Pagatavo uzlējumu!
- No diļļu kātiem
Šim nolūkam izmanto lielos, citkārt ārā metamos diļļu kātus. Ņem kārtīgu ēdamkaroti gabalos sagrieztu diļļu kātu, aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties pusstundu, nokās un dzer.
Īpaši ieteicams: ja paaugstināts asinsspiediens, pārslodze sirdij vai gremošanas sistēmai, moka bezmiegs vai gadījusies nervus kutinoša diena, – šāds uzlējums palīdzēs nomierināties.
- No diļļu sēklām
Ēdamkaroti sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj ievilkties pusstundu. Dzer pirms ēšanas trīs reizes dienā pa pusglāzei.
Īpaši ieteicams: lai nomierinātos un vieglāk iemigtu, lai pazeminātu asinsspiedienu un palīdzētu sirdij darboties raitāk, kā arī lai uzlabotu gremošanu un pat lai novērstu galvassāpes, ja tās radušās asinsvadu spazmu dēļ. Tāpat diļļu novārījums abos gadījumos stiprina imunitāti.
- Uz nakti – diļļu pienu
Ņem lēzenu deserta karoti diļļu sēklu, aplej ar glāzi karsta (nevis vāroša) piena un ļauj ievilkties 10 minūtes. Tad nokās un dzer pirms gulētiešanas. Lai garšīgāk, dzērienam vari pievienot medu.
Īpaši ieteicams: ja moka bezmiegs vai bijusi saspringta diena.
Samal pulveri!
Šim nolūkam vislabāk derēs sausi, brūngani diļļu čemuri. Tos nogriez, liec uz auduma un kaltē. Tad, paberžot tos ar rokām, savāc sēklas, kuras glabā auduma vai papīra kulītē.
Pirms lietošanas sēklas samal kafijas dzirnaviņās vai saberz piestā.
Gatavo pulveri lieto pa pustējkarotei pusstundu pirms ēšanas, uzdzerot ūdeni. Tāpat to vari pievienot ēdieniem.
Īpaši ieteicams: ja sabuntojusies gremošanas sistēma vai pūšas vēders, lēkā asinsspiediens vai streiko sirdsdarbība.
Atceries! Veikalos pirktās diļļu sēklas uzturā lietot nedrīkst, jo tās var būt apstrādātas ar ķimikālijām.
Gatavo eļļu!
Šim nolūkam derēs gan sēklas, gan arī gabaliņos sagriezti diļļu kāti. Uz puslitru eļļas (vislabāk – olīvu) ņem 100 g sēklu vai kātu, var arī abus kopā, uzliec traukam vāku un noliec tumšā vietā, lai ievelkas četras nedēļas. Laiku pa laikam saskalini šķidrumu. Gatavo eļļu vari izkāst vai lietot tāpat ar biezumiem, taču uzglabā vēsā un tumšā vietā. Lieto pa pustējkarotei dienā. Eļļu vari izmantot arī kā aizdaru, gatavojot zaļos salātus.
Īpaši ieteicams: sirds un asinsvadu, nervu un ādas veselībai.
Sēklas acu veselībai
- Ņem tējkaroti diļļu sēklu, aplej ar glāzi ūdens un pavāri 5 minūtes.
- Gatavo novārījumu izdzer dienas laikā neatkarīgi no sava maltīšu grafika.
- Nākamajā dienā vāri atkal.
- Šādi izlieto vismaz puskilogramu diļļu sēklu apmēram triju mēnešu garumā.
Īpaši ieteicams: diļļu sēklu novārījums palīdz glaukomas agrīnajās stadijās un der arī glaukomas profilaksei, jo samazina acu iekšējo spiedienu.
Kāpēc dilles tik vērtīgas?
Tajās ir daudz minerālvielu (kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors) un vitamīnu (C, B1, B2, PP, P), kā arī karotīns. Turklāt C vitamīna ziņā dilles pat pārspēj slaveno citronu. Uz 100 g diļļu ir 100 mg šā vitamīna, turpretī citronā – uz pusi mazāk. Bet savienojumā ar P vitamīnu tas uzsūcas vēl labāk mūsu organismā.
Protams, dilles ir bagātas arī ar ēteriskajām eļļām, tāpēc tās ir tik aromātiskas.
Dilles…
- Pazemina asinsspiedienu! Tāpēc cilvēkiem ar zemu asinsspiedienu dilles vajadzētu ēst piesardzīgi. Dilles garšo arī tavai sirdij.
- Uzlabo ēstgribu, gremošanas procesus, aktivizē aknu darbību.
- Novērš vēdergraizes, kolikas.
- Ir labs urīndzenošs līdzeklis un palīdz izvadīt akmeņus no nierēm un urīnpūšļa, neļauj nogulsnēties kaitīgajiem sāļiem mūsu organismā.
- Veicina atkrēpošanu.
No vēstures
Par diļļu dzimteni uzskata Vidusjūras un Mazāzijas reģionu, taču tās jau izsenis iecienītas arī Āzijā, Eiropā un Ziemeļāfrikā, bet pirms apmēram 5000 gadu ēģiptiešu ārsti izmantojuši šo garšaugu ārstnieciskos nolūkos un skaistuma procedūrās. Ar tām ārstēja kuņģi, zarnu traktu, čūlas, klepu, galvassāpes un lietoja pret sliktu dūšu un drebuļiem.
Senajā Grieķijā ar dillēm centās apturēt žagošanos, bet Senajā Ķīnā no tām gatavoja ekskluzīvu līdzekli imperatoriem potences uzlabošanai.
Savukārt romieši no dillēm raudzēja vīnu. Viduslaiku Eiropā dilles lietoja gan kulinārijā, gan ārstnieciskos nolūkos. Uzskatīja, ka tās nostiprina atmiņu un nervu sistēmu, atveseļo matus un nagus un pat pasargā no raganu lāstiem. Mūsu platuma grādos dilles ir zināmas kopš 16. gadsimta.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨











































































