• Kas ir noslēpumainais Dr. Pakalns?!

    Ārstniecība
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    2. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Dailonis Pakalns
    Foto: No Rīgas farmaceitiskās fabrikas arhīva
    Dailonis Pakalns
    Uzraksts Dr. Pakalns redzams uz dažādākajām Rīgas Farmaceitiskās rūpnīcas radītajām ārstniecības augu tējiņām – kas ir šis noslēpumainais dakteris?

    Dr. šajā gadījumā nenozīmē dakteris, kā mums ierasts domāt, bet gan – zinātniskā grāda apzīmējumu: Dailonis Pakalns, kam pašlaik ir cienījami 88 gadi, ir bioloģijas zinātņu doktors. 

    «Pakalna kungs joprojām strādā!» saka Rīgas Farmaceitiskās rūpnīcas valdes priekšsēdētāja Diāna. «No mājām, ar elektroniskās sarakstes starpniecību. Un bieži piedalās jaunu produktu izstrādē, tehnologi ar viņu allaž konsultējas, jo Pakalna kungam ir fantastiskas zināšanas par augiem. Vienu brīdi viņš fabrikā arī vadīja zāļu reģistrāciju. Viņš esot bijis ļoti prasīgs – ka darbiem jāvirzās uz priekšu, ka nedrīkst būt nekādas pauzes, buksēšanas un pukstēšanas, un, ja viņš teicis savu vārdu, tad visiem bijis skaidrs, ka tā arī ir.»

    Dzimis un izaudzis Malienā, pie Igaunijas robežas.

    Bērnībā izjutis lauku darba grūtības, iemācījies pazīt augus, pratis novērtēt vecāsmātes zināšanas par augu vākšanu un izmantošanu, kad kāds saslimis.

    Studējis Rīgas Medicīnas institūta Farmācijas fakultātē, bet vēlme strādāt zinātnisko darbu, un tieši ārstniecības augu jomā, Dailoni Pakalnu pirms piecdesmit gadiem aizveda uz Padomju Savienības Ārstniecības augu zinātniski pētniecisko institūtu, kur viņš divdesmit gadus zonālajās izmēģinājumu stacijās pētīja Rietumsibīrijas un Kazahstānas stepju, Urālu un Altaja kalnu, Kaukāza un Aizkaukāza savvaļas ārstniecisko floru. Pēc atgriešanās Latvijā Dailonis Pakalns turpināja gan praktisko, gan pētniecisko darbu vispirms agrofirmā Ādaži, bet kopš 1993. gada – Rīgas farmaceitiskajā fabrikā.

    Sarakstījis sešas grāmatas, bet nozīmīgākās un aktuālākas, manuprāt, ir trīs: 2002. gadā izdotā enciklopēdiskā ārstniecības augu vārdnīca latīņu, latviešu, vācu, angļu, franču un krievu valodā, kas satur 1460 šķirkļus ar 22 000 terminiem; kopā ar Rīgas Stradiņa universitātes asociēto profesoru Antonu Skuteli 2005. gadā izdotā grāmata Ārstniecības augu farmakoloģija un 2012. gadā izdotā grāmata Zāļu tējas.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē