• 5 jautājumi par ziemasterēm jeb miķelītēm

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    3. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Ziemasteres ir pazīstamas kā ļoti izturīgas un pieticīgas ziemcietes, tomēr arī tām ir savas vajadzības, lai varētu krāšņi ziedēt un iekrāsot rudens dārzu košos toņos. Konsultē Ilona Kokta, viena no stādaudzētavas
«Eži» saimniecēm.
    1. Kā rūpēties par ziemasterēm?
      Ideāla būs smilšmāla augsne. Smilšainu zemi ieteicams ielabot ar kūtsmēsliem un kūdru, citādi miķelītes būs zemāka auguma un tik bagātīgi neziedēs. Labi augs mālainā augsnē, taču vēlams tajā iemaisīt kūdru. Augsni var nokaisīt ar pelniem slimību profilaksei. Tīkamais augsnes skābums ir pH 6,5–7.
      Pavasarī ziemasteres pabaro ar granulētu pilnmēslojumu, kas satur slāpekli, fosforu un kāliju – apmēram 20 gramu uz kvadrātmetru. Miķelītēm patiks, ja augsnē iestrādās pelnus. Pēc Jāņiem tās pabaro ar mēslojumu, kas nesatur slāpekli.  Protams, ideāli būtu iestrādāt augsnē satrūdējušus kūtsmēslus.
      Dažas sugas, piemēram, spilvenveida un krāšņās ziem­asteres, mēdz izplesties, tāpēc ik pēc pāris gadiem jāpārstāda. Citas miķelītes pārstāda apmēram ik pēc pieciem gadiem, lai košāk zied.
      Vairumam ziemasteru, īpaši tikko stādītiem augiem, patīk mitrums. Vēlams laistīt tā, lai augi līdz vakaram pagūtu nožūt.
      Podos audzētus miķelīšu stādus var stādīt, kamēr vien zeme nav sasalusi, taču pārstādīt un dalīt tās vislabāk pavasarī. Pēc sadalīšanas uzreiz pieliek etiķetes, lai nesajauktu garās un īsās šķirnes. Iestādot aplej, lai saknītes būtu mitras.
      Noziedējušos ziedkātus nogriež nevis ar nazi, bet dārza šķērēm, jo tie ir ļoti cieti. Labāk to darīt nevis rudenī, bet pavasarī, lai augs labāk pārziemotu. Turklāt jāņem vērā, ka, piemēram, Jaunanglijas ziemasteres vēl novembrī, pat uzsniegot sniegam, mēdz ziedēt.

    2. Kuras neizgāzīsies?
      Kātu stingrums un noturība atkarīga no miķelīšu sugas un šķirnes. Jaunanglijas ziemasterēm, kuras ir garākas par 150 cm, parasti vajag balstu, jo dažas šķirnes vējainā un lietainā laikā mēdz izgāzties. 
      Stabilas ir, piemēram, augstās ērikveida ziemasteres, kā šķirne ‘Golden Spray’, kas veido skaistu zaļu piramīdu un sāk ziedēt septembrī baltiem ziediem. Neizgāžas šķirnes ‘Pink Star’ un ‘Blue Star’, kas ir 130 cm augstas, ar ļoti šaurām, spilgti zaļām lapām un rozā vai zilganiem ziediem. Turklāt tās vāzē ilgi saglabājas svaigas, tāpat kā citas ērikveida ziemasteres. Arī Jaunbeļģijas ziemasteres parasti neizgāžas.

    3. Kas kaitē?
      Daži miķelītes nestāda, jo uzskata, ka tās slimo ar miltrasu, taču kopumā tās nav pārāk ieņēmīgas pret šo kaiti. Līdzīgi kā flokšiem, miltrasa vairāk apdraud vecās šķirnes, bet jaunajām nekaitē. Tikai atsevišķas šķirnes, piemēram, Jaunbeļģijas ziemastere ‘Royal Ruby’ un dažas spilvenveida ziemasteres mēdz slimot ar miltrasu. Tās veidošanos veicina mitruma trūkums un arī pārbagātība, tāpēc, lai izvairītos no šīs kaites, miķelītes nevajadzētu stādīt biezi – lai piekļūst vējš un līdz naktij nožāvē salijušos augus. Savukārt sausā laikā jālaista, lai augsne nebūtu sausa.
      Miltrasas profilaksei maija vidū miķelītes ieteicams apputināt ar sēra pulveri. Kad miltrasa augiem uzmetīsies masveidā, tad būs par vēlu un sērs vairs nelīdzēs. Pret miltrasu derēs arī sēru saturošs fungicīds VitiSan.
      Reizēm miķelītēm parādās pelēkā puve. Tad līdzēs tikai pārstādīšana, kārtīgi notīrot un sadalot ceru. Arī ja attīstījusies stublāju vīte, augs jāizceļ laukā no savas vietas un jāpārstāda citur. Dažkārt ziemasterēm mēdz uzmesties arī tīklērces, pret kurām var palīdzēt ķiploku uzlējums. To pagatavo, sasmalcinot apmēram 200 g ķiploku un iemaisot tos 10 l silta ūdens. Pēc pāris stundām šķidrumu izfiltrē un ar to apsmidzina augus.

    4. Ko stādīt kaimiņos?
      Miķelītes labi izskatās kopā ar ehinācijām, margrietām, peonijām, flokšiem un helēnijām. Jaunanglijas ziemasterēm citas puķes vēlams stādīt priekšā, lai nosedz kātus ar nodzeltējušajām vai nomelnējušajām lapām. Lai ilgāk ziedētu, ieteicams stādīt gan agri, gan vidēji, gan vēlu ziedošas miķelītes.

    5. Kur nopirkt stādus? 
      Stādaudzētavā Eži.
      Stādaudzētavā Siguldas dārznieks.
      Stādaudzētavā Baižas.
      Stādaudzētavā Puķu lauki
      Kokaudzētavā Baltezers un citviet.  

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē