• Laiks lasīt liepziedus! Ko tie ārstē + noderīgas receptes

    Netradicionālā medicīna
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: SunCity/Shutterstock.com
    Atceries, ka liepziedus vāc pilnziedā sausā, saulainā laikā. Neplūc rūsas un kaitēkļu sabojātos ziedus. Liepziedi, īpaši to seglapas, satur gļotvielas, miecvielas, saponīnus, flavonoīdus, karotīnu, C vitamīnu, fitoncīdus, ēterisko eļļu un citas bioloģiski aktīvas vielas.

    Liepziediem piemīt sviedrējoša, temperatūru pazeminoša, atkrēpojoša, pretiekaisuma, baktericīda, nomierinoša, sāpes mazinoša, urīndzenoša, mīkstinoša, viegli savelkoša un asinsspiedienu pazeminoša iedarbība.

    Kā lietot

    • Pret saaukstēšanās slimībām, iesnām un klepu: tējkaroti kaltētu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, pēc stundas izkāš. Lieto pa glāzei trīs reizes dienā. Labi palīdz arī pret stresu, kuņģa un zarnu spazmām, caureju, nieru un urīnceļu iekaisumu. Var lietot arī sīrupu vai uzlējumu.
    • Pret angīnu, mutes gļotādas iekaisumu, mutes un rīkles skalošanai: aplej ēdamkaroti ziedu ar glāzi verdoša ūdens. Pēc stundas izkāš, pievieno pustējkaroti dzeramās sodas, lieto skalošanai vairākas reizes dienā.
    • Pret apdegumiem, sasitumiem, locītavu, muskuļu sāpēm un matu izkrišanu: 2 ēdamkarotes ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 1 stundu un izkāš. Lieto skalošanai, apmazgāšanai un kompresēm.
    • Pret augstu asinsspiedienu, galvassāpēm un stresu: dzer tēju ar medu. 

    Izmēģini!

    • Liepziedu sīrups. 3–5 saujas svaigi lasītu liepziedu, 3 l ūdens, 1 kg cukura, 100 g citronskābes.

    Liepziedus emaljētā vai stikla traukā pārlej ar ūdeni, apsedz un noliek vēsumā uz 2–3 dienām. Izkāš, šķidrumu lej dziļā katlā, pieber cukuru, maisot uzvāra un pilda izkarsētās pudelēs vai burkās. Stingri aizvāko un uzglabā vēsumā.

    Ziemā lieto pie tējas un karsto dzērienu pagatavošanai. Labi noder bērniem, kurus grūti piespiest dzert tējas pret saaukstēšanos.

    • Atspirdzinošs liepziedu dzēriens. 5 saujas svaigu liepziedu aplej ar 5 l ūdens un noliek uz nakti, lai ievelkas. Pievieno 3 šķēlēs sagrieztus citronus un 5 ēdamkarotes medus. Īpaši labi garšo vasaras karstajās dienās. Var papildināt ar ledu.
    • Liepziedu medus dzēriens. Uz 10 litriem ūdens ņem 500–800 g medus un citronskābi pēc garšas. Pāris sauju liepziedu aplej ar 1 l verdoša ūdens, ļauj pusstundu ievilkties. Medu izšķīdina ūdenī, pievieno citronskābi un ziedu uzlējumu.
    • Liepziedu uzlējums. 150–200 g svaigu liepziedu pārlej ar 0,5 ml degvīna un noliek uz 2–3 nedēļām. Laiku pa laikam burku saskalina. Izkāš. Lieto pret saaukstēšanās slimībām pa 1 tējkarotei dienā, atšķaidot nelielā ūdens daudzumā.
    • Spilvens labam miegam. Medainā liepziedu smarža nomierina satrauktu prātu. Piepildi ar kaltētiem liepziediem spilvenu. Ja traucē gulēt liepziedu čaukstēšana, var pagatavot mazu spilventiņu un nolikt blakus savam spilvenam. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē