• Zem naga – maza kabatiņa. Kaitīga?

    Padomi
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    21. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    It kā jau netraucē, bet – neglīti izskatās. Skaidro pedoloģe Agnese Arsentjeva.

    Lasītājas vēstule: Regulāri veicu pedikīru pie meistares, kurai uzticos. Vasarā lieku arī gelish nagu lakas pārklājumu, bet jau otro reizi dzīvē gadījies tā, ka pēc ilgstošas gelish likšanas uz nagiem, komplektā ar šaurāku apavu valkāšanu, īkšķa naga iekšējais stūrītis atnācis nost no miesas. Izveidojusies kabata, turklāt abām kājām un vienīgi īkšķiem. Pedikīra meistare teica, ka tas ir no naga deformācijas apavu dēļ un, iespējams, arī tādēļ, ka ar gelish kārtu nags ir biezāks un vieglāk deformējams.Kad tā notika pirmoreiz, visu ziemu staigāju ar īsiem nagiem bez gellakas pārklājuma, smērēju eļļiņas, kas stimulē nagu augšanu, un kabatiņa pazuda, taču ne pavisam. Ko tagad ieteiktu podologs? Man ir 30 gadi, nekādas hroniskas kaites un sēnītes uz ādas vai nagiem nav bijušas. Ar cieņu, Inga

    Tu tāda neesi viena!

    Varu Ingu nomierināt, jo katru gadu pēc vasaras sezonas pie manis un maniem kolēģiem vēršas dāmas ar dažādiem kāju nagu bojājumiem, atspiestiem nagiem, kuri radušies pēc gellakas vai gela pārklājuma uzklāšanas un pēdas formai neatbilstošu apavu izvēles… Tā gadās mums katrai – skaistas kurpes (kaut drusku šaurākas!) lielākoties ņem virsroku pār veselo saprātu. Un vasarā vairāk nekā jebkad gribas perfektu kāju nadziņu formu un krāsu, par kuras atjaunošanu var aizmirst uz mēnesi vai pat pusotru!

    Vēstulē aprakstītais, runājot podologu valodā, ir naga oniholīze – viens no biežākajiem kāju nagu bojājumiem. Tas nozīmē, ka naga plātnīte ir atdalījusies no gultnes, kam par iemeslu var būt gan dažādi naga bojājumi, gan traumas, gan naga infekcijas.

    Biežāk vainīga sēnīte

    Visu vainu uzvelt tikai gellakai vai gela pārklājumam man gluži negribētos. Kā jau teicu, daudz kas atkarīgs no apavu un aktivitāšu izvēles, kad uz nagiem ir uzklāta gellaka vai gels, arī izvēlētā gela vai gellakas kvalitāte, uzklāšanas tehnika, pareiza žāvēšana, UV lampas izvēle atbilstoši lakas vai gela ražotāja norādījumiem un naga sagatavošana pirms tam…

    Arī Inga jau nosauc dažus no iemesliem, kāpēc varētu būt radusies šī ķibele, proti, ilgstoša gellakas pārklājuma nēsāšana un šauri apavi. Jā, tā varētu būt, bet jāteic gan, ka lielākoties šādu naga bojājumu izraisa sēnīšu sugas T. rubrum vai T. mentagrophytes var. interdigitale. To izpausmes sākas ar bāli dzeltenīgu naga nokrāsu parasti uz kāju pirmo pirkstu nagiem, taču, ja netiek novērsti nagu traumatizācijas iemesli vai infekcijas riski, nadziņš var tikt bojāts visā tā garumā līdz pat kutikulai.

    Ko iesākt?

    To, ka jaunie ziemas zābaki jāpērk tādi, kas der kā uzlieti un ir tiešām ērti, nevis spiež un liek kāju pirkstiņiem izvietoties neiedomājamās pozīcijās, man tev laikam vairs nav jāatgādina.

    Ērti, pēdas izmēram un formai atbilstoši apavi ir noteikums numur viens, lai kabatiņas veidošanos neveicinātu un ātrāk no tās atbrīvotos neatkarīgi no tā, kāds ir tās veidošanās iemesls.

    Taču, lai tiktu pilnīgā skaidrībā par to, ko vēl darīt, es ieteiktu tev aiziet uz konsultāciju pie trim speciālistiem.

    1. Pie dermatologa – ārsts tavā situācijā veiks naga dermatoskopiju jeb apskati ar speciālu lampu (līdzīgi, kā aplūko dzimumzīmes) un paņems no kāju nagiem analīzes, lai konstatētu sēnīti. Ja analīzēs apstiprināsies kāds no sēnīšu veidiem, ārsts izrakstīs tev preparātus, kas mērķtiecīgi nobeigs tieši uz tava naga atrasto sēnīti.
    2. Pie tehniskā ortopēda – ja kabatiņu veidošanās atkārtojas, kā tas ir tavā gadījumā, būtu labi veikt gaitas mērījumus, noteikt pēdas deformācijas pakāpi, ja tāda ir, un, iespējams, izgatavot individuālās zolītes un/vai pielāgotas ortozes pirkstiem. Tas palīdzētu apturēt pēdas un nagu deformēšanos un nagu bojājumu veidošanos.
    3. Pie podologa jeb pēdu aprūpes speciālista, kuru tev vajadzētu apmeklēt pēc vizītes pie dermatologa un tehniskā ortopēda, un viņš tad arī varētu turpmāk tavas pēdiņas aprūpēt. Podologs, vadoties pēc dermatologa un tehniskā ortopēda sniegtās informācijas, sastādīs tev individuālu pēdu kopšanas plānu un, papildus ārsta izrakstījām zālēm, piemeklēs nagu struktūras atjaunošanai piemērotus līdzekļus. Parasti tās ir mīkstinošas un atjaunojošas eļļas un citi nagu kopšanas preparāti, kas satur vitamīnus un minerālvielas. Tāpat podologs sakops tavas pēdiņas un nagus (arī bojāto nadziņu) ar speciāliem nagu kopšanas instrumentiem – tas palīdzēs nagam ātrāk atjaunoties. Iespējams, speciālists naga stūrīti ar kabatu nogriezīs pavisam.

    Ko DRĪKST un NEDRĪKST darīt mājās?

    • Gaidot vizīti pie speciālistiem, tu drīksti bojāto naga stūrīti apgriezt atbilstoši naga formai un vieglītēm mazliet no apakšas iztīrīt netīrumus zem tā.
    • Tāpat tu droši vari lietot aptiekās un specializētajos kosmētikas veikalos nopērkamos nagu stiprinātājus laku un serumu veidā un eļļiņas, kas satur, piemēram, pantenolu, kurš veicina atjaunošanos, un kviešu dīgstu eļļu (ar noteikumu, ka tev nav glutēna nepanesības!), kas ir izcils E vitamīna un minerālvielu avots. Labāk eļļiņas smērēt uz kutikulas ap nagu, vari to papilināt arī kabatiņā.
    • No pieredzes redzu, ka sievietes nereti vēlas nejauko naga bojājumu noslēpt, uzklājot nagam pēc iespējas tumšāku nagu laku. Tā gan nedari! Nadziņam, lai tas ātrāk atjaunotos, jāelpo, ko nagu laka diemžēl liedz, un strausa politikas gadījumā infekcija, ja tāda ir, var tikai iet plašumā, un bojājums tad kļūs vēl lielāks.
    • Nepārcenties ar tīrīšanu zem naga kabatiņā, cenšoties par visām varītēm zem naga pabāzt koka irbulīti vai kādu citu instrumentu, jo tādā veidā nadziņu vēl vairāk var atraut no gultnes, un tā atjaunošanai būs vajadzīgs ilgāks laiks.

    Ja ievērosi visu, ko nupat ieteicu, ja izārstēsi sēnīti (ja tāda ir), ja nadziņš tiks sargāts no deformēšanās un atbilstoši kopts, aptuveni pusgada līdz gada laikā tam vajadzētu atjaunoties un pieaugt atpakaļ pie naga gultnes. Taču, ja, pat ievērojot speciālistu ieteikumus, redzi, ka pāris mēnešu laikā labāk nekļūst, vai arī situācija tikai pasliktinās, vajadzētu atkārtoti parādīties dermatologam.

    Plāns, lai no kabatiņām izvairītos

    1. Zinu, ka atkārtojos, bet īpaši šobrīd, tuvojoties ziemas periodam, kad biežāk valkājam slēgtus apavus, gribu piekodināt, ka tiem OBLIGĀTI jāatbilst tavas pēdas formai, laikapstākļiem un paredzētajai aktivitātei.
    2. Ja strādā telpās, nepavadi visu dienu slēgtos apavos, jo tas veicina svīšanu un palielina dažādu infekciju risku. Lieto darbā maiņas kurpes (ne tādas, kas paredzētas tikai sēdēšanai, jo ir supersmukas, bet superneērtas) un, ja vien iespējams, izvēlies dabiska materiāla zeķītes.
    3. Ikdienā apavos vari lietot vienreizējās zolītes, kuras ir milimetru plānas un pielāgojamas visiem apaviem. Maini tās reizi nedēļā vai biežāk, ja kājas stipri svīst.
    4. Dezinficē apavus! To var izdarīt speciālajos dezinfekcijas aparātos podologu kabinetos vai ar aptiekās nopērkamiem dezinfekcijas līdzekļiem. Pēc šo līdzekļu lietošanas gan jāļauj apaviem kārtīgi izžūt.
    5. Vislabāk, ja pēdiņas mazgāsi remdenā ūdenī un ar pH neitrālām ziepēm. Pēc mazgāšanās rūpīgi nosusinu pēdas un pirkstu starpiņas, jo mitrums ļoti patīk dažādām infekcijām.
    6. Ja dodies uz sporta klubu, baseinu, pirti vai spa procedūrām, pirms tam apsmidzini pēdas ar aptiekās nopērkamu dezinfekcijas līdzekli, kuram ir pretvīrusu un pretsēnīšu iedarbība. Tāpat lieto savas čības un izvairies publiskās vietās no pēdu saskares ar grīdu – šim nolūkam pārģērbjoties vari izmantot vienreizējos paladziņus vai papīra salvetes, uz kurām stāvēt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē