• Kā veikalā atpazīt labas kasetes un podus dēstu audzēšanai?

    Dārzs
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    19. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dārzkopības veikalos podu un kasešu piedāvājums ir pietiekami liels – gan krāsu, gan formas un izmēru ziņā. Konsultē Ance Freipiča, agronome un dārza preču konsultante.

    Vispirms jāizlemj, vai sēsi kasetēs vai podos. Tālāk – ja sēsi kasetēs, tad kāda diametra ligzdām ir jābūt un vai šo kaseti dēstu audzēšanai gribēsi izmantot vienu reizi vai vairākas. Savukārt, ja sēsi podos, izvēle būs jāizdara starp plastmasas un kūdras podiņiem, kā arī to formu – apaļus vai kantainus. Ērtāk uz palodzes liekami ir kantainie, taču profesionālu audzētāju pieredze rāda, ka pircēji naskāk izpērk stādus apaļos podiņos.

    Tāpat, gādājot podus un kasetes, vēlams padomāt arī par paplāšu iegādi, sevišķi tad, ja dēstus plānots audzēt istabā uz palodzes. Galvenais, jāpārliecinās, lai paplāšu un kasešu vai podu izmēri ir savstarpēji samērīgi, lai nenāktos tos novietot šķībi.

    Par praksi izmantot krējuma, jogurta trauciņus un piena pakas… Jā, daudzi tā dara, vēloties ietaupīt uz dēstu podiņu un kasešu izmaksām. Un, protams, tā var darīt, ja vien traukiem ir izveidotas pareizas ūdens notekas.

    Kā veikalā atpazīt labas kasetes un podus:

    1. Novērtē drenāžas caurumus. Ja podiem vai kasetēm nav pietiekami lielu drenāžas caurumu, tad dēsti un stādi nīkuļos. Savukārt kasetes un podi bez caurumiem ir paredzēti, lai tajos liktu podiņus un kasetes ar caurumiem, tādējādi nebojājot virsmu. 
    2. Poda pamatne ar izciļņiem. Tā nodrošina aptuveni viena centimetra spraugu starp drenāžas caurumiem un virsmu. Pretējā gadījumā tiek traucēta liekā ūdens aiztecēšana.
    3. Krāsa. Podiņu krāsai, raugoties no augu fizioloģijas viedokļa, nav būtiskas nozīmes, tas ir vairāk dārznieka gaumes jautājums. Tomēr melnie podi vairāk pievelk gaismu, augiem ir siltāk, taču arī sakņu sistēma uzkarst ātrāk un augi vairāk jālaista.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē