uzaicinājumu startēt no Nacionālās apvienības saraksta un tiku arī ievēlēts. Savukārt tālāk Saeimas deputāti mani virzīja darbam Saeimas Prezidijā, kur šobrīd aizrit mana ikdiena.

    Vai šīm divām šķietami atšķirīgajām jomām ir arī kas kopīgs?

    Ir ļoti daudz paralēļu starp politiku un uzņēmējdarbību, it īpaši lauksaimniecību, kur ir jāsavieno daudzi kopumi. Kā piemēru var minēt dabas aizsardzību un ražošanu – abas šīs lietas ir svarīgas, bet starp tām jāatrod kompromiss. Tieši to pašu es redzu arī politikā, jo politiku, manuprāt, var saukt par kompromisu mākslu. Padsmit gadi uzņēmējdarbībā noteikti ir palīdzējuši pieņemt lēmumus, jo, dzīvojot pagastā, kur nav tik daudz iedzīvotāju, tu esi ne tikai lauksaimnieks, bet vienlaikus arī sociālais darbinieks, jurists un dažreiz pat mediķis. (Smejas.) Šo dažādo situāciju pieredze ir iemācījusi neskatīties uz lietām no vienas puses, bet redzēt tās gan no pilsētas, gan pagastu iedzīvotāju sajūtu un skata punkta. Un, protams, jebkura pieredze nāk tikai par labu, jo paplašina redzējumu visās jomās, bet īpaši noderīgi tas ir politikā, kur nepārtraukti ir jālemj par dažādiem risinājumiem un uzlabojumiem. To visvieglāk darīt tad, ja pats šīm problēmām reiz esi gājis cauri.

    Jānis Grasbergs kopā ar ģimeni Rīgas zooloģiskajā dārzā

    Ikdienu aizvadāt Valmierā, ģimenē audzināt piecus bērnus. Kā to izdodas apvienot ar darbu Saeimā, kur esat ne tikai deputāts, bet arī viens no Prezidija locekļiem?

    Pirms uzsāku darbu Saeimā, ģimenē pārrunājām visus iespējamos scenārijus, kā apvienot dzīvi Valmierā ar pilna laika darbu Rīgā, parlamentā. Izsverot visus par un pret, secinājām, ka mūsu bērniem piemērotākā vide ir tieši Valmierā – te ir dārziņi, skola, dažādi pulciņi, kuros bērni pa šiem gadiem iedzīvojušies. Tad nu uzņēmos visu pārmaiņu rūpi – ikdienā mēroju ceļu no Valmieras uz Rīgu un atpakaļ. Visbiežāk no rītiem izmantoju vilcienu, un esmu atklājis, ka tas ir ērtākais sabiedriskais transports, kur varu pārlapot ieplānotās uzrunas, atkārtot dažādu pasākumu scenārijus vai neplānoti satikt interesantākos sarunu biedrus. Dažreiz ceļā izvēlos palasīt grāmatu. Garākās darba dienās ir iespēja pārnakšņot viesnīcā Rīgā, bet to daru ļoti reti. Kopumā mans darba dienas grafiks ir tiešām piepildīts, bet šeit lieti noder disciplīna. Kā es mēdzu jokot – mūsu rītdiena sākas jau šodien.

    Vēlos, lai arī mani bērni un mazbērni varētu lepoties ar mūsu valsti.

    Runājot par kuplo bērnu pulku, ar sievu smejamies, ka tikmēr, kamēr citi aizraujas ar dažādiem vaļaspriekiem, mēs šobrīd audzinām bērnus. Mūsos ir stipra pārliecība, ka bērni ir lielākais pienesums gan mūsu ģimenei, gan sabiedrībai kopumā. Brīvdienās daudz laika pavadām visi kopā, bet vienlaikus cenšos veltīt uzmanību katram ģimenes loceklim arī atsevišķi – ieplānojam kopīgus pārgājienus, makšķerējam, pusdienojam un kopīgi arī strādājam laukos. Siltajā laikā ar sievu dodamies izbraucienos ar motocikliem.

    Lai arī strādā Saeimā, Jānis Grasbergs nav zaudējis saikni ar Valmieru

    Līdz šim aizvadītais laiks parlamentā bijis notikumu pilns – piedzīvotas gan Valsts prezidenta vēlēšanas, gan koalīcijas maiņa. Kas ir tie mērķi vai ideāli, pie kuriem pieturaties pārmaiņu laikos?

    Šo darbu Saeimā uzskatu kā kalpošanu vietā, kur esmu nonācis. Apzinos, ka sabiedrība man šo mandātu ir uzticējusi, līdz ar to, neskatoties uz amatu, kurā esmu, manas domas nemainās – es strādāju, lai uzlabotu cilvēku dzīves līmeni Latvijā. Atbilstoši zināšanām un pieredzei man tuvākās tēmas ir tieši uzņēmējdarbības sektors un ģimenes ar bērniem, bet visas savas rīcības balstu kristīgajās un vispārcilvēcīgajās vērtībās. Ir ļoti svarīgi, lai savos lēmumos saredzētu pienesumu un svētību cilvēkiem. Ja šīs lietas piepildās, tad esmu pārliecināts, ka Latvija top labāka mums visiem. Turklāt, domāju, ne tikai mūsdienu termiņā, bet vēlos, lai arī mani bērni un mazbērni varētu lepoties ar mūsu valsti. Vēl viens svarīgs aspekts ir mācēt novērtēt to, kas mums jau ir, – tā ir brīvība ļoti daudzās dzīves jomās, kas daudziem šķiet pašsaprotama, bet nebūt tāda nav.

    Kas būtu jāzina Eiropas Parlamenta vēlētājiem? Un ko jūs teiktu tiem, kas vēlēšanās līdz šim nav plānojuši piedalīties?

    Cilvēka lielākais spēks ir komandā. To esmu pieredzējis gan uzņēmējdarbībā, gan vietējā politikā un tieši tāpat redzu arī Eiropas Parlamenta darbību. Svarīgākais – ja tu neaizej uz vēlēšanām, tavā vietā nobalso kāds cits, bet tikai mēs paši esam tie, kas izlemj, kādā Eiropā dzīvosim. Cilvēkiem šķiet, ka Eiropas Parlaments ir kaut kas tāls, bet patiesībā arī mūsu likumdošanu lielā mērā ietekmē tieši Eiropas direktīvas.

    Ja tu neaizej uz vēlēšanām, tavā vietā nobalso kāds cits, bet tikai mēs paši esam tie, kas izlemj, kādā Eiropā dzīvosim.

    Augstu vērtēju Nacionālās apvienības pārstāvniecību Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā, kur Roberts Zīle ir viens no vadītājiem, – tādējādi pārstāvam Latvijas intereses Eiropā. Tas ir ļoti būtiski, jo ne vienmēr Eiropas līmenī pieņemtie lēmumi atbilst reālajai situācijai Latvijā, rezultātā saskaramies ar situācijām, kas nenāk par labu mūsu valsts attīstībai, lai gan kopējie nodomi varbūt bijuši labi. Tieši tāpēc Eiropas Parlamentā ir jābūt cilvēkiem, kas var un grib iedziļināties Latvijas izaugsmē Eiropas kontekstā. Zinu, ka manas partijas pārstāvji tādi ir.

     

    Politisko reklāmu apmaksā politiskā partija VL-TB/LNNK.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē