Santa.lv
  • 24.09.2025
  • Kas veselīgāki – svaigi vai skābēti kāposti? Un kuros vairāk C vitamīna?

    Ievas Padomu Avīze
    Foto: Andrey Starostin/Shutterstock.com
    Gan svaigi, gan skābēti kāposti ir veselīgi, bet ar mazliet atšķirīgām priekšrocībām. Kurus tad labāk izvēlēties?

    Rudenī C vitamīna vairāk svaigos kāpostos, taču vitamīnu daudzums rūk un pavasarī ir par aptuveni  pusi mazāks. Savukārt pareizi sagatavotos skābētos kāpostos C vitamīns saglabājas ļoti labi,

    tāpēc ziemā tie ir veselīgāki nekā svaigie.

    Gan svaigos, gan skābētos kāpostos ir aptuveni līdzīgs daudzums minerālvielu, piemēram, kālija, kalcija un magnija.

    Skābētiem kāpostiem ir vēl kāds labums – tajos ir zarnu traktam labvēlīgās pienskābās baktērijas, kas patīk zarnu mikrobiomam, un tie ir vieglāk sagremojami. Ja kāposti šķiet pārlieku sāļi, tieši pirms ēšanas tos var noskalot ūdenī, lai mazinātu sāls daudzumu.

    Tātad var sacīt, ka abi ir vienlīdz veselīgi

    un vislabāk ir uzturā lietot pamīšus abus, gūstot visu labāko un veselīgāko gan no svaigiem, gan skābētiem kāpostiem.

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk