• Dārza darbi februārī: augļu dārzs

    Dārzs
    Sandra Dane
    3. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Februārī jau var sajust pavasara elpu – arvien vairāk saulaino dienu, zied lazdas. Protams, arī jāturpina darbi! Regulāri apstaigā un pārbaudi dārzu, vai ziemas segas nav izjukušas, vai garausis tomēr nav kaut kur ticis klāt. Ja nepieciešams, pieblietē sniegu ap augļu kokiem. Konsultē Sandra Dane, Mg. agr., Dārzkopības institūta pētniece.
    • Ja laiks ir pietiekami mīlīgs un pašam deguns nesalst, tad droši var sākt augļu koku pavasara vainagu veidošanu. Jāatceras, ka, pavasarī paveikta, tā veicina snaudošo pumpuru attīstību, no kuriem izaug spēcīgi ūdenszari. Tāpēc šajā sezonā parasti pastiprināti frizē kokus, kam gribas, lai atjaunotos vainags. Īsina tos zarus, kam vēlme veicināt sānu zaru veidošanos. Ja koku nav daudz, vainagu veidošanu var atstāt arī uz martu – tad labāk būs redzams, kuri zari ir cietuši saules un sala dēļ.
    • Nogrieztos zarus var atdot mājlopiem apēšanai, seviķi tos ir iecienījuši truši, kazas un aitas, arī grauzēji, piemēram, jūrascūciņas, šinšillas, žurkas. Tas šiem dzīvniekiem būs labs vitamīnu avots. Zarus var arī sadedzināt vai vest uz mežu, lai zaķi ēd tur, nevis ierodas pusdienās dārzā.
    • Apsekojot dārzu, pievērs uzmanība koku kaļķojumam. Ja tas atkušņu laikā ir noskalojies, kādā siltākā dienā var atjaunot, jo pavasara saule ir sevišķi spēcīga un var bojāt augļu koku mizu.
    • Aizvien pieskati, lai putnu barotavās pietiktu ēdiena putniņiem. 
    • Arī augļu pagrabu jāturpina pārbaudīt, lai ziemas āboliem un bumbieriem netrūktu gaisa mitruma. Jāatbrīvojas no bojātajiem augļiem. Ja jūtams, ka visus gatavos ābolus un bumbierus nebūs iespējams apēst, droši var vārīt ievārījumus vai arī tos žāvēt. Ziemā tas ir krietni vieglāk, jo mājoklis ir apsildīts.
    • Siltākā dienā vari atjaunot kaļķojumu, jo pavasara saule ir sevišķi spēcīga. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē