• Sapūsts vai savilkts sprands? Palīdzi sev pats!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    23. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Esi gatavs palīdzēt sev pats! Kā rīkoties, ja pēc ceļa uz līgošanas vietu vai pēc sirsnīgas svinēšanas šāda liksta piemeklējusi, iesaka neiroloģe Santa Ašmane.
    • Ja tev parasti, braucot transportā, sapūš kaklu un sprandu, vienmēr ņem līdzi kādu jaku vai šalli, ko laikus uzmest pleciem, lai pasargātu sevi no aukstuma.
    • Izstaipi un izvingrini muskuļus, lai uzlabotu asinsriti, mazinātu saspringumu. Negrozi kaklu, bet sāc ar plecu un lāpstiņu daļu.

    1. variants. Nostājies un izstiep rokas uz sāniem, tad rokas lāpstiņās kustini uz priekšu un atpakaļ.

    2. variants. Rokas izstiep uz sāniem, plaukstas vērs uz augšu un uz leju, pēc tam rokas cel uz augšu aiz galvas un atpakaļ.

    3. variants. Vienu roku izstiep uz sāniem, pieskaries vispirms tās rokas plecam, pēc tam otram un atkal iztaisno. Atkārto to ar abām rokām vairākas reizes.    

    • Savilktās vietas vai punktus pamasē ar nesteroīdo pretsāpju un pretiekaisuma gelu, piemēram, Fastum Gel, Olfen Gel, Voltaren.
    • Iedzer ibuprofēna vai paracetamola tableti, lai sāpes neradītu papildu saspringumu un nepastiprinātos. Ja nepalīdz, kad iespējams, lūdz ģimenes ārstam izrakstīt recepšu medikamentus, piemēram, Arcoxia vai Airtal.
    • Uzliec savilktajai vietai sildošu aplikāciju, piemēram, pieliec maisiņu ar sasildītām linsēklām, termopaketi vai želejveida sildītājmaisiņu. Var pielikt vienkārši siltu dvieli vai dvielītī ietītus novārītus kartupeļus.
    • Uz savilktās ķermeņa vietas uzlīmē pretsāpju plāksteri, piemēram, Olfen vai Voltaren, skatoties lietošanas pamācībā, kā to pareizi izmantot.
    • Viegli un glaudoši pamasē sprandu – tas veicinās asinsrites uzlabošanos un vielmaiņu. 
    • Izvēlies spilvenu, uz kura ērti gulēt, lai pa nakti mugurkaula kakla daļai nebūtu papildu slodze.
    • Ja grūti pagriezt galvu uz sāniem, ir galvassāpes un tirpst roka, vari uzlikt ortopēdisko apkaklīti atbilstoši savam kakla izmēram. Pēc tam gan pieraksties pie ģimenes ārsta, jo šādas izpausmes var liecināt par nervu nospiedumu, iekaisīgu reakciju, reimatoloģiskas vai citas hroniskas slimības uzliesmojumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē