• Viagra un stents sirdī – vai sader kopā?

    Slimības
    Anda Hailova
    16. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Sekss neapšaubāmi ir būtiska dzīves sastāvdaļa. Un prieks, ka pat pēc notpietnākām kaitēm vīrietis jautā par seksuālo dzīvi – kā atkal būt ierindā. Atbildam lasītājam!

    Lasītāja jautājums: Man pēc stenokardijas lēkmes ārsti sirdī ielika stentu. Tagad lietoju vairākus medikamentus: atorvastatīnu «Billev» un aspirīnu «Cardio» infarkta un insulta profilaksei. Mani interesē, vai paralēli drīkstu lietot arī viagru erekcijai.
    M. no Alsungas puses

    Atbild kardiologs Arnolds Skride:

    «Visiem, kam diagnosticēta koronārā (vainagartērijas) sirds slimība, tik tiešām jālieto gan antiagregants (aspirīns), gan statīnu grupas medikamenti. Pareizi, ka arī tev tie abi izrakstīti. Vēl šiem pacientiem neatkarīgi no tā, vai viņiem ir vai nav paaugstināts asinsspiediens, būtu jālieto AKE inhibitors (ramiprils). Šie trīs medikamenti novērš tālāku slimības progresiju. Ja pacientam, lietojot šīs trīs zāles, saglabājas stenokardija, ārsts terapijā var pievienot gan bēta blokatorus, gan kalcija kanālu blokatorus, gan ilgstošas darbības nitrātus.

    Tu šobrīd lieto tikai statīnus un aspirīnu. Tas nozīmē, ka erekciju stimulējošās zāles (fosfodiesterāzes inhibitorus, no kuriem slavenākais ir sildenafils, kas ir aktīvā viela arī viagrā) droši vari lietot, kad tas nepieciešams.

    Cita lieta, ka šīs erekciju stimulējošās zāles, tajā skaitā viagru, nedrīkst lietot kopā ar ilgstošas iedarbības nitrātu grupas preparātiem, piemēram, nitroglicerīnu.

    Kāpēc? Jo arī erekciju veicinošiem līdzekļiem (tie pieejami ar dažādu darbības ilgumu, līdz pat 24 stundām) piemīt asinsvadus paplašinoša iedarbība, kas skar ne tikai dzimumorgānus, bet nedaudz ietekmē arī sirds asinsvadus.

    Tātad atceries: ja tu būsi lietojis līdzekli erekcijai un ja nu uznāk sirds vājums, nekādā gadījumā nelieto nitroglicerīnu, jo šī zāļu kombinācija var izraisīt bīstami zemu asinsspiedienu.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē