• Nezāle zem lupas. Ar ko vērtīga maura kumelīte?

    Daba un dzīvnieki
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    18. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Maura kumelīte līdzinās mazliet nomīdītai ārstniecības kumelītei, kurai kāds, zīlējot, mīl vai nemīl, noplūcis baltās ziedlapiņas. Konsultē Laura Grīnberga Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākā botāniķe.

    Vizītkarte

    • Latīniski – Chamomilla suaveolens.
    • Pieder kurvjziežu jeb asteru dzimtai.
    • Viengadīgs neliels lakstaugs. 
    • Izaug 5 līdz 25 cm augsts. 
    • Ziedi ieapaļos kurvīšos, mēlziedu nav, ir tikai dzeltenzaļi stobrziedi. 
    • Paresns saknenis ar daudziem atzariem.
    • Zied no jūnija līdz septembrim.

    Patīk, ka kāpj uz galvas

    Kā nezāle maura kumelīte nemaz kurā katrā dārzā nav atrodama, tā vairāk aug senu lauku māju paaudzēs nomīdītos mauriņos, uz takām, labi nomīdītās ceļmalās un taku malās. Tāda mazohiste, kurai patīk, ka tai kāpj uz galvas! Augumā pavisam neliela, tāpēc to nevar sajaukt ne ar ārstniecības kumelīti, ne ar nesmaržīgo jeb suņkumelīti. Turklāt tās ziedu kurvīšos ir tikai dzeltenzaļi stobrziedi – izskatās pēc kumelītes, kurai kāds zīlējot izraustījis visas ziedlapas. Angliski šim augam dots nosaukums pineappleweed jeb ananasu zāle, un tam ir savi skaidrojumi. Viens no tiem – nosaukums dots tāpēc, ka ieapaļais zieda kurvītis izskatās pēc otrādi apgāzta ananasa! Bet varbūt arī tāpēc, ka maura kumelīte, tās ziedus un lapiņas paburzot pirkstos, smaržojot pēc šī augļa un tās ziediem un tējai esot viegla ananasu garša. Lai pārbaudītu, šovasar būs jāpagaršo!  

    Arī tautas medicīnā

    Vienmēr palikusi ārstniecības kumelītes ēnā, patiesībā arī maura kumelīte ir jau izsenis atzīta tautas medicīnā. Abu šo augu īpašības ir ļoti līdzīgas – tās var palīdzēt pret iekaisumu, mazināt sāpes un drudzi, atvieglot gremošanas sistēmas vainas, veicināt brūču un citu ādas problēmu sadzīšanu un vienkārši nomierināt stresainos brīžos. Tautas medicīnā izmanto maura kumelītes ziedkopas – ziediņus ievāc ziedēšanas sākumā, nogriežot kopā ar aptuveni vienu centimetru garu kātiņu, un pēc tam žāvē labi vēdināmā vietā.

    Tase tējas vakarā

    Maura kumelīšu novārījums vai kompreses palīdz dziedēt brūces, iekaisumus, čūlas, izgulējumus un citas ādas pro­blēmas, bet tēja var palīdzēt mazināt stresu, drudzi un sāpes un stimulēt piena rašanos jaunajām māmiņām. Maura kumelītes ziedu tēja var līdzēt arī bezmiega mocītajiem – tikai jāizdzer tase tējas vakaros pirms iemigšanas.

    Dažās ārstniecības augu grāmatās maura un ārstniecības kumelītes pat saliktas kopā kā augi ar vienādām īpašībām, tomēr maura kumelīte satur maz hamazulēna, kas ir viens no lielākajiem īstās kumelītes trumpjiem. Taču maura kumelīte ir bagāta ar ēteriskajām eļļām, flavonoīdiem, salicilskābi, rūgtvielām, pektīnu, askorbīnskābi, karotīnu un citām vērtīgām vielām.

    Viegli izravēt

    Gaišmates ar maura kumelītes novārījumu vai uzlējumu var pēc mazgāšanas skalot matus, lai iegūtu zeltainu toni. Un auga jaunās lapiņas var pievienot salātiem!

    Ja maura kumelītes ceri ieplešas dobēs, nav vērts uztraukties – tik mazs augs kultūraugus īpaši neapdraud, turklāt to ir viegli izravēt. 

    Trešā māsa.

    Nesmaržīgā suņkumelīte Matricaria perforata.

    Kuram gan, lasot kumelītes, bērnībā nav gadījies nejauši saraut neīstās, nesmaržīgās kumelītes, tautā sauktas par suņu jeb cūku kumelītēm? Tās tiešām ir ļoti līdzīgas un, par spīti nosaukumam, nav arī pavisam nesmaržīgas, tomēr smarža ir daudz vājāka nekā īstajām. Nav zināms, ka tās būtu vērtīgas kā ārstniecības vai ēdamie augi, tomēr arī indīgas nav, vismaz, ja tās nelieto lielos apjomos. Viltuskumelītes parasti izaug lielākas un garākas par ārstniecības kumelītēm un mēdz sasēties dārzos, tīrumos, ceļmalās un atmatās. Tām ir ļoti daudz sēkliņu, tomēr kā nezāles tās ir visai paklausīgas un viegli izravējamas. Starp citu, šie pēc skata necilie ziediņi ir labs nektāraugs, tāpēc dārzmalā tos pat ir vērtīgi atstāt! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē