• Skatāma aizraujoša izstāde, kas veltīta vainagiem un to tradīcijām

    Svētki
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes foto.
    Sākot ar 20. jūniju, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) varēs aplūkot jaunu izstādi – Vainagošanās, kas tapusi par godu Vispārējo latviešu Dziesmu svētku 150. gadskārtai. Īpaši uz izstādi tiek aicināti svētku dalībnieki, kam ieeja muzejā, ekspozīcijā un izstādēs svētku laikā būs bez maksas.

    Izstādes uzmanības centrā ir viena no krāšņākajām Latvijas sievietes apģērba sastāvdaļām – vainags. Plašākā šo priekšmetu kolekcija glabājas tieši LNVM, pateicoties izvērstajiem arheoloģiskajiem pētījumiem un mērķtiecīgam etnogrāfisko ekspedīciju darbam 19. gadsimta otrajā pusē un 20. gadsimta 20.–40. gados.

    Šajā izstādē vainags pirmoreiz tiek rādīts kā atsevišķs fenomens, apzināti nošķirot to no apģērba, lai visu uzmanību pievērstu tikai šim dziļi simboliskajam priekšmetam. Kopumā apskatāmi ap 170 oriģināli vainagi vai to fragmenti un vairākas rekonstrukcijas, aptverot laika posmu no pašiem senākajiem atradumiem 6. un 7. gadsimta mijā līdz pat 20. gadsimta sākumam. Atlasītie, padziļināti pētītie un speciāli izstādei restaurētie priekšmeti ļauj izsekot vainagu darināšanas un lietošanas tradīcijām Latvijā daudzu gadsimtu garumā un atspoguļot to daudzveidību visā krāšņumā.

    Lai rosinātu skatītājus aizdomāties par vainaga būtības izpausmēm un izceltu tā dažādās simboliskās un metaforiskās nozīmes, izstādi papildinās virkne radošu jaundarbu, kas tapuši sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējiem un studentiem. Šī sadarbības rezultātā muzeja rīkotā izstāde iekļauta arī 7. Rīgas Starptautiskā tekstilmākslas un šķiedru mākslas triennāles Tradicionālais un laikmetīgais satelītizstāžu programmā.

    Izstāde skatāma Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā Brīvības bulvārī 32, Rīgā. Muzeja darba laiks: katru dienu, izņemot pirmdienu, 10.00–17.00, jūnijā, jūlijā un augustā otrdienās 11.00–19.00.

    Citi raksti Dziesmusvētku sadaļā

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē