• Kam 1.septembrī pienākas brīvdiena?

    Uz skolu
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    8. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pirmā skolas diena vairs nav aiz kalniem. Uzzini, kam šī diena darbā iespējama kā apmaksāta brīvdiena? Ko saka darba likums? Skaidro Valsts darba inspekcijas Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte Laura Akmentiņa.

    Augusts, lai arī ir viens no trīs vasaras mēnešiem, nereti saistās ar jaunā mācību gada sākšanos. Vecākiem, gribot būt līdzās atvasei šajā dienā, rodas jautājums – vai brīvdiena būs apmaksāta?

    Tie darba devēji, kam atlīdzības un ar to saistītiem jautājumiem jāpiemēro Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums (valsts un pašvaldību institūcijas), atbilstoši minētajā likumā noteiktajai kārtībai iekšējos normatīvajos aktos var paredzēt, ka darbiniekiem ir tiesības izmantot vienu apmaksātu brīvdienu pirmajā skolas dienā sakarā ar bērna skolas gaitu uzsākšanu 1.–4. klasē.

    Tādejādi valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem ir tiesības izmantot apmaksātu brīvdienu pirmajā skolas dienā sakarā ar bērna skolas gaitu uzsākšanu 1.–4. klasē,  ja attiecīgās valsts vai pašvaldību institūcijas iekšējos normatīvajos aktos tāda ir paredzēta.

    Darba likuma regulējums neparedz šādas brīvdienas pirmajā skolas dienā piešķiršanu darbiniekiem, tomēr arī privātā sektora darba devējs iekšējā normatīvajā aktā var noteikt gadījumus, kad darbiniekam papildus Darba likuma 74. panta pirmajā daļā uzskaitītajiem gadījumiem ir tiesības neveikt darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, piemēram, noteikt, ka darbiniekam ir tiesības izmantot vienu apmaksātu brīvdienu pirmajā skolas dienā sakarā ar bērna skolas gaitu uzsākšanu. Līdz ar to, ja darba devējs ir paredzējis šādas papildu brīvdienas piešķiršanu un darbinieks atbilst šādas brīvdienas piešķiršanas nosacījumiem, darbinieks ir tiesīgs prasīt tās piešķiršanu un darba devējam tā jāpiešķir.

    Papildus minams, ka Darba likuma 151. pantā bērnu vecākiem noteiktas tiesības uz papildatvaļinājumu:

    • darbiniekiem, kuru aprūpē ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, — trīs darba dienas;
    •  darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, — ne mazāk kā viena darba diena.

    Darba likuma tiesiskais regulējums neparedz papildatvaļinājuma dienas (vai dienu) piesaisti kādiem konkrētiem datumiem vai notikumiem, tādejādi vecākam ir brīva izvēle papildatvaļinājumu izmantot pirmajā skolas dienā (1.septembrī) vai citā sev vēlamā darba dienā.

    Darba devējam jānodrošina papildatvaļinājuma apmaksa, izmaksājot darbiniekam dienas vai stundas vidējo izpeļņu atbilstoši darba dienu vai stundu skaitam papildatvaļinājuma laikā.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē