• Ko iesākt, ja iekodusi čūska?

    Čūskas, kodumi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    28. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pēdējos gados Latvijā cilvēki čūskas satiek biežāk, un nav nekāds brīnums odzi ieraudzīt arī savā pagalmā! Par laimi, Latvijā ir tikai viena indīga čūska – odze.

    Ne vienmēr čūskas kodiens ir vienādi bīstams. Tas ir bīstamāks pavasarī, siltākā dienā, bīstamāks, ja čūska ir kārtīgi pārbiedēta, jo tad tā kož no visas sirds. Jo čūska lielāka, jo tai vairāk indes. Dzēliena spēks būs lielāks arī tad, ja ticis mazākam cilvēkam vai iekosts tuvāk sirdij vai galvai.

    Kā zināt, ka iekodusi čūska?

    Čūskas kodums sākotnēji nemaz nav daudz sāpīgāks par zara uzplēstu skrambu. Un dažkārt, laužoties cauri brikšņiem, var pat nesaprast, ka iekodusi čūska.

    Pazīmes, kas liecina, ka vainīga odze: savainotā vieta nedabīgi ātri pietūkst, pēc 15–20 minūtēm parādās plēsošas un spiedošas sāpes, un kodiena vietā redzams divu indes zobu nospiedums.

    Kā organisms reaģē uz odzes indi? Koduma vietā parādās pietūkums un sāpes, bet viss organisms parāda, ka saindējies, – var būt galvassāpes, reiboņi, slikta dūša, vemšana, nespēks, var kristies asinsspiediens un kļūt slikti ar sirdi. Taču stiprāks organisms var izsprukt ar sāpēm un pietūkumu vien.

    Bīstamākie ir kodumi sejā un kaklā, kur pietūkums var nosprostot elpceļus. Kodumi kājās un rokās ir krietni nekaitīgāki. Tiesa, čūskas inde bīstamāka alerģiskiem cilvēkiem, maziem bērniem un veciem cilvēkiem un arī tad, ja ir hroniskas slimības, – astma un sirds un asinsvadu kaites. Imunitāte pret odzes indi neveidojas, un profilaktisku vakcīnu tai arī nav.

    Ko nedrīkst darīt?

    Nedrīkst likt žņaugu virs koduma vietas, lai it kā apturētu indes tālāku izplatīšanos organismā.

    Nedrīkst griezt ar nazi, mēģinot paplašināt brūci.

    Nedrīkst sūkt no brūces asinis – ja pašam sūcējam savainots zobs vai mutes gļotāda, viņš saindēsies. Turklāt indi var nejauši norīt.

    Nedrīkst brūci piededzināt vai saldēt.

    Nedrīkst sakostajam dot alkoholu, arī stipru tēju un kafiju ne. Tas dod papildu slodzi jau tā noslogotajai sirdij, savukārt alkohols lieki paplašina asinsvadus.

    Kas ir jādara?

    Bez kavēšanās jāzvana ārstam vai neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai. Līdz nokļūšanai pie ārsta sakostais cilvēks jānomierina. Sakosto vietu nevajadzētu īpaši kustināt. Ja iekosts kājā, nav ieteicams staigāt. Pie ārsta, visticamāk, tiks iedots specifiskais serums un pote pret stinguma krampjiem. Ārstēšanās var ilgt nedēļu vai divas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē