• Vai tu zini, kā pareizi jādzer zāles? Lasi un iegaumē!

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    1. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Michael Nivelet/Shutterstock.com
    Lai medikamenti iedarbotos maksimāli efektīvi, ir svarīgi ievērot pareizu to lietošanu.

    6 ieteikumi, lai zāles iedarbotos efektīvi

    • Ja lietošanas instrukcijā minēts, ka zāles jādzer pirms ēšanas, tas nozīmē, ka tās jālieto ne vēlāk kā stundu pirms sēšanās pie galda. Tad šie medikamenti būs visiedarbīgākie. Ja pirms ēšanas nepieciešams uzņemt vairākas zāles, starp tām vēlams veidot 15–20 minūšu intervālus, tie jāplāno tā, lai pēdējās tabletes mutē nonāktu stundu pirms maltītes.
    • Ja lietošanas instrukcijā minēts, ka zāles jādzer ēšanas laikā, tas nozīmē: uzreiz pēc ēšanas, nevis starp diviem kumosiem. Šāds norādījums vēsta, ka konkrētā medikamenta efektivitātei ir svarīgi, lai kuņģī tajā brīdī atrastos iespējami daudz ēdiena.
    • Ja lietošanas instrukcijā minēts, ka zāles jādzer pēc ēšanas, tātad zāles jādzer divu stundu laikā pēc maltītes, vislabāk – pusstundas vai stundas laikā. Svarīgi arī, vai tās bijušas kārtīgas pusdienas vai viegla uzkoda – pēc tās madikamenti būtu jādzer ātrāk, negaidot stundu vai divas. Bieži pēc ēšanas iesaka lietot arī tādas tabletes, kuras tukšā dūšā varētu kairināt kuņģa gļotādu.
    • Zālēm jāuzdzer ūdens istabas temperatūrā – citu šķidrumu uzdzeršanai izvēlēties nevajadzētu. Zāles var neiedarboties tāpēc vien, ka tām uzdzerts par maz ūdens, tāpēc, ja lietošanas instrukcijā konkrēti nav minēts, cik daudz ūdens jālej krūzē, zālēm jāuzdzer vismaz viena glāze. Ja rakstīts, ka nepieciešams liels daudzums ūdens, vajadzīgas vismaz divas glāzes. Ūdens pietiekami jādzer tāpēc, ka tas veicina zāļu labāku uzsūkšanos un pasargā no medikamentu apstāšanās, pat iesprūšanas barības vadā – tabletēs esošie ķīmiskie savienojumi var spēcīgi kairināt barības vadu, radot tajā pat čūlu.
    • Ja norādīts, ka zāles jālieto divas reizes dienā, tātad intervālam starp tām jābūt 12 stundas; ja trīs reizes dienā – astoņas stundas. Šie starplaiki nav izvēlēti nejauši – tieši tik ilgi darbojas iepriekšējā zāļu deva. Precīzi tos ievērojot, zāles spēs radīt lielāku uzlabojumu, mazāks ir arī iespējamo blakņu risks.
    • Ja rakstīts, ka diennakts laikā drīkst izdzert tik un tik tablešu, arī tas domāts mūsu veselībai – pārsniedzot to, organismā var rasties toksiskas reakcijas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē