• Pat džentlmeņiem mēdz būt nesaturēšana

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    9. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Nodevīgs slapjums biksēs un urīna smaciņa, kas apkārtējiem liek nepatikā novērsties, ir liels trieciens vīrieša pašapziņai. Taču tā ir kopā ar ārstu risināma problēma.

    Skaidro:

    Dr. IVARS KUKULIS, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas urologs.

    Dr. INESE TIKMERE, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas uroloģe.

    Dr. med. VILNIS LIETUVIETIS, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas vadītājs, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors.

    Sāksim ar labo ziņu – salīdzinot ar sievietēm, vīriešiem urīna nesaturēšana sastopama krietni retāk. Tas saistīts ar atšķirīgu anatomiju, kā arī riska faktoriem dzīves laikā. Piemēram, grūtniecība un dzemdības, kas veicina urīna nesaturēšanu, atvēlētas tikai sievietēm. Kungiem urīnizvadkanāls ir ievērojami garāks, divi spēcīgi slēdzējmuskuļi – iekšējais un ārējais, kā arī daļu urīnizvadkanāla no ārpuses aptver priekšdziedzeris jeb prostata, kas palielinoties var izraisīt papildu spiedienu urīnizvadkanālā, tā radot citu biežu problēmu – urīnpūšļa pilnvērtīgu neiztukšošanos. Laikus to neārstējot, stāvoklis var pasliktināties un sarežģīties, radot urīna aizturi. Reti, tomēr daļai džentlmeņu mēdz attīstīties urīna nesaturēšana. Tad būtu labi bez īpašas kavēšanās konsultēties ar ārstu, noskaidrot iemeslu un ārstēties.  

    Ar ko sākt?

    Ikdienas prakse liecina, ka vīrieši ārstu apmeklēšanā ir kūtrāki nekā sievietes. Tam, jādomā, ir vairāki iemesli – stils risināt problēmas, tās noliedzot, sabiedrībā pieņemtie stereotipi, ka stiprs vīrietis visu iztur un nesūdzas, arī ārēji faktori, piemēram, šobrīd Covid-19 pandēmijas ierobežojumi saņemt plānveida medicīnisko palīdzību, un citi.

    Pirmais solis ir urologa konsultācija un pamata izmeklējumi – urīna un PSA (prostatas specifiskā antigēna) analīze, ultrasonogrāfija vēdera dobumam ar atlieku urīna noteikšanu.

    Veicot ultrasonogrāfiju vēdera dobumam, tiek apskatīti dažādi orgāni, tai skaitā nieres, aizkuņģa dziedzeris un aknas. Lai pārbaudītu urīnpūsli, uz izmeklējumu jāierodas ar pilnu urīnpūsli, proti, 1–2 stundas pirms tā nedrīkst čurāt, bet pirms iziešanas no mājas jāizdzer puslitrs šķidruma, lai urīnpūslis uzpildītos. Kad pūslis apskatīts, ārsts palūgs to iztukšot tualetē un izmērīs, cik daudz urīna pūslī vēl palicis. Šādā veidā tiek veikts atlieku urīna mērījums. Ja urīnpūslis izmeklējuma laikā nav iztukšojies pilnībā, tas vēl nenozīmē, ka noteikti pastāv būtiska problēma. Atlikuma tilpumam nevajadzētu būt pārāk lielam, ne vairāk par 100 mililitriem.

    Četri biežākie iemesli

    1. Pēcmikcijas jeb pēcurinācijas pilēšana ir patvaļīga urīna noplūde pilienu veidā pēc čurāšanas. Daļa urīna pēc iztukšošanās paliek urīnizvadkanāla prostatiskajā daļā, iesprostota starp abiem slēdzējmuskuļiem, un pēc tualetes apmeklējuma pilienu veidā notiek noplūde, līdz urīns izdalījies. Par galveno iemeslu uzskatāma starpenes muskulatūras nesaskaņota darbība, tās vājums čurāšanas beigās. Šis stāvoklis nav bīstams, jo urīnpūslis pēc čurāšanas ir iztukšots.

    RISINĀJUMI

    Izvairīties no urīna noplūdes palīdz urīnizvadkanāla iztukšošana jeb izslaukšana. Ko tas nozīmē? Pēc čurāšanas novieto pirkstus aiz sēklinieka maisiņa, izdara spiedienu starpenei virs urīnizvadkanāla virzienā uz priekšu un uz augšu dzimumlocekļa virzienā. Tā liekais urīns no urīnizvadkanāla tiek izvadīts.

    Vēl ieteicams konsultēties ar fizioterapeitu, jo starpenes muskulatūras darbību var normalizēt fizioterapija.

    2. Pārplūdes urīna nesaturēšana var attīstīties savlaicīgi neārstētas labdabīgas prostatas hiperplāzijas jeb palielināšanās dēļ, kuru bieži dēvē par prostatas adenomu. Tas ir progresējošs stāvoklis, kura rezultātā palielinās prostatas dziedzera tilpums. Līdz ar to var veidoties papildu spiediens urīnizvadkanālā, kas izpaužas kā vājāka urīna strūkla, grūtības uzsākt čurāšanu, urīnpūšļa nepilnīgas iztukšošanās sajūta. Ne vienmēr sūdzības ir izteiktas, un kopumā vīrietis jūtas apmierinoši. Tomēr, ilgstoši saglabājoties šādam stāvoklim, urīnpūslis nespēj pilnvērtīgi iztukšoties, pakāpeniski palielinās atlieku urīns. Pieaugot tā tilpumam, atlikumi kļūst arvien lielāki, līdz smagākos gadījumos tie var būt pat vairāki litri. Kā no pilna trauka līstot gar malām, urīns izdalās nekontrolēti, rodas pārplūdes nesaturēšana. Veicot ultrasonogrāfiju vēdera dobumam, ārsts noteikti pamanīs pārpildīto urīnpūsli.

    RISINĀJUMI

    Šādā situācijā nepieciešama neatliekama palīdzība, liekais urīns jānovada, izmantojot katetrizāciju. Pārpildīti urīnizvadceļi var traucēt nieru darbību un izraisīt nieru mazspēju. Kā arī ilgstoši pārpildīts urīnpūslis zaudē savu muskuļa funkciju, tiek neatgriezeniski bojāta tā muskulatūra, kas izpaužas kā urīnpūšļa vājums un nespēja sarauties. Šajā gadījumā novēlotā prostatas adenomas operācija pilnvērtīgu pūšļa iztukšošanos neatjaunos.

    3. Pēkšņa vai pavēles urīna nesaturēšana rodas urīnpūšļa darbības traucējumu dēļ. Urīnpūšļa muskulim jāsaraujas kontrolēti – tikai tad, kad no centrālās nervu sistēmas saņemta atļauja: vīrietis ir izlēmis un gatavs urīnpūsli iztukšot. Savukārt jušanas un urīnpūšļa darbības traucējumu rezultātā urīnpūslis saraujas patvaļīgi, negaidot zaļo gaismu, un tas var beigties ar urīna noplūdi. Nepieciešamība iztukšot urīnpūsli būs bieža, neatliekama un liks mosties un iet uz tualeti vairākas reizes naktī.

    RISINĀJUMI

    Stāvokļa uzlabošanai nepieciešami medikamenti, kas normalizē urīnpūšļa muskulatūras darbību. Gadījumos, kad medikamenti nepalīdz, iespējams veikt botulotoksīna injekcijas urīnpūšļa sieniņā, kas nomāc patoloģiskās kontrakcijas.

    Minētās sūdzības var būt saistītas ar kādu neiroloģisku vainu, piemēram, Pārkinsona slimību vai pārciestu insultu. Papildus specializētai medicīniskai palīdzībai, ārsta konsultācijai, sūdzību mazināšanai un pašsajūtas uzlabošanai palīdzēs uztura maiņa. Jāņem vērā, ka gāzēti dzērieni, kafija, alkohols, citrusaugi, šokolāde, asi ēdieni problēmu mēdz pastiprināt.

    Starpenes muskulatūras sasprindzināšana ir spēcīgs signāls urīnpūslim atslābt. Pēkšņās vēlmes laikā sasprindzinot starpenes muskulatūru, neatliekamības sajūtu iespējams pārvarēt. Tāpēc, arī veicot urīnpūšļa treniņu, iespējams izvairīties no nesaturēšanas epizodēm.

    4. Slodzes urīna nesaturēšana sastopama daļai vīriešu pēc prostatas operācijām. Urīna noplūde veidojas pie fiziskas slodzes, klepojot, šķaudot, mainot ķermeņa pozīciju – ceļoties, apsēžoties.

    Ik gadu saslimstība ar prostatas vēzi pieaug, jaunatklāto gadījumu skaits palielinās. Būtiska loma lokalizēta prostatas vēža ārstēšanā ir ķirurģijai – radikālai prostatektomijai. Operāciju iespējams veikt dažādi: vaļēji – proti, ar griezienu vēdera priekšējā sienā; laparoskopiski un robota asistētā veidā. Operācijas būtība ir vienāda – izņem visu prostatu kopā ar sēklas pūslīšiem, kā arī daļu urīnizvadkanāla, ko apņem prostata. Līdz ar to jāveido jauns savienojums jeb anastomoze starp urīnpūsli un urīnizvadkanālu. Operācija ir samērā plaša un var atstāt ietekmi uz spēju saturēt urīnu. Būtiskas priekšrocības urīna saturēšanā kādam no minētajiem operāciju veidiem nav. Ilgtermiņā rezultāti ir līdzīgi. Dažādos pētījumos urīna nesaturēšanas biežums pēc radikālas prostatektomijas atšķiras. Vidēji ar šo problēmu pēc operācijas saskaras 20–30 procenti vīriešu. Nesaturēšanas smaguma pakāpes mēdz būt dažādas. Vieglākām formām parasti pietiek ar vienu ieliktnīti dienā. Pirmā gada laikā pēc operācijas urīna saturēšana lielākoties pakāpeniski atjaunojas, un tikai 6–9 procentos gadījumu nepieciešama ķirurģiska korekcija saturēšanas atjaunošanai.

    Lai mazinātu radikālas prostatektomijas operācijas ķirurģisko traumatismu organismam un līdz ar to negatīvo ietekmi uz urīna saturēšanu, erekciju un citas operācijas blaknes, izmanto minimāli invazīvas ārstēšanas metodes, piemēram, AIFU – augstas intensitātes fokusētu ultraskaņu. Metode ļauj precīzi iedarboties un iznīcināt noteiktas prostatas zonas, saudzējot orgānu kopumā. Vīrietis pēc tam agrīni spēj atgriezties pie ikdienas aktivitātēm, simptomi parasti ir pārejoši un būtiski mazāki nekā tad, ja veikta radikāla prostatektomija. Lai izmantotu šo ārstēšanas metodi, nepieciešama detalizēta prostatas izmeklēšana un pārliecība, ka audzējs ir neliels un tā atrašanas vieta precīzi zināma.

    RISINĀJUMI

    *Būtiska loma urīna saturēšanā un tās ātrākā atgūšanā pēc prostatas operācijas ir starpenes muskulatūras nostiprināšanai. Fizioterapija, Kēgela vingrojumi ieteicami gan pirms, gan pēc operācijas. Fizioterapeits palīdzēs vajadzīgos vingrojumus veikt pareizi. Papildus apmācības procesā var izmantot atgriezeniskās saites metodi jeb Biofeedback. Proti, izmantojot speciālu aparātu, taisnajā zarnā tiks ievadīta zonde, elektrods, kas reģistrē muskuļu saraušanos un animācijas veidā atspoguļo to uz ekrāna, tā var saprast, vai tiek sasprindzinātas un trenētas pareizās muskuļu grupas.

    Smagākos gadījumos, ja fizioterapija nepalīdz un urīna nesaturēšana pēc operācijas atjaunojas, nepieciešama slodzes urīna nesaturēšanas ķirurģiska korekcija. Vidēji smagas nesaturēšanas gadījumā, kas nozīmē, ka diezgan daudz urīna patvaļīgi ietek biksēs, vīrietis vairāk spēj izčurāt pats, ja slēdzējmuskuļa darbība saglabāta, tad priekšroka dodama slinga operācijai. Urīnizvadkanāls tiek nostiprināts starpenes rajonā ar sintētiska slinga materiālu, kas palielina urīnizvadkanāla un slēdzējmuskuļa spēju noturēt urīnu. Savukārt smaga nesaturēšana nozīmē, ka biksēs nekontrolēti ietek vairāk, nekā kungs pats spēj izčurāt, – ja izveidojies slēdzējmuskuļa vājums, nepieciešams mākslīgais sfinkters. Tā ir tilpumu mainoša manšete ap urīnizvadkanālu, kuru uzpildot urīnizvadkanāls slēdzas, savukārt atbrīvojot atveras. Neliela ierīce, kas darbojas kā slēdzis, atrodas sēklas maisiņā blakus sēkliniekam. Pieredze šajā jomā Latvijā ir neliela, jo šīs operācijas nav valsts apmaksāto pakalpojumu grozā, bet izmatoto materiālu izmaksas ir augstas. Vīriešu slinga protēzes cena svārstās no 1500 līdz 2500 eiro, bet mākslīgais sfinkters maksā 7000 eiro.

    Ko vēl tu vari lietas labā darīt?

    • Nesmēķēt. Jo nikotīns kairina urīnpūsli, bojā asinsvadus, izraisa plaušu, nieru un urīnpūšļa vēzi.
    • Ēst veselīgi un ievērot diētu. Atteikties no asiem ēdieniem, kafijas un alkohola, kas kairina urīnpūsli.
    • Atbrīvoties no liekā svara. Tas ir būtisks riska faktors slodzes urīna nesaturēšanai, kā arī sirds mazspējas, cukura diabēta, infarkta un insulta attīstībai.
    • Pirms gulētiešanas nelieto pārmērīgi daudz šķidruma. Ja naktī gribas gulēt, nevis celties, lai skrietu uz tualeti… Guļot pacel kājas un atbalsti augstāk par ķermeni, lai mazinātu dienas laikā radušos tūsku. Pirms gulētiešanas iztukšo pūsli!
    • Ikdienā kāju tūskas mazināšanai valkā kompresijas zeķes.

    Šie fizioterapeiti tev palīdzēs

    • Kristīne Asonova, Pirmā miofunkcionālā klīnika.
    • Signe Beķere, Medicīnas centrs ARS.
    • Zane Zaļaiskalna, Podskočijas Zanes fizioterapeita praksē Siguldā.
    • Indra Pētersone, Siguldas slimnīcā.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē