• Soli pa solim: ko darīt, lai rētas sadzīst glītas

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: EfteskiStudio/Shutterstock.com
    Kaķis dauzoties kārtīgi ievilcis ar nagu, vasarā nobrāzts celis, sadzīvē vai darbā saskrambāta roka… Kā rīkoties, lai pēc šīm un citām sīkām traumām nepaliek izteikti redzamas rētas?

    Soli pa solim – kā pareizi aprūpēt brūci un pēc tam rētu.

    1. Iztīrīt

    Ja brūcē ir netīrumi, var pievienoties infekcija, un tad brūce var kļūt dziļāka, tās maliņas būs nelīdzenas. Tīrīšanai vislabāk izmantot ūdeni. Ideāli, ja tas ir novārīts vai destilēts, bet der arī negāzēts dzeramais ūdens no pudeles vai tekošs no krāna.

    Pasmelts jūrā vai ezerā gan nederēs.

    Labs variants ir arī alkoholu saturošas salvetītes. Brūci vari apstrādāt ar kumelīšu vai melno tēju – tā nedaudz dezinficēs.

    2. Dezinficēt

    Ja brūce ir virspusēja, tikai mazliet sūcas asinis, skarts ādas virsējais slānis jeb epiderma, to var vien viegli apslacīt ar degvīnu. Ja brūce bijusi ļoti netīra, pēc izskalošanas noderēs krēms ar antibakteriālām vielām, piemēram, bezrecepšu preparāti Bepanthen Plus, betadīns vai Boro Plus.

    3. Koriģēt maliņas

    Ja redzi, ka trauma ir samērā dziļa, audi mazliet paveras, ir svarīgi, lai notiktu brūču malu adaptācija – lai maliņas ir ciet. Bieži vien ādā izsit tādus kā trīsstūrīšus, ādiņa saraujas un pavelk brūci vaļā. Ja tai ļauj dzīt vienkārši tāpat, arī sadzijusi tā izskatīsies kā tāds gaišs trīsstūrītis.

    Bet, ja brūci aizvelk ciet un trīsstūri adaptē brūces gultnē, sadzijusī rēta būs kā svītriņa.

    Kā to izdarīt? Reizēm maliņas var vienkārši ar plāksteri savilkt kopā, aptiekās var nopirkt arī teipus un īpašus stripus – brūču malu turētājus. Ja saproti, ka saviem spēkiem ar to netiksi galā, dodies uz tuvāko medicīnas iestādi, kur var uzlikt šuves.

    Ņem vērā! Brūces malas jāsavelk kopā (vienalga – ar plāksteri vai šuvēm), kamēr tās nav apžuvušas, tātad dienā, kad trauma gūta.

    4. Sargāt

    • No izsušanas. Neaizraujies ar plāksteriem, jo tā brūce var izsust. Labāk reizi dienā viegli apslaki ar degvīnu, lai tas ātri dezinficē un izgaro, un brūce varēs elpot.
    • No netīrības. Ja jāiet, kur putekļi, tad gan liec plāksteri. Tiklīdz atkal esi mājās, ņem plāksteri nost, tad brūce sadzīs ātrāk. Parūpējies, lai plāksteris nepiekalst un nebūtu jāplēš nost. Var darīt tā: nopirkt aptiekā vazelīna sietiņu, sagriezt to gabaliņos, uzlikt uz sulojošās brūces, pa virsu sterilu salveti un tikai tad plāksteri.
    • No ultravioletajiem stariem. Kaut rēta dzīst labi un veidojas glīta, kamēr tā ir sārta, to nedrīkst rādīt ne saulītei, ne solārijam, citādi rētā pastiprināti veidosies pigments un tā kļūs tumši brūna. Ejot ārā, rēta jānoziež ar saules aizsargkrēmu, kam SPF ir vismaz 30.

    5. Formēt plakanu

    Rētā šūnas veidojas pusgadu, bet jau pēc desmit dienām var redzēt, vai rēta veidosies normāli vai ne. Šajā brīdī tad arī jālemj par rētas formēšanu. Ja viss dzīst skaisti, nekas papildus nav jādara.

    Ja rēta nepārtraukti niez, tā ir pirmā pazīme – kaut kas nav īsti labi, rēta var sākt celties uz augšu un veidoties lielāka nekā pušuma vieta.

    Var divas trīs reizes rētu intensīvi izmasēt ar mīkstinošu krēmu, izmantojot jebkuru mitrinošu krēmu vai aptiekās nopērkamo Contractubex. Laba izvēle, lai rēta veidotos plakana, ir silikona geli un silikona plāksteri – tie uz rētas jātur 24 stundas diennaktī, turklāt vismaz divus mēnešus no vietas, noņemot vienīgi mazgāšanās vai peldes laikā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē