• Mamogrāfs uz riteņiem

    Jautājumi un atbildes
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    29. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Deinats
    Veselības centrs 4 jau daudzus gadus nodrošina mobilās mamogrāfijas iespējas visā Latvijā – sievietes var pārbaudīt krūtis savā pilsētā vai ciemā, nekur tālu nebraucot. Kad kopā ar fotogrāfu ierodamies Tukumā, pie mobilā mamogrāfa jau gaida vairākas sievietes, kuras pierakstījušās uz valsts apmaksātu profilaktisko krūšu izmeklējumu.

    Mobilais digitālais mamogrāfs ir īpaši aprīkota automašīna, tāda kā poliklīnika uz riteņiem, kurā izvietota pārģērbšanās kabīne un pats digitālais mamogrāfs. Sievietes, kuras šajā poliklīnikā uz riteņiem pārbaudes veic regulāri, jau zina – viņas sagaidīs mobilā mamogrāfa sirds un dvēsele, autovadītājs un reizē arī klientu un pacientu reģistrētājs GVIDO TRIBOCKIS, bet pārbaudi veiks kāda no septiņām radiogrāferēm, radiologa asistentēm, kas pamatdarbu apvieno ar dežūrām mobilajā mamogrāfā. Šodien kopā ar Gvido Tukumā strādā IRINA RAĻKEVIČA.

    Pieredzēts daudz

    Gvido mobilā mamogrāfa komandai pievienojās 2011. gadā pēc tam, kad tika atvaļināts no militārā dienesta. Darbam viņš nodevies ar visu sirdi un dvēseli un visu Latviju ne reizi vien izbraukājis krustu šķērsu – katru rītu jābrauc uz kādu citu pilsētu, dažreiz arī jānakšņo viesnīcā. «Braucienu amplitūda ir no Nīcas līdz Zilupei,» stāsta Gvido. «Mans darbs nebeidzas arī brīvdienās. Piemēram, rīt braukšu uz Cēsīm. Šodien zvanīšu un atgādināšu, ka rīt būšu. Man jau iepriekš jāsazinās ar attiecīgās medicīnas iestādes saimniecības vadītāju un jālūdz, lai rezervē vietu mobilajam mamogrāfam, kā arī nodrošina atbilstošu elektrības pieslēgumu.» Nereti Gvido pašam jāveic arī nelieli mamogrāfijas iekārtas remontdarbi.

    Redzēts un pieredzēts deviņos darba gados ir daudz – gan prieki, gan bēdas, gan liela mīlestība. Reiz kādā bargā un sniegotā ziemas dienā vīrs krietnos gados ar zirgu un kamanām mērojis aptuveni 30 kilometru tālu ceļu, lai savu sieviņu atvestu uz pārbaudi. «Kad redzēts kas tāds, jādomā: nu kā tas nākas – mēs piebraucam gandrīz vai pie mājas, bet ir sievietes, kas tomēr uz pārbaudi neatnāk!» retoriski vaicā Gvido.

    «Programma vairāk vērsta uz skrīninga veikšanu sievietēm, kuras saņēmušas vēstuli no Nacionālā veselības dienesta (NVD) ar uzaicinājumu veikt bezmaksas krūšu pārbaudi, taču ar ģimenes ārsta norīkojumu vai par savu naudu to, protams, var veikt ikviena sieviete. Viss, kas jāizdara, – laikus jāpierakstās,» uzsver pacientu reģistrētājs. Lai gan krūšu skrīninga statistika joprojām ir diezgan bēdīga (to veic tikai mazliet vairāk nekā 40% sieviešu), pēdējos gados tā tomēr ir uzlabojusies, un Gvido to skaidro ar mobilā mamogrāfa aktivitātēm: «Ja cilvēkam, lai veiktu skrīningu, tālu jābrauc un autobuss reti kursē, viņš nebrauks, bet, ja mamogrāfs piebrauc klāt, tad gan atnāk.»

    Kā tikt uz izmeklējumu?

    Ja pastkastē iekritis NVD aicinājums uz skrīningu vai saņemts ģimenes ārsta nosūtījums uz mamogrāfiju, izmeklējuma veikšanai var izvēlēties arī mājām vistuvāko vietu, kur piestāj mobilais mamogrāfs. Lai pieteiktos, vispirms internetā vietnē www.vc4.lv/mamografs jāaplūko mobilā mamogrāfa grafiks un jāizvēlas sev tuvākā pilsēta un visvairāk piemērotais laiks (daudzviet mobilā mamogrāfa atbraukšanas laiki tiek publicēti vietējā laikrakstā vai izlikti ambulancē). Kad tas izdarīts, jāzvana pa tālruni 27866655. Mamogrāfija ar NVD nosūtījumu ir bez maksas, ar ģimenes ārsta nosūtījumu jāmaksā 3 eiro, maksājot pilnu maksu – 39 eiro 13 centu. Sievietēm līdz 40 gadu vecumam iepriekš vajadzētu veikt ultrasonogrāfijas izmeklējumu un paņemt līdzi tā aprakstu un attēlu.

    Noteikti jāņem vērā, ka izmeklējums iespējams tikai pēc iepriekšēja pieraksta. Nevarēs tā – ieraudzīju pilsētā mobilo mamogrāfu, un tik kāpju iekšā un eju uz izmeklējumu.

    Vai ir gadījumi, kad cilvēks uz skrīningu piesakās, bet neierodas? «Paskatieties, lai gan ir vēl agrs rīts, viena ailīte jau sarkana – nav ieradusies kāda 76 gadus veca kundze. Gadīties jau var visādi, bet visvairāk žēl, ja cilvēks laikus zina, ka netiks, tomēr vizīti neatsaka, tā liedzot šo iespēju piedāvāt kādam citam,» norāda Gvido. Un piebilst: «Man tikai nepatīk, ka daudzas sievietes pēc 70 saka: vairs neesmu nevienam vajadzīga – man vairs nesūta vēstules. Tās gan ir muļķības – visi ir vajadzīgi! Taču matemātiski izrēķināts, ka biežāk slimo tieši sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem, kad notiek vislielākās hormonālās pārmaiņas. Tāpēc tieši tajā vecuma grupā bez maksas tiek pārbaudītas visas sievietes.»

    Kas notiek mobilajā busiņā?

    Ieraugot, ka atnākusi kliente, Gvido tūlīt dodas pretī un pastiepj roku, lai palīdzētu uzkāpt pa nelielām, taču diezgan stāvām kāpnītēm. Tad viņš sēžas pie datora un arī kundzi aicina apsēsties, kamēr datorā tiek ievadīti visi vajadzīgie dati. Kad sieviete piereģistrēta, viņa tiek pavadīta uz nelielu ģērbtuvīti. No tās iznākot, viņa jau nonāk pie paša mamogrāfa, un pie tā iekārtoties palīdz un attēlus uzņem radiogrāfere, radiologa asistente. Iegūtos attēlus viņa nekomentē un nepaskaidro – attēlu vēlāk uz lielajiem ekrāniem sīki un smalki izpētīs un aprakstīs ārsts. Pēc trim nedēļām atbildi var saņemt pie sava ģimenes ārsta. Jāatceras – lai saņemtu atbildi, pašai jāzvana ārstam.

    «Daudzām sievietēm savulaik ir radies priekšstats, ka mamogrāfija ir sāpīga procedūra. Sāpju slieksnis, protams, ir atšķirīgs, tomēr jaunā, modernā aparatūra nodrošina to, ka krūts saspiešana notiek automātiski, neļaujot to darīt pārāk stipri un līdz ar to neradot nepatīkamas sajūtas,» skaidro Irina Raļkeviča.

    Cik bieži tiek atklātas nelabvēlīgas izmaiņas krūtīs? Radiologa asistente saka – gandrīz katrā izbraukumā pa kādam gadījumam ir. «Tāpēc jau valsts radīja skrīninga pro­grammu – lai pārbaudītu visas sievietes attiecīgajā vecumā un pamanītu audzēju sākuma stadijā. Ja reiz šāda iespēja dota, tā noteikti jāizmanto!» Irina Raļkeviča uzsver. «Sievietēm vienmēr saku – veselība ir katras pašas ziņā! Neviens jau ar varu nespiedīs nākt un pārbaudīties. Taču, ja neaiziesiet uz izmeklējumu, tam var būt dzīvības cena. Un baidīties nevajag – ja ļaundabīgās izmaiņas tiek atklātas laikus, vēzis ir ārstējama slimība.»

    Ģimenes ārstes viedoklis.Tas ir liels pluss.

    INESE PETROVA, ģimenes ārste, kura šogad uz izmeklējumu nosūtījusi jau 150 savu pacienšu:

    "Diemžēl lielākā daļa pacienšu gandrīz vai ar varu jāpiespiež veikt mamogrāfiju. Sievietes uzskata – jūtos labi, tātad man nekas nekaiš. Turklāt mamogrāfijā saspiež krūtis, varbūt būs nepatīkami – kam man tas vajadzīgs… Taču, veicot mamogrāfiju, ir gadījumi, kad pēc padziļinātiem izmeklējumiem izrādās – pārmaiņas ir ļaundabīgas. Agrīni atklāti padsmit vēža gadījumi – vai tad tas nav labi?!

    Savas pacientes ne tikai nosūtu uz izmeklējumu, bet arī iepriekšējā dienā lūdzu savas privātprakses darbiniekiem piezvanīt visām sievietēm, kas pieteiktas mamogrāfijai. Kāda varbūt ir aizmirsusi, kāda netiek, bet brīvajā vietā operatīvi varam ielikt kādu citu pacienti, un vieta neiet zudumā. Tas ir liels pluss, ka mobilais mamogrāfs atbrauc uz Tukumu, gandrīz vai piebrauc pie namdurvīm. Ja tas tā nebūtu, varu droši apgalvot – aptuveni puse sieviešu, kas skrīningu veikušas šeit, to neveiktu vispār."

     Uz skrīninga izmeklējumu mobilajā mamogrāfā ieradusies arī IEVAS lasītāja INGA PELCE:

    “Manuprāt, tā ir lieliska iespēja – veikt izmeklējumu pilsētā, kurā dzīvoju, jo tā varu ietaupīt daudz laika. Tiesa, ja nebūtu mobilā mamogrāfa, iespēju veikt skrīningu meklētu tik un tā – saprotu, ka pati esmu atbildīga par savu veselību un to, vai laikus tiek veikti visi nepieciešamie izmeklējumi. Tas jādara noteikti, lai pēc tam nav jānožēlo – kāpēc neizdarīju, kāpēc kavējos? Papildu motivācija veikt mamogrāfijas izmeklējumus man ir vēža diagnoze paziņu lokā."

    Pensionāri VELTU PAKERI izmeklējumam pieteikusi meita:

    «Saņēmu vēstuli no NVD, uzaicinājumu uz krūšu skrīningu, un poliklīnikā ieraudzīju – Tukumā būs mobilais mamogrāfs. Skaidrs, ka šādu iespēju izmantoju – man ir osteoporoze un nav viegli aizbraukt līdz Jūrmalai vai Rīgai, kur pieejama mamogrāfija. Ļoti atzinīgi vērtēju to, ka mamogrāfs piebrauc klāt. Īpaši tagad, kad apkārt cirkulē vīruss – nav jāsatiekas ar neskaitāmiem cilvēkiem, autobusiņā ir tikai reģistrētājs un speciāliste, kas veic mamogrāfiju.»

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē