• Zvērināta advokāte Gita Oškāja: Nevakcinētu grūtnieci un sievieti pēcdzemdību periodā no darba atstādināt aizliegts!

    Grūtnieces tiesības darbā
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tā kā pandēmijas apstākļos, darba devējam ir tiesības un pat pienākums atstādināt no darba tos, kas nav sākuši vakcinēšanos pret Covid –19 līdz 15. novembrim, aktuāls ir jautājums arī par grūtniecēm un jaunajām māmiņām. Atbilstoši pēdējiem grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas stājās spēkā 6. novembrī, atstādināt grūtnieci, sievieti pēcdzemdību periodā un laikā, kad baro ar krūti, aizliegts, saka zvērināta advokāte, personas datu aizsardzības speciāliste Gita Oškāja.

    Zvērināta adviokāte skaidro, ka no 2021.gada 06.novembrī stājās spēkā grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas papildināts ar jaunu sadaļu par Epidemioloģisko drošību darba vidē.

    Privātā sektora darba devējiem ir šādi pienākumi:

    1. Noteikt darbinieku amatus vai kategorijas, uz kurām attiecas priekšnoteikums par obligātu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.
    2. Informē par to darbiniekus.
    3. Noteikt kārtību, kādā darbinieki informē par sertifikāta esību un uzrāda to.

    Ja darbiniekam nav sertifikāts, darba devējs apsver iespēju darbinieku pārcelt citā piemērotā darbā vai nodrošināt darba veikšanu attālināti. Ja to izdarīt nav iespējams, darba devējam ir tiesības atstādināt darbinieku no darba vai noteikt dīkstāvi.

    Atstādināšanas maksimālais termiņš ir 3 mēneši. Dīkstāvei nav noteikts maksimālas termiņš. Darba devējam ir izvēles tiesības saglabāt/nesaglabāt darba samaksu atstādināšanas vai dīkstāves laikā.

    Ja pēc atstādināšanas vai dīkstāves darbinieks bez attaisnojoša objektīva iemesla nav ieguvis sertifikātu, darba devējam ir tiesības nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības, izmaksājot pabalstu vienas algas (nevis darba samaksas vai vidējās izpeļņas) apmērā. 

    Ja grūtnieci, sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam, nav iespējams pārcelt citā piemērotā darbā vai nodrošināt darba veikšanu attālināti, darba devējam aizliegts atlaist, atstādināt vai noteikt dīkstāvi. Darba devējam ir pienākums uz laiku piešķirt šādai darbiniecei atvaļinājumu, saglabājot iepriekšējo vidējo izpeļņu.

    Noteikumi, kas bija spēkā līdz 2021. gada 6. novembrim:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē