• 9 veselības problēmas, kad var palīdzēt suns

    Interesanti
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ir gadījumi, kad suņi spēj darīt brīnumus – palīdz atveseļoties gan bērniem, gan pieaugušajiem.
    1. Depresija. Suns savam saimniekam draudzību neatsaka nekādos apstākļos, un šāds draudzīgs kontakts spēj mazināt nomākta cilvēka emocionālo ievainojamību.
      Pētījumi liecina: suņu saimnieki ir daudz laimīgāki, psiholoģiski veselāki, vieglāk pārdzīvo nepatikšanu un stresa periodus, pēc smagiem notikumiem dzīvē atlabst ātrāk nekā cilvēki, kam suņa nav.
    2. Imūnsistēma un alerģija. Ikdienas stress imūnsistēmu padara vājāku. Suns mazina stresu, tāpēc suņu saimnieki daudz mazāk slimo ar sezonas vīrusslimībām. Bērni, kas uzaug mājās, kur ir dzīvnieki, ir mazāk alerģiski, jo viņiem ir daudz spēcīgāka imūnsistēma, kas saglabājas arī pieaugot.
    3. Holesterīna un triglicerīdu līmenis asinīs. Ir zināms, ka augsts sliktā holesterīna un triglicerīdu līmenis asinīs palielina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Austrāliešu zinātnieki secinājuši, ka suņu saimniekiem šo kaitīgo vielu saturs parasti ir zemāks.
    4. Augsts asinsspiediens. Cilvēkiem, kam ir suns, arteriālais asinsspiediens parasti ir zemāks nekā tiem, kam četrkājaino draugu nav. Ņujorkas Universitātes zinātnieki pētījumā pārliecinājās, ka brokeriem, kas cieš no hipertonijas un ir iegādājušies suni, asinsspiediens psiholoģiskas spriedzes brīžos paaugstinās daudz mazāk nekā viņu kolēģiem, kam nav mājdzīvnieku.
    5. Sirdsdarbība. Kad cilvēks glāsta suni, viņa sirdsdarbības ritms palēninās, elpošana kļūst daudz vienmērīgāka, bet muskuļu sasprindzinājums samazinās.
      Glaudot suni, tiek masēti arī plaukstas akupresūras punkti, kam ir labvēlīga ietekme uz organismu kopumā. Turklāt suņa glaudīšanas procesā cilvēku smadzenēs izdalās endorfīni jeb tā sauktie laimes hormoni, un arī šis dabiskais labsajūtas stāvoklis uzlabo sirdsdarbību.
    6. Cukura diabēts. Pētījumi liecina, ka apmēram trešā daļa suņu, kas dzīvo kopā ar cukura diabēta slimnieku, jūt, kad saimnieka cukura līmenis asinīs pazeminās tik ļoti, ka kļūst bīstams veselībai. Suns saimniekam tad ziņo, ka laiks kaut ko ieēst.
    7. Epilepsija. Suņi spēj pazīt arī simptomus, kas liecina: epilepsijas slimniekam tuvojas lēkme. Acīmredzot suns jūt fiziskās izmaiņas, kas notiek saimnieka organismā pirms lēkmes, un sāk izrādīt nemieru, ar savu uzvedību pievēršot saimnieka uzmanību.
    8. Miega traucējumi un hroniskas sāpes. Šādos gadījumos var palīdzēt suns, kuram patīk gulēt blakus saimniekam. Siltums, kas nāk no dzīvnieka, ļoti nomierina un palīdz atslābināties. Savukārt kailo šķirņu suņi (piemēram, Meksikas kailais suns) ar savu paaugstināto ķermeņa temperatūru palīdz arī mazināt hroniskas sāpes.
    9. Alcheimera slimība. Zinātnieki izpētījuši, ka cilvēkus, kas sirgst ar Alcheimera slimību, retāk piemeklē nemiera un uzbudinājuma lēkmes, ja mājās ir suns vai kaķis.

    Svarīgi! Ārsti novērojuši, ka cilvēkiem, kam pieder kāds mājdzīvnieks, ir lielāka izturība pret stresu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē