• Šīs zāles var palīdzēt, ja moka locītavu sāpes!

    Padomi
    Arta Lāce
    2. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com
    Locītavu sāpes ir nepatīkamas un dzīvo diezgan bojājošas. Ir skaidrs, ka jānoskaidro sāpju iemesls, vispirms apmeklējot ģimenes ārstu. Taču kā cīnīties ar sāpēm līdz tam? Stāsta dakteris Andrejs Ščegoļevs, reimatologs ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi, asinsvadu ultrasonogrāfijas speciālists.

    Bezrecepšu nesteroīdie pretsāpju līdzekļi (NPL)

    • Paracetamols sāpes varētu mazināt pat labāk nekā ibuprofēns, lai gan pēdējam piemīt arī pretiekaisuma darbība.

    Vienīgi tad ir jālieto uzreiz vesels grams paracetamola, nevis pusgrams kā temperatūras mazināšanai.

    • Diklofenaka nātrija sāli bez receptes var nopirkt tikai mazās devās, un no šīm tabletēm lielas jēgas nebūs. Bez receptes var iegādāties arī deksketoprofēnu jeb Dolmen.

    Smērējamie geli

    • Bez receptes aptiekā nopērkami dažādi preparāti: piemēram, Emox gels, kas satur naproksēnu; Olfen, Ortofen, Voltaren, Diclac un citi, kuru sastāvā ir diklofenaks; dažādi ibuprofēnu saturošie geli, teiksim, Deep Relief Gel vai Ibuprofēns LMP; Airtal ar aceklofenaku vai Osteogēls ar aktīvo vielu dimetilsulfoksīdu. 
    • Ja tev sāp mugura vai gūžas, ar ziedēm neko īsti nepanāksi, jo aktīvajai vielai vajag kaut kādā veidā nokļūt līdz locītavai. Toties virspusēji novietotām locītavām – ceļiem, potītēm, plaukstām, pirkstiem, elkoņiem – palīdzēs gana labi. Taču pretsāpju gels jāsmērē nevis tad, kad sāp, bet, lai nesāpētu, – vismaz divreiz dienā. Tātad pretiekaisuma ziedei jābūt terapeitiskā koncentrācijā 24 stundas diennaktī.
    • Tu vari lietot gan kādas pretsāpju tabletes anotācijā norādītajā devā, gan gelu – pārdozēt šādi ir praktiski neiespējami.

    Recepšu medikamenti, kurus izraksta ārsts

    • Lai gan diklofenaks ir visefektīvākais pretiekaisuma un pretsāpju līdzeklis locītavu iekaisuma gadījumā, ir jāizsver riski, jo šis medikaments ne tikai vairāk kā citi bojā kuņģa gļotādu, bet tam ir toksiska ietekme uz nierēm.

    Turklāt – neatkarīgi no ievadīšanas veida: vienalga, dzer tableti, liec rektālo svecīti vai injicē muskulī.

    Ja ārsts izrakstījis diklofenaku, iesaku vismaz reizi dienā lietot kādu līdzekli, kas samazina kuņģa skābi un aizsargā kuņģa un zarnu traktu no kairinājuma, piemēram, omeprazolu.

    • Krietni saudzīgāki, draudzīgāki kuņģim un nierēm, ir selektīvie pretsāpju līdzekļi koksibi, kas darbojas tieši iekaisuma vietās. Piemēram, Arcoxia, Bericox. Pretsāpju efekts tiem ir mazāk izteikts nekā diklofenakam, toties piemīt ilgstošs pretiekaisuma efekts, un rezultātā mazinās arī sāpes. Šīs grupas medikamentus vismaz es saviem pacientiem nozīmēju kursa veidā, teiksim, mēneša garumā.

      Arī koksibu lietošanā ir nianses, un tās nebūs pirmās izvēles zāles, ja cilvēkam ir sirds un asinsvadu slimības, piemēram, arteriāla hipertensija vai sirds ritma traucējumi. Tad var izrakstīt celekoksibu – Celebrex vai Movalis ar aktīvo vielu meloksikāmu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē