• Pilna mute čūliņām!

    Padomi
    Daiga Laukšteina
    22. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pulciņš norūpējušos mammu internetā aktīvi apspriežas par to, ka bērniem mutes iekšpuse izmetas ar sāpīgām čūliņām, viņi atsakās ēst un dzert. Kādai mazulis ievietots pat slimnīcā! Skaidro Dr. GUNTA LAIZĀNE, pediatre un infektoloģe Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

    Ar vīrusu izraisītu stomatītu lielākoties slimo tieši bērni līdz trīs gadu vecumam. Pieaugušajiem mutes dobumā ar laiku veidojas imunitāte, un, piemēram, omītēm šāds stomatīts ir ļoti reti sastopams.

    Pirmais uzdevums – noskaidrot iemeslu

    Nekādas stomatīta epidēmijas gan tagad nav, taču par šo infekciju tik un tā ir vērts runāt, jo stomatīts var piemeklēt jebkurā laikā. Slimība norit dažādi – gan teju nemanāmi, gan smagā formā, radot vecākos bažas no viegla uztraukuma līdz pat izteiktai panikai. Bērnus visbiežāk piemeklē infekciozais jeb sezonālo vīrusu izraisītais stomatīts.

    Ierosinātāji arī var būt visdažādākie, bet biežāk sastopamie ir enterovīrusi un viens no herpesvīrusa veidiem. Jā, jā, tas pats visiem sen zināmais herpesvīruss, kas izraisa aukstumpumpas! Un tādā gadījumā slimības nosaukums ir herpētiskais stomatīts.

    Iespējams, esi dzirdējusi arī par tā saukto mutes, plaukstu un pēdu slimību, ar ko tāpat pārsvarā slimo bērni. To izraisa Koksaki vīruss – viens no biežāk sastopamajiem enterovīrusiem, kas tradicionāli uzliesmo siltos un mitros laikapstākļos. Lai arī šie izsitumi pārklāj plaukstas un pēdas, turpinot apvīt visu ķermeni, tieši čūliņas mutē un ap to rada vislielāko diskomfortu.

    Stomatītu var izraisīt ne tikai vīrusi, bet arī kāda vispārēja saslimšana, alerģija pret kādu pārtikas produktu vai, piemēram, antibiotiku. Tālab sākumā vienmēr kā puzles gabaliņi rūpīgi jāsaliek anamnēze – kā un kad izsitumi mutē sākās, ar ko bērns slimojis iepriekš, vai viņš saņēmis visas potes…

    Jābūt uzmanīgiem, ja bērns nav vakcinēts pret vējbakām. Tās var itin viegli sajaukt ar parastu stomatītu un tādā veidā palaist garām!  

    Retākos gadījumos stomatīts ir tikai aisberga redzamā daļa, zem kuras slēpjas imūnsistēmas traucējumi vai hroniskas kaites, asins slimība, varbūt pievienojusies kāda bakteriāla infekcija. Diemžēl ar izsitumiem mutē var izpausties arī onkoloģiskās un seksuāli transmisīvās slimības.

    Un visbeidzot – no aizdomās turamajiem jāizslēdz arī kāds mutes dobuma gļotādas mehānisks bojājums. Piemēram, iekosts vaigā vai bijusi kādas ķīmiskas vielas ietekme, kas radījusi čūliņas.  

    Pirmās pazīmes

    Te var minēt aizliktu degunu, asarojošas acis, skrāpējošas sāpes kaklā, vajadzību krekšķināt, šķaudīšanu. Pēc tam mutes gļotādā parādās sarkani punktiņi, kas vēlāk kļūst dziļāki ar baltu vidiņu un ir ļoti sāpīgi. Starp citu, nesāpīgas čūlas mutē vienmēr jāuztver ļoti aizdomīgi un jāmeklē tām kāds cits iemesls.

    Stomatīta pūslīši var veidoties jebkur mutē – uz smaganām, vaigu gļotādas, lūpām, mīkstajām aukslējām, mēles, žāvu lokā, gandrīz līdz mandelēm, kādreiz arī dziļāk, skarot tās. Jo mazāks bērniņš, jo izteiktāki simptomi. Kā jau pie jebkuras vīrusu infekcijas, atkarībā no ierosinātāja pirmā reize var būt vissmagākā. Proti, slimība norit arī ar augstu temperatūru, un palielinās limfmezgli.

    Pirms ārstēšanas der zināt, ka…

    Biežāk izplatīto jeb vīrusu izraisīto stomatītu nevar nedz ielaist, nedz apturēt. Kaite uzberž mutē tik daudz tulznu, cik pašai tīk, un to nav iespējams kaut kā ietekmēt. Lielākoties tā ir vienkārša pašlimitējoša slimība, kas ilgst apmēram nedēļu. Četrpadsmit dienu laikā bērna mutītei vajadzētu jau pilnībā sadzīt. Ģimenes ārstam gan jāatrādās, bet parasti imūnsistēma pati tiek galā ar infekciju un likvidē slimību bez smagās zāļu artilērijas. Standarta gadījumos antibiotikas nudien nav nepieciešamas. Ja ierosinātājs ir vīruss, antibiotikas nepalīdz.

    Pirmā palīdzība

    Lielākoties vecāki nedara neko un gaida, kad stomatīts pāries pats. Taču arī vieglākos gadījumos gluži nelikties ne zinis par stomatīta norisi nebūtu ideālākais variants. Aptiekās bez receptes nopērkami dažādi pūšami, smērējami un sūkājami (pielāgojot vecumam) līdzekļi mutes dobuma gļotādas atsāpināšanai. Maziem bērniem visvienkāršākais ir uzsmērēt to pašu gelu, ko pirmo zobiņu šķelšanās brīžos, kas tikpat sekmīgi atsāpinās mutes gļotādas bojātās vietas.

    Stomatītam der arī dažādi līdzekļi, kas lietojami kakla sāpju jeb faringīta gadījumos.

    Jā, šie preparāti čūlas mutē neārstēs un nesaīsinās slimības gaitu, taču palīdzēs ar skatu nākotnē, lai bērns neatteiktos ēst un dzert.

    Ja ir augsta temperatūra un ļoti izteiktas sāpes, var lietot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, kas bērnu vecumā ir ibuprofēns sīrupā ar trim efektiem – darbojas pret iekaisumu, augstu temperatūru un mazina sāpes.  Vecākiem bērniem paliek spēkā arī mutes skalošana un zobu tīrīšana. Nedrīkst mutes higiēnu uz laiku atlikt un ļaut procesam mierīgi ritēt savu gaitu.

    Smagākās reizēs

    Stomatīts var būt arī ļoti, ļoti mokošs. Bērnam čūlainā mutīte sāp tik dikti, ka viņam izmainās uzvedība. Mazais kļūst gražīgs. Ja vēl nevar pateikt, kas kaiš, tad viņš vienkārši kliedzoši raud, naktīs neguļ, pilnībā atsakās no ēšanas un dzeršanas. Šādā gadījumā vecāki vairs nevar tikt galā paši saviem spēkiem un ir jādodas uz slimnīcu. Pretējā gadījumā bērnam draud dehidratācija jeb atūdeņošanās. Tas ir bīstami nieru darbībai. Tāpat bērns kļūst vārgs, miegains, saguris, jo viņam ir zems cukura līmenis asinīs – veidojas hipoglikēmija. Slimnīcā bērnam atjaunos organismā cirkulējošo šķidrumu, glikozi saturoša šķīduma ievadīšana paaugstinās cukura līmeni, ja slābanums ir tā dēļ.

    Reizēm stomatīts ir kā palaidējmehānisms kādai citai slimībai, kas arī, protams, pati no sevis nebeigsies.

    Vai nu būs vienādi slikti ilgāku laiku, vai kļūs arvien sliktāk. Tāpēc pirmais, kas jāveic, ir parastās pilnās asinsainas analīzes, kuras ietver arī leikocitāro formulu un C reaktīvā olbaltuma jeb tā sauktā iekaisuma marķiera rādītāju. Taču par šīs analīzes nepieciešamību jāļauj lemt ģimenes ārstam vai pediatram. Vecākiem nevajadzētu rīkoties uz savu galvu.

    Ēdiens slimošanas laikā

    Ņemot vērā, ka jebkurš kairinājums un pieskāriens mutei stomatīta gadījumā ir ļoti sāpīgs, nekas skābs vai salds šoreiz nederēs. Visam ir jābūt maigam, mīkstam, viegli sagremojamam. Derēs banāni, bio jogurti bez piedevām, blendēti ēdieni vai tādi, ko vecāki bērni var sūkt caur salmiņu. Parasti mazais slimnieciņš ir priecīgs par daktera ieteikumu ēst saldējumu, kas ir patīkami atvēsinošs un kalorijām bagāts. Tabu ir ogas, šokolāde, augļu biezeņi, kairinoši jogurti, cieti cepumi. Neliec uzsvaru uz C vitamīnu, bērnam piedāvājot dzērvenes vai citronu ar medu. Atceries, ka pavisam mazajiem slimības laikā nedrīkst ēdienkartē ieviest kādus jaunus produktus, ko viņi līdz tam nav ēduši, – iespējamās alerģijas dēļ.

    Stomatīta ĪSAIS dosjē

    • Lipīga slimība! Tāpat kā ar jebkuru citu vīrusu, bērni var inficēt cits citu, lietojot vienus galda piederumus, dvieļus un rotaļlietas. Jāievēro personiskā higiēna!
    • Tas ir tikai mutes dobuma gļotādas iekaisums, kas zobus nebojā. Tie nesāpēs un neizkritīs.
    • Prasa daudz dzert šķidrumu un daudz pacietības.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē