Ziemassvētku tirgus
Protams, Tallinas Ziemassvētku sirds ir lielā egle un tirdziņš Rātslaukumā, kas ir atvērts jau no 21. novembra. Strīds par to, kurai pilsētai – Rīgai vai Tallinai – pieder pirmtiesības uz senāko Ziemassvētku egli, nav beidzies un droši vien tik ātri nebeigsies. Igauņi pastāv uz to, ka viņi bija pirmie, jo egli savā Rātslaukumā izstādījuši jau tālajā 1441. gadā – tā vismaz minēts Rēveles (vecais Tallinas nosaukums) Melngalvju brālības dokumentos, bet Rīgas melngalvji savu Ziemassvētku egli esot uzstādījuši tikai 1510. gadā. Atliek vien vēlēties, kaut visi starptautiskie kašķi būtu tik nopietni, un priecāties par krāšņajām eglēm abās pilsētās.
Tirdziņš kā jau tirdziņš – pamatā vietējo amatnieku darinājumi: adījumi, suņu un alpakas vilnas zeķes, klasiskie džemperi un cepures, Ziemassvētku rotājumi, sveces. Ja gribas ko stilīgāku un jauneklīgāku – pirmo reizi ir atvērts pazīstamā zīmola Kanela Design and Gifts kiosks, kurā ir pieejami arī citu mākslinieku darbi: interesantas Ööhelk piespraudes vai alternatīvās modes stilā ieturētās Hilpharakas rotas.
Piektdienās, sestdienās un svētdienās uz tirdziņa skatuves plānoti dažādi koncerti, bet, ja kāds ir Tallinā 18. decembrī, tad varēs noskatīties īpašā viesa – Apvienotās Karalistes orķestra Household Division Specialist Contemporary Band – efektīgo uzstāšanos.
Protams, tirdziņā arī tradicionālie gardumi: desiņas, asinsdesas un skābie kāposti (hapukapsa) – igauņiem gan kāposti parasti ir drusku saldenāki nekā mums, un viņi tos mīl ar ķimenēm. Vēl viņi mīl uzsvērt, ka Tallinas tirdziņā esot visplašākā karstvīnu izvēle Eiropā, ko pārbaudīt, protams, pagrūti, bet izskatās, ka karstvīnos viņi miksē kopā visu ar visu. Vispopulārākais esot dzērveņu un ķiršu karstvīns un no setu novada vestais aveņu un upeņu karstvīns, vēl esot ķirbju un ogu karstvīns, bet šogad apmeklētāji pirmo reizi var nogaršot Hippocras – garšvielām bagātinātu vīnu, kas pagatavots pēc viduslaiku receptes.
Vēl viens jauninājums – gadsimtiem vecais rātsnams šogad lepojas ar jaunu fasādes apgaismojumu.
Tallinas Ziemassvētku tirgus būs atvērts līdz 28. decembra vakaram, bet eglīte paliks Rātslaukumā vēl vairākas nedēļas.
Pasaku pagalmi
Staigājot pa Tallinas vecpilsētu Ziemassvētku gaidīšanas laikā, ir vērts ielūkoties tās pagalmos, jo ne vienā vien ir atdzīvojušās pasakas, proti, ierīkotas pasaku tēlu instalācijas. Tas ir bezmaksas pasākums, kurā apmeklētāji var pastaigāties pa skaisti dekorētām vietām un klausīties attiecīgo pasaku, noskenējot instalāciju apvidū izvietotos QR kodus – gan labi zināmās, klasiskās pasakas par Pelnrušķīti, Sarkangalvīti un Rapunceli, bet var sākt iepazīt arī igauņu tautas pasakas.
Piparkūku mānija
Tā sauc izstādi, kas jau ir tradicionāla šajā laikā un aplūkojama Dizaina un arhitektūras galerijā (Pärnu mnt. 6), un kurā katrs darbs ir izgatavots pilnībā no piparkūkām. Izstādē piedalās apmēram simt arhitekti, dizaineri, keramiķi un vizuālie mākslinieki, kuri savas skulptūras un mākslas darbus veido pilnībā no mīklas. Te ir arī kafejnīca, kurā var iegādāties mākslinieku gatavotos īpašos piparkūku cepumus. Šoreiz izstāde būs līdz pat 2026. gada 7. janvārim.
Paslidojam?
Decembra sākumā tiek solīts atvērt pop-up slidotavu pašā Tallinas vecpilsētas centrā, Harju ielā, blakus vēsturiskajai Svētā Nikolaja baznīcai. Paslidot vecpilsētas atmosfērā – tas varētu būt atmiņā paliekoši! Slidotavas darba laiks – līdz desmitiem vakarā, biļete – 8 eiro.
Ziemassvētku ēdienkarte
Bez jau minētā Ziemassvētku tirgus Rātslaukumā tradicionālo igauņu virtuvi decembrī var nobaudīt arī citviet.
- Kolu Tavern Igaunijas Brīvdabas muzeja ēdienkartē iekļauti ēdieni, kas pagatavoti pēc kulināres Alises Tanksemas 1915. gada grāmatas receptēm. Piemēram – zoss zupa vai pildīti kāposti, rozīņu vīns. Īpašā ēdienkarte gan pieejama tikai līdz 14. decembrim. Lai apmeklētu Kolu Tavern, ir nepieciešama muzeja biļete.
- Tallinas pazīstamākajā viduslaiku restorānā Olde Hansa ir divas Ziemassvētku ēdienkartes: parastajā Ziemassvētku mielastā ir iekļautas asinsdesas un cūkgaļa, bet karaliskajā Ziemassvētku mielastā – brieža fileja un pīle.
Ko vēl redzēt Tallinā
- Fotografiska Tallinn ir mans mīļākais Tallinas muzejs – tajā lieliski sadzīvo mākslas elitārisms ar mūsdienīgu laika garu un kādu īpašu, netveramu vieglumu. Parasti tajā ir vairākas izstādes, turklāt estētiski un saturiski pietiekami dažādas, un vismaz viena no trim mani ikreiz ir spēcīgi uzrunājusi. No šobrīd skatāmajām tāda varētu būt zviedru izcelsmes fotogrāfes Emilia Bergmark-Jimenez izstāde, kuras nosaukumu varētu tulkot kā Piedzimt un piedzemdēt. Māksliniece fotografējusi sievietes īsi pirms un pēc dzemdībām – bildes nav glīti fotošopētas, tās ir skarbas kā pati dzīve šajā mirklī, vienlaikus tieši patiesumā ir to lielais spēks. Izstāde būs skatāma līdz 2026. gada 8. martam.
Muzeja sestajā stāvā ir izsmalcināts restorāns, kas saņēmis Michelin zaļo zvaigzni, jo veiksmīgi iedzīvinājis ideju par pārtikas produktu bezatlikumu tehnoloģiju. Teikšu godīgi – ēdieni ir interesanti, taču vairāk gastronomiskam piedzīvojumam, ne kārtīgām ģimenes pusdienām. Toties skats uz pilsētu no apsildāmās terases gan ir tā vērts!
- Turpat Teliskivi radošajā kvartālā, netālu no Fotografiska muzeja, ir igauņu slavenākā džina Junimperium džina bārs, veikals un ražotne, un tas viss ietilpst tāda palielāka dzīvokļa kvadratūrā.
Tā kā kadiķogas igauņi padarījuši par teju nacionālo simbolu, nav brīnums, ka tās konvertējušās arī vietējā džinā (kadiķis angliski ir juniper), bet tas, ka džinu var ražot tik kompaktā veidā un būtībā pāris cilvēki, ir zināms pārsteigums.
Vislabāk šo vietu apmeklēt kompānijā, jo, sākot no sešiem cilvēkiem, var pasūtīt Junimperium dažādo (un tie tiešām ir dažādi!) džinu testēšanas tūri un izbaudīt pa druskai no visām garšām. Tūri var pieteikt Junimperium mājaslapā, un komplektā nāk arī ekskursija pa kompakto ražotni. Man patiesībā visspēcīgākā pēcgarša bija nevis no džiniem ar toniku, bet no ražotnes galvenā burvja Āres Ormusa aizrautības. Tomēr tas ir fantastiski, kad cilvēks savu sirdslietu spēj padarīt par visas dzīves lietu un vēl pelnīt ar to naudu…
- Kafejnīcā Maiasmokk pašā vecpilsētas vidū (Pikk tn 16), iespējams, jau daudzi bijuši, jo tur var iegādāties slaveno Tallinas marcipānu, taču kafejnīcā ir vērts iegriezties arī tādēļ, lai iedzertu tasi kafijas un izbaudītu brīnišķīgo interjeru. Tā ir viena no visā Igaunijā vecākajām kafejnīcām, kas joprojām darbojas. Kafejnīca atvērta 1864. gadā, bet tās pirmā stāva interjers gandrīz nemainīgs ir saglabājies vairāk nekā 100 gadus.
- Raeapteek savukārt ir Tallinas vecākā aptieka – tās sākums datēts ar bezgala tālo 1422. gadu. Lai gan tā joprojām darbojas kā aptieka, tālākajā telpā ir neliels muzejs, kur var aplūkot visādas mošķības un uzpariktes, kas gadsimtu gaitā izmantotas cilvēku ārstēšanai.
- Šobrīd ir ziema, bet, ja gadās būt Tallinā nākamvasar, tad vērts paskatīties, kā tallinieši iekārtojuši mazdārziņus burtiski līdzās vecpilsētas mūra sienai. Modernajās augstajā dobēs aug garšaugi, puķes, burkāni un pat kartupeļi.
- Skarbs akcents romantiskajā vecpilsētas gaisotnē – pretkara plakātu žogs pie Krievijas vēstniecības.
- Tallinā netrūkst viesnīcu dažādās cenu kategorijās, bet, ja gribas un ir iespēja mazliet pašikot, tad var izvēlēties Hotel Telegaaf. 19. gadsimta vēsturiskajā celtnē reiz bija galvenais pasts, bet tagad klasiskajam interjeram pievienoti moderni akcenti. Īpašs bonuss –brokastis ar neierobežotu proseko daudzumu tiek pasniegtas viesnīcas restorānā Tchaikovsky, kas skaitās viens no labākajiem klasiskā stila restorāniem pilsētā.






































































































