- Apmēram 60 procentos ugunsgrēku izraisa neuzmanīga vai vieglprātīga rīcība ar uguni. Visbiežāk tiek pieļautas divas kļūdas: kamēr virtuvē uz plīts top maltīte, cilvēks iziet ārā žaut veļu vai aizrunājas ar kaimiņu, bet ēdiens tikmēr piedeg. Nereti aizdegas eļļa, un, ja vēl mēģina to nepareizi apdzēst, sekas ir neprognozējamas. Otra kļūda – neuzmanīga smēķēšana: pie tās pieskaitāma gan aizmigšana gultā ar cigareti, gan reizes, kad aizdegas nenodzēsti un neapdomīgi izmesti izsmēķi.
- Taču daudz paviršību tiek pieļautas, arī ar malku kurinot plīti, krāsni vai kamīnu. Pirmkārt, šim mērķim vajadzētu izmantot labi izžāvētu malku, nevis krāsotas, lakotas un tamlīdzīgi apstrādātas koksnes atgriezumus un citus materiālus, kas deg, bet nav domāti apkurei. Tāpat nevajadzētu kurināt krāsni ar pārāk garu malku, jāņem tādas pagales, kas ļauj aizvērt krāsns durtiņas. Ja mājās ir kamīns bez durtiņām vai cita norobežojuma, jāraugās, lai no kurtuves neizlec dzirkstele, īpaši, ja netālu atrodas viegli uzliesmojoši materiāli, piemēram, papīrs, tekstilijas, kaltēti augi.
- Un vēl – atceries, ka šīberi drīkst aizvērt tikai tad, kad plītī, krāsnī vai kamīnā degšana pilnībā beigusies. Jo tvana gāze rodas tikai vienā gadījumā – kad trūkst skābekļa cietā kurināmā sadegšanai. Ja kamīnā vai krāsnī vēl kvēlo ogles, aizvērt šīberi nedrīkst – to aizver tad, kad ogles vairs nav sarkanas un nenotiek degšana. Ja šīberi aizvērs par agru, izplūdīs tvana gāze, kas ir bez smakas un krāsas un ko var sajust tikai tad, kad sākas galvas reiboņi, parādās slikta dūša, bet tā jau ir saindēšanās, un to nedrīkst pieļaut. Tāpēc labāk šīberi aizvērt vēlāk un mazliet zaudēt siltumu, bet neapdraudēt savu dzīvību.
Kas jāzina par malku?
- Lai malka būtu kvalitatīva, tai jāžūst vismaz divus gadus. Visbiežāk izmantotā ir bērza malka – sausa tā viegli aizdegas, vienmērīgi deg un silda vairāk nekā priedes malka. Taču bērzs satur darvu – ja nebūs kārtīgi izžāvēts, dūmos un aizkvēpinās dūmvadus. Savukārt priedei ir sveķi, kas degot sprakšķ un dzirksteļo, tāpēc šāda malka nav īsti piemērota atvērtiem kamīniem, jo dzirksteles uz grīdas ir ugunsbīstamas. Degot izdalās sveķi, kas aizkvēpina skursteni un kamīna stiklu.
- Apse labi attīra skursteni, tāpēc to ik pa laikam iesaka izmantot kurināšanai. Taču tai ir maza siltumatdeve, tādēļ krāsns jāiekurina ar citu malku un tikai pēc tam piemet apses pagales.
- Ja mājā ir dažādas krāsnis, malku sašķiro! Kamīnam, maizes vai pirts krāsnij nepieciešamas atšķirīga veida un dažāda garuma malkas pagales.
- Ja malkas apkures katls atrodas pagrabā bez logiem, nav jāpārsteidzas un jānes malka lejā – pietiekami neizvēdināta, tā sāks pelēt.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨

















































































