• Zilumi ne no kā! Kāpēc?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    22. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Kāda sieviete satraukusies, ka viņai jau krietnu laiku ne no kā rodas zilumi. Viņas bažām atbild internists Edmunds Jansons.

    Lasītājas jautājums: Man uz plaukstu virspusēm, roku augšdelmiem un kāju apakšstilbiem parādās zilumi. Sasitusi nekur neesmu, bet nav vēl pazudis iepriekšējais, kad jau parādās nākamais. Tā notiek jau vairāk nekā gadu. Esmu jautājusi ģimenes ārstei un nefrologam, bet neviens nezina atbildi. Man ir 81 gads un arī nieru slimība 4. stadijā. Lasītāja Smiltenē

    Jūsu aprakstītie asinsizplūdumi jeb zilumi ir saistīti ar sīko asinsvadu sieniņu trauslumu. To izturību nosaka īpaša viela kolagēns, kas pie zināmiem apstākļiem samazinās. Jūsu gadījumā izmaiņas visdrīzāk veicina gadu skaits.

    Jo lielāks vecums, jo biežāk var parādīties asinsizplūdumi, jo āda ar gadiem zaudē šķidrumu un kļūst plānāka. To sauc par senilo angiopātiju.

    Asinsvadu trauslumu veicina arī jūsu minētā hroniskā nieru slimība, kā arī citas hroniskas kaites. Līdzīgas izpausmes novēro cilvēkiem, kuri lieto virsnieru hormonus, piemēram, prednizolonu.

    Varu jūs nomierināt, jo šīs izmaiņas nav dzīvībai bīstamas. Tās nav arī īpaši ietekmējamas, taču iesaku jums lietot ādu barojošus krēmus un izsargāties no traumām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē