• Vai pret kovidvīrusu drīkst vakcinēt alerģiskus bērnus un bērnus ar astmu?

    Covid bērniem
    Santa.lv
    Santa.lv
    31. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Atbild Dr. Dina Sebre, alergoloģe Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā un Dinas Sebres ārsta praksē alergoloģijā Tukumā.

    – Jā, drīkst. Alerģiskiem bērniem nav nekādu ierobežojumu vakcinācijai pret kovidu. Arī pirms tam bērna dzīvē piedzīvota anafilaktiska jeb spēcīga alerģiska reakcija, piemēram, pret kādu pārtikas produktu vai kukaiņa dzēlienu, vai citu vakcīnu, nav kontrindikācija kovida potes saņemšanai. Vienīgā atšķirība ir tā, ka šādam bērnam pēc vakcinēšanās ārstniecības iestādē jāpaliek ilgāk, lai ārsts varētu viņu novērot vismaz 30 minūtes vai atsevišķos gadījumos – līdz 2 stundām. Tas, ko noteikti vēlos uzsvērt – alerģiskiem bērniem pirms vakcinācijas nav jādod pretalerģijas medikamenti, jo tie nenovērš anafilakses attīstīšanos un var maskēt alerģijas simptomus un novēlot anafilakses atpazīšanu un ārstēšanu.

    Vecāki arī uztraucas, ka vakcinācija varētu izraisīt alerģijas saasinājumu… Taču zinātnieki tam nav atraduši nekādus pierādījumus. Savukārt jebkurš elpceļu vīruss un pats kovidvīruss gan var izraisīt veselības problēmu saasināšanos. Vecāki, kuru bērniem ir pārtikas alerģija, jautā par vakcīnas sastāvu: vai tajā nav nekādu pārtikas olbaltumvielu jeb proteīnu, kas varētu izsaukt alerģisku reakciju? Vecāki mēdz pārprast, ka vakcīnā esošajam pīķa proteīnam varētu būt līdzība ar pārtikas proteīniem. Bet – tas ir pilnīgi cita veida, specifisks proteīns, kas nodrošina vakcīnas darbības mehānismu un neizraisa alerģiskas reakcijas.

    Bērniem ar astmu pastāv risks smagākai Covid-19 infekcijas gaitai, tāpēc viņiem vakcinācija ir īpaši ieteicama. Katram cilvēkam veselībā ir kāda vājā vieta. Astmatiķiem vājā vieta ir elpceļu gļotāda, kas nozīmē, ka katrs alergēns un vīruss viņu sakairinātajā gļotādā izraisīs vēl izteiktākas reakcijas nekā citiem. Ja vecāki vēlas šos bērniņus pasargāt, tad vakcīna tiešām ir veids, kā samazināt risku saslimt ar kovidu un novērst iespējami smagāku slimības gaitu. Tas pats attiecas uz citiem alerģiskiem bērniem un citām vakcīnām. Piemēram, bērniem, kuriem ir alerģiskais vai atopiskais dermatīts – tātad, kuru vājā vieta ir āda –, saslimšana ar vējbakām, masalām vai cūciņām var izvērsties daudz smagāk nekā citiem bērniem, tāpēc vakcinācija arī pret šīm infekcijām viņiem ir īpaši svarīga.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē